„Man-go“ narė G.Sruogiūtė-Stašienė stebina konditerijos šedevrais: „Tortas – nuodėmė, kurią sau leidžiu“

Gabijos Sruogiūtės-Stašienės kurti konditerijos šedevrai / Iljos Sivakovo ir asmeninio albumo nuotr.
Gabijos Sruogiūtės-Stašienės kurti konditerijos šedevrai / Iljos Sivakovo ir asmeninio albumo nuotr.
Remigija Paulikaitė
Šaltinis: Žmonės
A
A

Grupės „Man-go“ narė, pedagoginės psichologijos specialistė Gabija Sruogiūtė-Stašienė (27) jau žino, kad artimiesiems ar draugams geriausia dovana – jos keptas tortas.

Pedagoginės psichologijos magistrės diplomą turinti Gabija jau kuris laikas muzikinę veiklą derina su psichologės darbu. O laisvalaikiu mielai kepa daug kruopštumo reikalaujančius konditerijos šedevrus.  

Pirmieji bandymai įvyko prieš keletą metų, kai ji dar buvo studentė: bendramokslė įtikino, kad tortą gali iškepti kiekvienas. Gabija pabandė, ir suprato, kad tai – įdomus, daug kruopštumo reikalaujantis darbas. Todėl tortus dažniausiai kepa kokiai nors ypatingai progai. Tačiau kartais ima ir turėdama laisvo laiko išbando sudominusį naują receptą. Dažniausiai tai būna šokoladiniai saldumynai: lengvi vaisiniai kepiniai dainininkei ir psichologei – ne prie širdies.

Gabijos Sruogiūtės-Stašienės pagamintas desertas / asmeninio albumo nuotr.
Gabijos Sruogiūtės-Stašienės pagamintas desertas / asmeninio albumo nuotr.

Bene didžiausią iššūkį konditerijos srityje Gabija sau iškėlė praėjusią vasarą, kai su vyru krepšininku Mindaugu nutarė paminėti pirmąją vedybų sukaktį. Šventei, į kurią pakvietė apie trisdešimt artimųjų ir draugų, ji nusprendė pagrindinius saldžiojo stalo akcentus sukurti pati. Tai progai kepė mėgstamiausią „Snickers“ skonio tortą, ruošė pistacijų skonio panakotos desertus.  

„Labai stengiausi, kad torto dekoras atrodytų kuo profesionaliau, tad turėjau vargo, kol pavyko papuošti taip, kaip įsivaizdavau, – prisimena. – Tačiau svečiai puikiai įvertino ir tortą, ir panakotą.   

O kai savo saldaus stalo nuotraukomis pasidalijau socialiniuose tinkluose, gavau užklausą iš nepažįstamų žmonių, gal galėčiau sukurti desertus jų šventei! Atsisakiau, nes tai būtų per didelė atsakomybė. Esu perfekcionistė: turbūt pražilčiau, jei kas nors nepavyktų...“

Gabijos Sruogiūtės-Stašienės pagaminti konditerijos šedevrai / Asmeninio albumo nuotr.
Gabijos Sruogiūtės-Stašienės pagaminti konditerijos šedevrai / Asmeninio albumo nuotr.

Gabija pasakoja, kad bet ką gaminant jai labai svarbu, kad būtų skanu ir gražu. Ne visuomet paprasta šiuos du dalykus suderinti. Turėjo minčių konditerijos subtilybių pasimokyti kokiuose kursuose, bet kol kas nenuėjo. „Esu savamokslė, o jei pritrūksta informacijos – jos ieškau internete. Jis – beribis, ten galima rasti žinių, matyt, apie viską“, – pastebi.

Paprastesniais, greičiau pagaminamais kepiniais – sausainiais, pyragais, pyragaičiais Gabija vyrą ir draugus džiugintų galbūt kiekvieną savaitgalį. Tačiau save stabdo, nes rūpinasi figūra ir sveikata. O kepti, bet neragauti – per daug sudėtinga.

