Mažos gudrybės sumaniai šeimininkei: kaip suminkštinti kotletus ar pagaminti skaidrią šaltieną?

Moteris gamina valgyti. / Fotolia nuotr.
Moteris gamina valgyti. / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Kiekvienas, nors kiek mėgstantis suktis virtuvėje, žino tam tikrų gudrybių, kad maisto gaminimas teiktų kuo didesnį malonumą ir kuo mažiau vargo. Paruošėme jums pluoštelį paprastų, bet labai naudingų patarimų, kurie pravers kiekvienoje virtuvėje.

1. Kad šaltiena būtų skaidri, reikia nupilti pirmą užvirusį vandenį. Po to kiaulienos kojas nuplauti, užpilti jas šaltu vandeniu ir vėl užvirinti ant mažos ugnies.

2. Pyragėlių iš mielinės tešlos nepalikite vėsti ant skardos. Priešingu atveju apatinė pyragėlio dalis įgaus nemalonų „metalinį“ skonį ir bus šlapia.

3. Kad faršas būtų tirštesnis, dėkite į jį manų kruopų, ryžių, avižinių dribsnių arba virtų bulvių.

4. Jeigu nusipirkote persimoną, kuris turi nemalonų „sutraukiamąjį“ skonį, įdėkite jį parai į šaldiklį. Po atšildymo „sutraukiamasis“ skonis dings, o vaisius bus daug saldesnis.

5. Karštus kokteilius reikia teikti aukštuose bokaluose  – juose gėrimas ne taip greitai atvėsta, o aromatas būna intensyvesnis. Geriausiai tinka dvigubo karščiui atsparaus stiklo arba keraminiai bokalai.

6. Sūrį, nesvarbu, kad jis būna patiektas jau supjaustytas gabaliukais, reikia valgyti šakute ir peiliu.  Išimtis – čečilas (jis valgomas rankomis) ir minkštieji sūriai, kuriuos galima užsitepti ant bandelės.

7. Kad kopūstai ilgiau išliktų švieži ir traškūs, nuo jų reikia po vieną plėšyti lapus, o ne pjaustyti per pusę ar į dar mažesnes dalis.

Taip pat skaitykite: Originalus šventinio stalo užkandis – „Kibinas su koteliu“. Virtuvės šefės receptas

8. Nežinote, ar moliūgas jau sunokęs? Paimkite smeigtuką: jeigu jis į moliūgą susminga sunkiai, bet tolygiai – jis prinokęs, jeigu lengvai – dar ne.

9. Kad kotletai būtų sultingesni, faršą reikia kruopščiai išmaišyti, o proceso pabaigoje įdėti į jį kubelį šalto sviesto – kotletukai bus sultingi ir purūs.

10. Kaip perpjauti virtą kiaušinį, kad nesubyrėtų trynys? Tiesiog sudrėkinkite peilį šaltu vandeniu.

11. Priskretusias keptuves ir skardas galima išblizginti sodos ir vandenilio peroksido mišiniu.

12. Kad bulvinių blynų tarkiai netaptų tamsūs, į juos reikia įtarkuoti svogūnų – jų sultys neleidžia bulvėms tamsėti.

13. Kad grybų sriuba būtų aromatingesnė, į keptuvę su morkomis ir svogūnais kepimo pabaigoje reikia įdėti gabaliuką sviesto.

Grybų sriuba su pupelėmis
Grybų sriuba su pupelėmis / Fotolia nuotr.

Taip pat skaitykite: Vėlyvųjų pusryčių idėja: avokaduose kepti kiaušiniai

14. Kaip patikrinti pieno kokybę? Geras pienas yra sunkesnis už vandenį. Todėl gero, neskiesto pieno lašas turėtų nuskęsti vandens stiklinėje.

15. Kiaušinius reikia laikyti smailais galais į viršų – tokiu būdų nebus pažeistas jų oro maišelis, ir kiaušiniai ilgiau išliks švieži.

16. Jeigu ruošiate miško grybus, sūdyti juos reikia pačioje virimo pabaigoje.

17. Uogienė yra išvirusi tada, kai vaisiai ir/ar uogos yra tolygiai pasiskirsčiusios po sirupo masę ir daugiau neiškyla į paviršių.

18. Į balandėlių įdarą visada yra dedami ryžiai, o jie labai sausina įdarą. Tam, kad balandėliai būtų sultingi ir skanūs, į faršą reikia pridėti maltos riebios kiaulienos arba šiek tiek lašinių.

19. Kad agurkai ilgiau išsilaikytų ir nesprogtų stiklainiai, į marinatą reikia pridėti garstyčių sėklų. O štai krienų lapai apsaugos juos nuo pelėsio.

20. Jeigu neturite specialaus prietaiso, kauliuką iš vyšnių padės pašalinti sąvaržėlė. Ją reikia atlenkti ir viena iš pusių, kaip šaukšteliu, ištraukti kauliuką.

Taip pat skaitykite: Virtuvės gidas: kulinariniai Jamie Oliverio patarimai

21. Virdami agrastų uogienę, pradurkite uogas mediniu smeigtuku – taip sirupas greičiau įsigers.

22. Verdant juodųjų serbentų uogienę, uogos kartais tampa sausos. Norėdami to išvengti, prieš virimą panardinkite jas 30 sek. į verdantį vandenį.

23. Šaldytos braškės dažnai praranda savo formą ir skonines savybes. Norėdami to išvengti, šaldykite jas ne vienas, o su cukrumi.

24. Prieš verdami šašlyką ant iešmų, šiek tiek pašildykite juos (iešmus) virš žarijų ir ištepkite aliejumi. Mėsą verkite ne suspausdami, o palikdami 2 mm tarpus tarp gabaliukų.

25. Kad šildomas pienas neprisviltų, indą, kuriame jį šildysite, praskalaukite šaltu vandeniu ir tik tada pilkite į jį pieną.

26. Kad pyrago viršus nepridegtų, apdenkite jį maistiniu popieriumi prieš tai suvilgytame vandenyje.

27. Kad pyragas lengviau išsiimtų, reikia riebalus, kuriais tepėte formą, pabarstyti manų kruopomis.

28. Jeigu daržovės apvyto, šiek tiek palaikykite jas acto ir vandens tirpale, tai grąžins joms gražią išvaizdą.

29. Kad mielinė tešla gerai iškiltų, visi naudojami produktai turi būti kambario temperatūros.

30. Norėdami kiek sušvelninti aitriosios paprikos aštrumą, gerai ją nuplaukite, pašalinkite sėklytes ir 20 min. palaikykite vandenyje.