Prieskoninės žolelės, kurias derėtų auginti namuose
Auginti prieskonines žoleles ant savo palangės verta dėl daugelio priežasčių: jos skleidžia malonų kvapą, atrodo gražiai ir netgi padeda sutaupyti pinigų ir sveikiau gyventi. Argi to dar nepakanka?
Prieskonines žoleles galite naudoti ne tik maistui gardinti, bet ir savo sveikatai gerinti ar iš jų plikytis arbatą – tereikės nusiskabyti keletą lapelių ir jau galėsite uosti garuojantį arbatos puodelį.
Taigi, kurias prieskonines žoleles namuose auginti geriausia? Portalas ideadigezt.com pateikia 10 jų rūšių.
Rozmarinai
Šis itin stipraus aromato augalas reikalauja pakankamai nemažai saulės šviesos, tačiau jį verta auginti ne tik dėl puikaus kvapo, kuris, mokslininkų manymu, padeda gerinti atmintį, bet ir dėl to, jog šiose žolelėse esanti karnozolio rūgštis padeda kovoti su vėžinėmis ląstelėmis.
Rozmarinai ypač gerai dera su orkaitėje kepamais patiekalais: bulvėmis, moliūgais, picomis, sūriais sausainukais, balta namine duona. Skrudintos rozmarinų šakelės gardu ir gražiai atrodo patiektos su mėsos patiekalais, ypač ėriena. Tik nepadauginkite!
Levandos
Šis dailus augalas savyje turi sutelkęs ištisus sveikatos lobynus. Vien jo kvapas padeda nuraminti juntamą įtampą, atsipalaiduoti ir įveikti galvos skausmus bei nerimą. Levandose esantys antioksidantai taip pat padeda gerinti virškinimą.
Šis augalas geriausiai jaučiasi lauke, tačiau augti gali ir namuose. Tereikia pasirūpinti tinkamu vazonu, kurio dugne būtų skylučių, ir pakankama saulės šviesa – šiam augalui jos reikia itin daug.
Čiobreliai
Jei kuris iš jūsų namiškių nuolat serga bronchitu ar kitomis su kvėpavimo takais susijusiomis ligomis, auginti čiobrelius tiesiog privalote. Čiobrelis – gana nereiklus daugiametis augalas, puikiai veši ne tik pievose, gėlynuose ar alpinariumuose, bet ir vazonėliuose. Juose gali žaliuoti ištisus metus. Svarbiausia – pasirūpinti, kad augaliukui būtų pakankamai šviesos.
Taip pat skaitykite: Vasaros žalumynai: kokius vartoti, o kada jų geriau atsisakyti
Čiobrelio šakelių galite dėti į sriubas, gardinti padažus, jis puikiai dera su mėsos ir paukštienos patiekalais, taip pat su aviena ir laukinių žvėrių mėsa. Geras pagardas ir marinuojant pomidorus, agurkus – suteikia pikantiško skonio. Beje, atsiskleisti čiobrelio aromatui reikia laiko, todėl į patiekalą jo, skirtingai nei daugelio kitų žolelių, geriausiai dėti tik pradedant kepti, virti ar troškinti.
Ir dar vienas dalykas: nepiktnaudžiaukite čiobreliais. Pasak specialistų, pernelyg dažnai ir nemažais kiekiais vartojami jie gali pakenkti organizmui.
Bazilikai
Bazilikuose gausu skaidulų, tad šios žolelės ne tik maistingos, tačiau ir itin reikalingos kepenims, mat jas puikiai detoksikuoja. Bazilikai padeda ir norint įveikti blogą burnos kvapą – pakanka keletą jų lapelių sukramtyti, ir blogas aromatas kaip mat pradings. Tą patį patariama daryti ir siekiant sumažinti blogą nuotaiką.
Su kokiais patiekalais labiausiai dera bazilikai? Klasikinis derinys – mocarela, pomidorai ir švieži bazilikų lapeliai. Šiuo prieskoniu mėgstama gardinti ir įvairias salotas, brusketas, picas, sriubas, daržovių troškinius, makaronų, vištienos ar žuvies patiekalus.