Gabijos Sruogiūtės-Stašienės pagaminti konditerijos šedevrai / Asmeninio albumo nuotr.
Gabijos Sruogiūtės-Stašienės pagaminti konditerijos šedevrai / Asmeninio albumo nuotr.

„Jau keletą metų beveik nevalgau jokių miltų patiekalų, – atskleidžia. – Atsisakiau makaronų, picų, taip pat – ir pyragų. Stengiuosi maitintis kuo sveikiau. Man labiausiai patinka salotos. Tačiau vyrui toks maistas per lengvas. Mindaugui neretai paruošiu makaronų su įvairiais padažais ir pagardais, bet pati jų nevalgau. Tarp skirtingų mudviejų pomėgių ir poreikių laviruoju, tarkim, prie paukštienos ar žuvies kepsnio sau į lėkštę dėdama tik salotų, o vyrui – ir makaronų, ryžių ar bulvių.“

Kadangi desertai atlikėją vis tiek labai traukia, ji stengiasi atrasti sveikesnių alternatyvų – saldumynų be kvietinių miltų. Tarkim, kartais kepa bananinius keksiukus su riešutų sviestu. „Neseniai kepiau veganišką braunį su datulėmis. Jo paragavusi kolegė sakė net neįtarusi, kad pyragas yra be miltų“, – Gabija džiaugiasi savo saldžiais atradimais.

Juokiasi, kad tortai – nuodėmė, kurią ji sau retkarčiais visgi leidžia. Ir siūlo savaitgalį pabandyti pagaminti vieną iš jos mėgstamiausių – su „Kinder Bueno“ šokoladiniais batonėliais. 

Torto receptas

Gabijos Sruogiūtės-Stašienės pagaminti konditerijos šedevrai / Asmeninio albumo nuotr.
Gabijos Sruogiūtės-Stašienės pagaminti konditerijos šedevrai / Asmeninio albumo nuotr.
Gabijos Sruogiūtės-Stašienės pagaminti konditerijos šedevrai / Asmeninio albumo nuotr.
Gabijos Sruogiūtės-Stašienės pagaminti konditerijos šedevrai / Asmeninio albumo nuotr.

Šokoladiniais batonėliais pagardintas tortas

Reikės:

  • 300 g krekerių
  • 150 g sviesto
  • 500 g sūrio „Philadephia“
  • 150 g cukraus pudros
  • 1 šaukštelio vanilės
  • 300 ml riebios plakamosios grietinėlės
  • 200 g šokolado „Kinder“
  • 5 „Kinder Bueno“ šokoladinių batonėlių juostelių

Pirmiausiai Gabija paruošia torto pagrindą: krekerius susmulkina iki trupinių. Sviestą išlydo ir  sumaišo su krekerių trupiniais.

Gautą masę deda į torto formą nuimamais kraštais ir formuoja pagrindą: šaukštu, rankomis ar stiklinės dugnu trupinių masę tolygiai paskirsto ant dugno ir gerai suspaudžia. 15-20 minučių deda į šaldytuvą, kad sustingtų.

Metas ruošti sūrio kremą. Sūrį ir vanilę Gabija išplaka su mikseriu. Šokoladą išlydo, jam leidžia šiek tiek atvėsti, o tada pila į vanile pagardintą sūrio masę, išmaišo.

Į kitą indą pila grietinėlę ir cukraus pudrą, išplakame iki standumo. Abi mases sumaišo.

„Kinder Bueno“ juosteles peiliu susmulkina ir įmaišo į kremą. Šokoladinę masę pilame į  torto formą su jau atšalusiu pagrindu ir šaldytuve laiko per naktį.

„Sustingusi tortą dekoruoju, kaip leidžia fantazija: kartais batonėlio Kinder Bueno šokolado gabaliukais, grietinėle, aplieti šokoladu.