Mėsos patiekalai vėsiam rudeniui

Kepsnys su garstyčiomis. / Fotolia nuotr.
Kepsnys su garstyčiomis. / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Tik atvėsus orams, norisi karšto maisto. O sočiai pavalgyti ir šiltai susiraityti ant sofos – tikras malonumas.

Siūlome išmėginti net tris skirtingus mėsos patiekalus, kuriuos rekomenduoja mėsos tiekėjai „Baltc Foods“. O kaip sakė jie patys: „Tegul šis mėnuo tampa virtuvės eksperimentų mėnesiu. Pasigaminkite, išbandykite ir pažadame, nenusivilsite“.

„Kelmas“

Jums reikės:

  • kiaulienos šonkaulių juosta, 40 centimetrų;
  • Kiaulienos faršas, 1,5 kilogramo;
  • Svogūnai, 1 vienetas;
  • Česnakas, 1 skiltelė;
  • Pipirai, 1 žiupsnelis;
  • Druska, 1 žiupsnelis;
  • Kiaušiniai, 2 vienetai;
  • Žalumynai, 1 pundelis;
  • Marinuoti grybai, 1 sauja.

Kaip pasigaminti?

Šonkauliukus marinuoti parą laiko įtrynus prieskoniais. Faršą sumaišyti su kapotu svogūnu bei česnaku, prieskoniais ir kiaušiniais. Šonkaulių tarpuose padaryti 4–5 cm gylio įpjovas. Susukti šonkaulių juostą, ją sutvirtinti mediniais dantų krapštukais ir dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą.

Į vidurį sudėti paruoštą faršą. Suvynioti į foliją ir kepti apie 2 valandas. Likus pusvalandžiui, foliją pašalinti, kad šonkauliukai apskrustų. Dėti į lėkštę, puošti žalumynais, marinuotais pievagrybiais.

„Avienos troškinys“

Jums reikės:

  • Bulvės, 4 vienetai;
  • Morkos, 2 vienetai;
  • Paprika, 1 vienetas;
  • Paprika, aitrioji, 1 vienetas;
  • Pomidorai, konservuoti, be odelės, 1 stiklinė;
  • Svogūnai, 1 vienetas;
  • Aviena, 1,5 kilogramo;
  • Padažas, „Bonduelle Hungary“, 370 mililitrų.

Kaip pasigaminti?

Avienos šonkaulius virti apie 1,5 val. Išimti kaulus, sultinį palikti ir jame išvirti bulves.

Daržoves supjaustyti, įkaitintoje keptuvėje troškinti kol suminkštės. Įdėti rytietiškų prieskonių, druskos pipirų. Supilti skardinę pomidorų savose sultyse ir šiek tiek patroškinti.

Visa tai supilti į sultinį su bulvėmis, dėti apie 300 g vengriško „Bonduelle“ padažo, patroškinti dar 5 minutes.

„Duroc veršiena“

Jums reikės:

  • 1 kg veršienos;
  • 80 g sviesto;
  • 80 g miltų;
  • Druskos ir pipirų;
  • Padažui;
  • 250 g pievagrybių;
  • 40 g šalotinių svogūnų;
  • 20 g sviesto;
  • 400 ml rusvo veršienos sultinio;
  • 100 ml balto vyno;
  • 50 ml konjako;
  • 1 ryšelis peletrūno;
  • 1 ryšelis petražolių;

Pomidorų fondiu reikės:

  • 40 g šalotinių svogūnų;
  • 40 g sviesto;
  • 800 g pomidorų be odelės;
  • 4 skiltelės česnako;
  • Druskos ir pipirų;
  • Čiobrelio;
  • Rozmarino.

Kaip pasigaminti?

Mėsą supjaustykite į gabalėlius. Pabarstykite iš abiejų pusių druska ir pipirais. Apibarstykite miltais. Svieste pakepinkite susmulkintus šalotinius svogūnus, sudėkite smulkintus konservuotus pomidorus, čiobrelį, rozmariną, česnaką, druską, pipirus. Troškinkite iki norimos tekstūros.

Ištirpinkite sviestą keptuvėje, dėkite veršieną ir pakepinkite 6–7 min. iš abiejų pusių. Kai apkepsite mėsą, išimkite iš keptuvės. Pakepinkite supjaustytus pievagrybius, kol taps gelsvi. Sudėkite šalotinius svogūnus, įpilkite konjaką ir jį uždekite. Įpilkite balto vyno. Troškinkite 5 min., kol skysčio sumažės.

Įpilkite sultinio ir dar kelias minutes patroškinkite, kad padažas sutirštėtų. Įdėkite kelis kubelius šalto sviesto. Mėsą pabaikite kepti orkaitėje iki norimo iškepimo. Patiekite karštose lėkštėse, užpilkite grybų padažu, šalia įdėkite pomidorų ir apibarstykite kapotom petražolėm ir peletrūnu.

Skanaus!