Nelietuviški bulvių patiekalai
Bulvės pasaulyje yra ketvirtas pagal suvartojimą maistinis augalas po ryžių, kviečių ir kukurūzų, tad galite būti tikri – bulvinius patieklaus mėgsta ne tik lietuviai. Kviečiame pasigaminti kitų šalių patiekalų iš bulvių.
Kubeliai su indiškais prieskoniais
Jums reikės: 3 didelių bulvių, ryžių miltų, šaukšto aliejaus, asafetidos prieskonių (arba kapoto svogūno ir česnako), pusės šaukštelio kuminų sėklų, ketvirčio šaukštelio ciberžolės, ketvirčio šaukštelio malto kumino, ketvirčio šaukštelio maltų pankolio sėklų, 0,5 šaukštelio maltos kalendros, trupučio aitriosios paprikos, šaukštelio druskos, šaukštelio smulkintų kalendros lapų.
- Bulves išvirkite su lupynomis. Atvėsusias nulupkite ir supjaustykite kubeliais, apibarstykite ryžių miltais, pamaišykite, kad pasidengtų paviršius. Mažame dubenėlyje sumaišykite visus maltus prieskonius, taip pat ir druską.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, jei naudojate smulkintis svogūnus ir česnakus vietoj asafetidos prieskonių, juos pakepinkite. Po to sudėkite kuminų sėklas, galiausiai – sumažinę ugnį suberkite sumaišytus maltus prieskonius. Pakaitinkite 1–2 minutes, stebėkite, kad nepridegtų. Sudėkite bulvių kubelius ir kepkite, kol apskrus. Patiekite apibarstytas kalendros lapeliais.
Su perujietišku užpilu
Jums reikės: 10 vidutinio dydžio bulvių, 1 nedidelio svogūnas, 3 šaukštų aliejaus, 4 kietai virtų kiaušinių, 2 šaukštų sutirštinto pieno, 0,5 stiklinių rikotos sūrio, 10 žaliųjų ar juodųjų alyvuogių, trupučio maltų aitriųjų pipirų, petražolių, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.
- Sukapokite svogūną ir trumpai pavirkite nedideliame kiekyje vandens, gerai nukoškite.
- Dviejų kiaušinių trynius sutrinkite, įmaišykite rikotos sūrio, pagardinkite maltais aitriaisiais pipirais, druska ir juodaisiais pipirais. Įpilkite du šaukštus pieno ir viską gerai ištrinkite. Įpilkite aliejaus, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių ir svogūnus, išmaišykite.
- Išvirtas bulves perpjaukite per pusę ir išdėliokite lėkštėje. Ant puselių užpilkite pagaminto sūrio padažo, šalia padėkite alyvuogių, pjaustytų riekelėmis kiaušinių, apibarstykite petražolėmis.
Ispaniškas užkandis
Jums reikės: 4 didelių bulvių, svogūno, 2 skiltelių česnako, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto ispaniškosios paprikos (pimentón), ¼ šaukštelio „Tabasco“ padažo, ¼ šaukštelio džiovintų čiobrelių, 0,5 stiklinės majonezo, 0,5 stiklinės pomidorų padažo, aliejaus bulvėms kepti, druskos ir pipirų pagal skonį, petražolių
Padažas. Sukapokite svogūną ir česnaką ir pakepinkite į keptuvę įpilę kelis šaukštus aliejaus ant vidutiniškos ugnies. Paskaninkite druska ir pipirais. Nukėlę nuo viryklės įberkite paprikos, „Tabasco“ padažo ir čiobrelių. Gerai išmaišykite. Supilkite prieskonius į dubenį ir į jį supilkite majonezą ir pomidorų padažą.
Bulvės. Supjaustykite bulves kubeliais, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite maišydami aliejuje, kol šiek tiek apskrus. Iškepus pašalinkite aliejaus perteklių.
Sumaišykite bulves su padažu, patiekite apibarstytas smulkintomis petražolėmis.
Prancūziška užkepėlė
Jums reikės: 3–4 bulvių, 0,5 šaukštelio druskos, pipirų pagal skonį, žiupsnelio malto muskato riešuto, 2 žiupsnelių džiovintų čiobrelių, 1 žiupsnelio smulkinto rozmarino, 20 ml grietinėlės, 10 g griujerio sūrio,10 g parmezano sūrio, 15 g čedario sūrio, 10 g sviesto.
- Bulves supjaustykite plonomis skiltelėmis ir užpilkite vandeniu. Sumaišykite grietinėlę su smulkintu česnaku, rozmarinais ir čiobreliais. Atskirai sutarkuokite sūrius. Nusausinę bulves apibarstykite druska, pipirais ir maltu muskato riešutu.
- Pašlakstykite kepimo indą aliejumi. Dėkite vieną sluoksnį bulvių. Jį apšlakstykite grietinėle ir apiberkite sūriais. Taip pat dėliokite ir kitus sluoksnius. Ant viršaus sudėkite tolygiai paskirstytą sviestą.