Populiariausias mokinių priešpiečių užkandis – sumuštinis. Receptai

Sumuštiniai su omletu / Astos Černės nuotr.
Sumuštiniai su omletu / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

7 iš 10 tėvų vaikams į mokyklą priešpiečiams įdeda sumuštinių. Ar tai savaime yra blogai? Mitybos specialistė Raminta Bogušienė sako, kad sumuštiniai nėra blogas pasirinkimas tuo atveju, jei atidžiai galvojama, kokius produktus pasirinkti, kad tai taptų sveiku užkandžiu. Visgi dažnai to nėra paisoma.

„Gaminant sumuštinius priešpiečiams yra rizikos, kad ne visada bus užtikrintas reikiamas naudingų medžiagų kiekis vaiko organizmui. Įprasti sumuštiniai – batonas, sviestas ir sūris ar mėsos gaminiai – neturėtų būti daromi priešpiečiams“, – sako Raminta Bogušienė, komentuodama vaikų priešpiečių situaciją Lietuvoje.

Sveikatai palankios mitybos propaguotoja Raminta Bogušienė
Sveikatai palankios mitybos propaguotoja Raminta Bogušienė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Žinoma, sumuštinis nelygu sumuštiniui – jis gali būti ir naudingas sveikatai, jei duona bus su daug skaidulinių medžiagų, mažiau pridėtinio cukraus ir druskos, su šviežiomis daržovėmis, žalumynais, ankštinių kultūrų ar avokado užtepėlėmis.

Puikus pasirinkimas yra ir grūdų ar daržovių paplotėliai, praturtinti maltais riešutais, sėklomis ar kitomis vertingomis maistinėmis medžiagomis – tokie sumuštiniai tikrai bus naudingi vaikams“, – sako mitybos ekspertė.

„Lidl Lietuva“ užsakymu „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa parodė, kad dauguma tėvų – net 73 proc. – priešpiečiams ruošia sumuštinius. Kiti tėvai įdeda javainių batonėlį (29 proc.) arba pieno produktų – tokių kaip varškės sūreliai, jogurtas ir varškė (28 proc.). Tik ketvirtadalis tėvų (25 proc.) pasirūpina, jog vaikai suvalgytų vaisių ir daržovių. Toliau rikiuojasi saldainiai ar sausainiai (21 proc.), vandens buteliukas (15 proc.), sultys (13 proc.) ir žuvis arba mėsa (7 proc.).

Net 45 proc. respondentų į priešpiečių dėžutę įdeda tai, ko nori jų vaikas, – pagrindinis kriterijus, ruošiant priešpiečius, yra vaiko noras valgyti mėgstamus produktus.

Priešpiečius mokyklinukams ruošia tik 32 proc. Lietuvos tėvų – 14 proc. tai daro kasdien, o 18 proc. – kelis kartus per savaitę. Taigi 68 proc. tėvų neruošia priešpiečių dėžučių išvis.

„Ypač vaikams svarbus reguliarumas, nes tai – augantis organizmas, kuriam nuolat reikia energijos. Valgymas ne rečiau kaip kas tris valandas neleidžia peralkti, palaiko normalų cukraus lygį kraujyje. Valgant reguliariai, įvairų ir subalansuotą maistą vaiko organizmas bus nuolat energingas ir sveikas, o tai padės susikoncentruoti dienos metu, siekti geresnių rezultatų ne tik mokantis, bet jėgų užteks ir sporto užsiėmimams“, – teigia R.Bogušienė.

Lietuvos gyventojų vaikų priešpiečių tyrimą liepos 19–26 dienomis atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Klausimai pateikti tik mokyklinio amžiaus vaikų turintiems 315-ai respondentų.

Ji24 sumuštinių receptai:

{recipe|4216}
{recipe|782}
{recipe|67}
{recipe|30}
{recipe|1205}
{recipe|1207}
{recipe|3197}
{recipe|2651}
{recipe|1209}
{recipe|1015}
{recipe|4217}
{recipe|4177}
{recipe|3901}
{recipe|4218}