Nauji skoniai: rinkitės įvairesnius miltus
Dažniausiai mūsų virtuvėse karaliauja ruginiai ir kvietiniai miltai. Iš jų kepame pyragus, sausainius, blynus ir kitus skanumynus. Tačiau, ar susimąstėte, kad yra visa gausybė kitokių –ne ką prastesnių miltų, iš kurių galima gaminti puikius patiekalus. Gal metas išbandyti alternatyvas?
Ryžių miltai – tiks visiems atvejams
Ryžių miltus galite naudoti beveik visur, kur reikia miltų. Jie tinkami ir duonai, ir blynams kepti. O iš jų gaminami konditeriniai skanėstai tiesiog tirpsta burnoje. Tad jei norite traškių gaminių, rinkitės būtent šiuos miltus.
Be to, ryžių miltai tinkami, jei norite sutirštinti troškinį ar padažą. Tai geras pasirinkimas tiems, kurie yra alergiški mums įprastiems kviečių ir rugių miltams.
Ryžių miltai – geras pasirinkimas tiems, kurie yra alergiški mums įprastiems kviečių ir rugių miltams.
Grikių miltai – tiems, kurie alergiški glitimui
Juos išties verta išbandyti. Beje, šie miltai ne tik gardūs, bet ir turi daug naudingų medžiagų: magnio, kalio, geležies, kalcio, vario, silicio rūgšties, taip pat B ir E grupės vitaminų. Beje, juose nėra glitimo, taigi šie puikiai tiks tiems, kurie yra jam alergiški.
Taip pat reikėtų žinoti, kad grikiuose yra net 70 proc. angliavandenių, o baltymų tik 10 proc. Tiesa, jei jau nusprendėte juos išbandyti, patariama nenaudoti šių miltų vienų. Juos geriausia maišyti su kitokiais, pavyzdžiui, speltos, kad kepinys lengviau suliptų ir netrupėtų.
Speltos miltai vertinami nuo seno
Spelta yra senovinė kviečių rūšis, auginama jau maždaug 3000 metų. Dar Hildegarda fon Bingenietė, benediktinų vienuolė, speltos miltus vadino sveikais ir maistingais. Iš jų ji siūlė gaminti duoną, košę. O garsieji vienuolės sausainiai pagal autentišką receptą iki šiol kepami tik iš speltos miltų.
Šie miltai (ne taip, kaip grikių) turi savybių, kurios tarsi sulipdo gaminį. Būtent dėl to iš jų galima paruošti puikią tešlą. Speltos miltus galima maišyti ir su kitais, pavyzdžiui, kvietiniais.
Avižų miltai – naudingi sveikatai
Jau nuo seno žinoma, kad avižos labai naudingos sveikatai. Ir tikrai ne veltui – jose daug baltymų, angliavandenių, nesočiųjų riebiųjų rūgščių bei vitamino B1. O šis vitaminas, kaip žinia, labai svarbus sveikai nervų sistemai palaikyti.
Vien kepiniams šių miltų nepatartina naudoti, nes juose yra „klijuojančių“ baltymų. Tačiau labai patogu maišyti su kitų rūšių miltais (ruginiais arba kvietiniais), o iš tokio mišinio pagaminsite puikių kepinių.
Kukurūzų miltai besilaikantiems dietos
Gera žinia ta, kad jie – labai lengvai virškinami. O tai labai svarbu tiems, kurie turi problemų dėl žarnyno. Dar labiau nudžiugti turėtų tie, kurie meta svorį, nes šie miltai yra iš tų, kurie nėra labai kaloringi, tačiau gaminiai iš jų greitai suteikia sotumo jausmą. Šie miltai jau maždaug 700 metų auginami kaip kultūrinis augalas. Juose yra net apie 70 proc. angliavandenių, 1,5 proc. mineralinių bei 10 proc. balastinių medžiagų. Tad išties pravartu išmėginti.
Sorų miltai užmiršti nepelnytai
Soros laikomos viena seniausių javų rūšių. Šiuose grūduose yra maždaug 80 proc. nesočiųjų riebiųjų rūgščių, 60 proc. krakmolo, daug balastinių medžiagų. Būtent todėl soros labai vertingas ir sveikas maisto produktas, deja, dažnai nepelnytai užmirštamas. Jei sorų miltus sumaišysite su šiek tiek kitokių, pavyzdžiui, kvietinių, jie puikiai tiks kepiniams gaminti.