Šalavijas
Daugelyje grožio produktų naudojamuose šalavijuose gausu antioksidacinių ir antiseptinių savybių. Negana to, šios žolelės dažnai naudojamos siekiant išgydyti nerimą ir silpnumą. Manoma, kad šalavijas itin efektyviai gerina ir atmintį.
Dažnai šalavijas pavadinamas ir natūraliu dantų šepetėliu: jame gausu natūralių eterinių aliejų, padedančių išsaugoti sveikas dantenas ir burnos gleivinę. Išbandykite: 1 arbat. š. šalavijų užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 10 minučių. Perkoškite ir skalaukite burną tris kartus per dieną. Šypsena padeda atrodyti kur kas patraukliau!
Šalavijų arbata taip pat yra puiki profilaktinė priemonė nuo įvairių plaučių ligų, tad ją gerti patariama kiekvieną dieną, jei norite, kad plaučiai būtų sveiki.
Petražolės
Petražolėse gausu vitamino A, vitmino C ir vitamino K. Suvalgę vos vieną šaukštelį petražolių, gausite pusę rekomenduojamos vitamino K dienos normos, o šis vitaminas itin svarbus siekiant palaikyti širdies sveikatą.
Taip pat skaitykite: Kuriame prieskoninių žolelių darželį ant palangės
Petražolės – nepaprastai naudingi ir universalūs prieskoniai. Dera beveik visuose patiekaluose: žuvies, jūrų gėrybių, mėsos, paukštienos, tinka salotoms, sriuboms, virtinukams, blynams, padažams paskaninti. Labai gardus ir sveikas sviestas su petražolėmis. Į patiekalus smulkintų petražolių geriausiai dėti tik baigiant ruošti. Antraip pakis jų spalva ir aromatas.
Kalendra
Meksikiečių ir azijiečių virtuvėse itin dažnai naudojama kalendra vertinama dėl gausių skaidulų ir geležies išteklių. Šios žolelės taip pat puikiai valo organizmą bei ypač puikiai padeda jam atsikratyti toksiškų metalų.
Kalendra mažina cholesterolio lygį kraujyje, o moterims padeda sunormalizuoti mėnesines. Kalendros sultys – puikus drėkiklis odai. Ši žolelė sumažina nerimą ir stresą.
Šios žolelės puikiai tiks ruošiant įvairias sriubas, troškinius, žuvį, kopūstus ar bulves.
Krapai
Krapai turi daug biologiškai aktyvių medžiagų. Pavyzdžiui, monoterpenų, kurie suaktyvina antioksidantų gamybą, neutralizuoja vėžines ląsteles ir apsaugo sveikus audinius nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio.
Manoma, kad krapai efektyviai padeda ir nuo žagsulio. Išbandykite: į puodelį karšto vandens įberkite šaukštelį smulkintų krapų ir viską lėtai išgerkite. Žagsulys netruks praeiti.
Česnakų laiškai
Jei norite namuose auginti žolelę, kuri padės palaikyti imuninės sistemos sveikatą, be česnakų laiškų neapseisite.
Tiesa, tai tikrai ne vienintelė jų naudingoji savybė – česnakų laiškuose esančios medžiagos padeda kovoti su krūties, skrandžio ar prostatos vėžiu. Česnakų laiškais gardinti galite įvairiausius patiekalus ar juos užberti ant duonos su sviestu.
Mėtos
Dviejuose šaukštuose mėtos lapelių yra pusė dienai rekomenduojamos vitamino A normos, tad šį augalą namuose auginti išties būtina. Negana to, jums nereikės pirkti kramtomosios gumos ar mėtinių ledinukų, kad išlaikytumėte gerą burnos kvapą. Tiesiog nusiskinkite ir kramtykite mėtos lapelį.
Švieži ir džiovinti mėtų lapai gali būti naudojami kaip prieskoniai, jais galima gardinti salotas, mišraines ar kokteilius. Iš šviežių arba džiovintų vandeninių mėtų verdama labai kvapni arbata.