Pamirškite pomidorų padažą: 5 netikėti receptai mėsai pagardinti

Padažai / Shutterstock nuotr.
Padažai / Shutterstock nuotr.
2018-01-27 15:24
AA

Spėkite, kokiais padažais sumanios šeimininkės gardina mėsos kepsnius? Jeigu manote, kad pomidorų arba sviesto ir miltų, smarkiai klystate. Tikros virtuvės virtuozės jums pasakytų kur kas gardesnių receptų.

Įvairiems pikantiško skonio pagardams gaminti puikiai tinka bruknės, spanguolės, šermukšniai, aronijos, šaltalankiai, ypač maišyti su sezoniniais vaisiais: kriaušėmis, obuoliais, svarainiais, moliūgais.

Įvairiems pikantiško skonio pagardams gaminti puikiai tinka bruknės, spanguolės, šermukšniai, aronijos, šaltalankiai, ypač maišyti su sezoniniais vaisiais: kriaušėmis, obuoliais, svarainiais, moliūgais.

Tinkamai termiškai apdoroti, sumaišyti su įvairiais pagardais, pavyzdžiui, balzaminiu actu, garstyčiomis, grietinėle, jie suteiks naujų skonio niuansų net įprastiniam pabodusiam kepsniui. Organizmas gaus gerą dozę reikalingų vitaminų ir mineralų. Pavyzdžiui, spanguolėse ir bruknėse yra apie 3 proc. organinių rūgščių, kalio, daug vitamino C, taip pat geležies. Be to, šios uogos pasižymi baktericidinėmis savybėmis. Aronijos, kuriose gausu organinių rūgščių, pektinų, karoteno, vitaminų B, C, E, K ir P, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina kraujotaką, stiprina kapiliarų sieneles, skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą.

Kam tinka

Bruknių ir kriaušių uogienės tinka paukštienos patiekalams, pikantiški saldžiarūgščiai spanguolių, šermukšnių, svarainių padažai – žvėrienai gardinti. Neįtikėtiną skonį galima išgauti saldesnius vaisius ir uogas maišant su aitresniais prieskoniais: česnakais, imbieru, aitriąja paprika, svogūnais. Labai patogu tokio padažo pasiruošti iš anksto – supiltas į sterilų stiklainį užsukamu dangteliu, jis šaldytuve išsilaiko keletą savaičių. Egzotiškų kvapų jūsų virtuvę pripildys cinamonu, muskatais, gvazdikėliais, anyžiais papildyti uogų padažai, puikiai tinkantys prie paukštienos ir jautienos.

Su spanguolėmis

Stiklinė spanguolių, 4 obuoliai, 2 svogūnai, 4 šaukštai rudojo cukraus, 50 ml portveino, cinamonų lazdelė, nedidelis gabalėlis imbiero šaknies, pusės apelsino sulčių, šaukštas nutarkuotų apelsino žievelių, saujelė džiovintų vyšnių, pagal skonį druskos, pipirų.

Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išskobkite sėklalizdžius, susmulkinkite ir suberkite į puodą kartu su smulkintais svogūnais, spanguolėmis, nutarkuotomis apelsino žievelėmis ir gabalėliu imbiero.

Supilkite apelsinų sultis ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 15 min., kol pasidarys vientisa tyrė. Suberkite cukrų, vyšnias, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vietname gyvenantis lietuvis: „Maistas ir gamta čia dangiški“

Spanguolių padažas / Fotolia nuotr.

Su slyvomis

300 g geltonųjų slyvų, saujelė džiovintų svarainių, pusė stiklinės cukraus, po kelis laurų lapelius ir pipirų grūdelius, kelios rozmarinų šakelės, 2 šaukštai citrinos sulčių.

Slyvas perpjaukite per pusę, išgliaudykite kauliukus ir kaitinkite su cukrumi, citrinų sultimis ir prieskoniais, kol pasidarys vientisa tyrė.

Sumeskite džiovintas svarainių skilteles, dar apie 8 min. pakaitinkite ir uždengusi puodą dangčiu palikite pastovėti, kad svarainių skiltelės išbrinktų.

Slyvų padažas / Fotolia nuotr.

Su šermukšniais

Po pusę stiklinės šermukšnių ir aronijų, 2 šaukštai cukraus, 2 obuoliai, 2 šaukštai bazaminio padažo, 2 skiltelės česnako, šaukštelis brendžio, šaukštas sviesto, pagal skonį citrinos sulčių, rožinių pipirų grūdelių, druskos.

Česnako skilteles sukapokite ir pakepinkite svieste, kol dailiai apskrus. Sudėkite nuluptus smulkintus obuolius, nuplautas uogas ir kaitinkite, kol jos suminkštės. Suberkite cukrų, pipirus, pasūdykite ir pagardinkite pipirų grūdeliais.

Kai padažas pravės, pagal skonį įmaišykite balzaminį padažą ir citrinos sultis.

Su svarainiais

15 svarainių, nedidelis indelis konservuotų abrikosų, trečdalis stiklinės vištienos sultinio, pusė šaukšto sviesto, 2 šaukštai rudojo cukraus, šaukštas klevų sirupo, 2 skiltelės česnako, šaukštelis grūdėtųjų garstyčių, pusės apelsino sulčių, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, maltos aitriosios paprikos, pusė saujelės džiovintų vyšnių, 50 ml brendžio.

Sukapotus česnakus pakepinkite svieste, sudėkite išvalytus svarainius, supilkite sultinį ir kaitinkite, kol svarainiai suminkštės.

Suberkite visus prieskonius, sukrėskite gerai nuvarvintus abrikosus ir dar 8 min. pavirkite. Iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu, įmaišykite verdančiu vandeniu nuplikytas ir brendyje mirkytas vyšnias.

Su bruknėmis

Stiklinė bruknių, 3 kriaušės, šaukštas klevų sirupo, indelis grietinėlės, šaukštas sviesto, pagal skonį džiovintų čiobrelių, rozmarinų, druskos ir pipirų.

Nuluptas ir skiltelėmis pjaustytas kriaušes kepinkite svieste, kol suminkštės. Sumeskite mirkytas ir perrinktas bruknes, supilkite sirupą, suberkite visus prieskonius ir įmaišykite grietinėlę.

Prieš tiekdama padažą iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.

Bruknių ir kriaušių užpilas / Fotolia nuotr.