Gardieji ankštiniai

Ką skanaus paruošti iš pupelių. 12 receptų / Fotolia nuotr.
Ką skanaus paruošti iš pupelių. 12 receptų / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Pupelės, lęšiai, avinžirniai, pupos, žirniai – ankštiniai produktai, labai naudingi dėl juose esančios ląstelienos, kuri padeda palaikyti normalią žarnyno veiklą. Dietologai siūlo kasdien į savo valgiaraštį įtraukti nors šiek tiek šių produktų. Pabandykite!

Margoji mišrainė

Jums reikės: po 300 g virtų arba konservuotų baltųjų ir raudonųjų pupelių bei avinžirnių, 1 svogūno, pluoštelio petražolių, 50 ml alyvuogių aliejaus, po 2 šaukštus sojų padažo ir citrinų sulčių, 1/2 šaukštelio cukraus.

  • Pupeles ir avinžirnius perliekite drungnu vandeniu, gerai nuvarvinkite ir sudėkite į dubenį.
  • Svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais, petražoles sukapokite ir sumaišykite su pupelėmis bei avinžirniais.
  • Citrinų sultyse ištirpinkite cukrų. Alyvuogių aliejų suplakite su sojų padažu ir sumaišykite su citrinų sultimis. Padažu pagardinkite mišrainę. Prieš patiekiant ją būtų gerai bent porą valandų palaikyti šaldytuve, kad ankštiniai prisigertų padažo.

Užkandėlė su pupelėmis

Jums reikės: prancūziško batono, 800 g konservuotų baltųjų pupelių, kelių lapinių kopūstų lapų, ½ stiklinės daržovių arba vištienos sultinio, ½ raudonosios paprikos, 2 skiltelių česnako, 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų citrinų sulčių, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Įkaitinkite keptuvę. Batoną supjaustykite ir iš abiejų pusių aptepkite aliejumi. Tada riekeles apkepinkite iš abiejų pusių. Pabarstykite druska ir pipirais. Sudėkite į lėkštę.
  • Į keptuvę sudėkite trintą česnaką ir smulkiai pjaustytą papriką, sudėkite pupeles, pjaustytus kopūstus, supilkite sultinį ir apie 10 min. patroškinkite. Viską patrinkite šakute.
  • Užtepėlę tepkite ant apkepusio batono gabalėlių. Galite valgyti tiek karštus, tiek atvėsusius.

Troškinys su raudonosiomis pupelėmis

Jums reikės: 1 vidutinio dydžio cukinijos, 500 g konservuotų raudonųjų pupelių, 2 skiltelių česnako, 1 žaliosios paprikos, kelių kalendrų šakelių, 4 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  • Cukiniją nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Apvoliokite aliejuje ir dėkite 20 min. į orkaitę kepti.
  • Pupeles nuvarvinkite, nuliekite vandeniu, česnaką sutrinkite. Papriką supjaustykite.
  • Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite papriką, česnakus ir patroškinkite apie 5 min. Tada sudėkite pupeles ir įpilkite 300 ml vandens. Sumeskite pjaustytas kalendras, druską ir pipirus. Viską gerai sumaišykite ir 10 min. patroškinkite.
  • Tada visą puodo turinį perkelkite į skardą ar kitokį kepimo indą, ant viršaus sudėkite cukinijas, viską apibarstykite sūriu ir 10 min. kepkite orkaitėje.
  • Valgykite su balta duona ar virtomis bulvėmis.

Juodųjų pupelių humusas

Jums reikės: skardinės juodųjų pupelių, 1 skiltelės česnako, 2 šaukštų sezamų pastos (tahini), ½ puodelio pjaustytų kalendrų, 2 šaukštų citrinų arba žaliųjų citrinų sulčių, po šaukštą vandens ir alyvuogių aliejaus, ant šaukštelio galo maltų kmynų, druskos pagal skonį, 3 morkų ir 2 saliero stiebų.

  • Pupeles nuvarvinkite, perplaukite ir gerai nuvarvinkite. Česnaką sutrinkite.
  • Visus produktus sudėkite į indą ir elektriniu maišytuvu malkite iki vientisos masės.
  • Gautą masę sukrėskite į dubenėlį. Valgykite pakabindami morkomis ar saliero šiaudeliu.