Prof. R.Stukas: gudrybės, kaip valgyti daugiau daržovių
Lietuviai vartoja per mažai daržovių: per dieną žmogui rekomenduojama suvalgyti mažiausiai 400 g daržovių, tačiau mūsų šalyje šis skaičius vidutiniškai siekia apie 300 g, teigia prof. dr. Rimantas Stukas. Prasidėjus pavasariui daugelis susimąsto apie daržovių būtinybę organizmui, tačiau dažnam sunkiai sekasi jas integruoti į savo kasdienį racioną.
Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. R. Stukas pataria, kaip lengvais būdais suvartoti daugiau daržovių.
Daržovių kokteiliai
Jeigu nepavyksta suvalgyti reikiamo kiekio šviežių daržovių, puiki išeitis – iš jų pasigaminti kokteilį. Šiems kokteiliams pagaminti reikia vos kelių minučių, juose gausu vitaminų ir skaidulų.
„Sultys nėra pats geriausias produktas, tačiau daržovių kokteilis yra nebloga išeitis. Be abejo, visi ingredientai sumalami ir virsta tyrele, tačiau, nors ir sumažėja maistingųjų medžiagų kiekis, mes vis tiek gauname reikalingą jų dozę. Be to, į kokteilį galime įdėti tokias daržoves kaip brokolis, špinatas, salieras, kuriuos žalius valgyti mėgsta ne visi. Tačiau paskaninus tokį kokteilį gabalėliu banano ar keliomis datulėmis, jį galima išgerti su malonumu, kartu organizmui pasisavinant ir visas reikalingiausias medžiagas.“
Integruokite daržoves į kasdienių produktų racioną
R.Stukas teigia, kad daržovių ir jose esančių maistingųjų medžiagų galime gauti ir kai daržovės integruojamos į kasdienio vartojimo produktus.
„Daržoves galima gauti įvairiais pavidalais, pavyzdžiui, valgant daržovėmis praturtintą duoną. Be abejo, maistas apdorojamas aukštoje temperatūroje, todėl vitaminų kažkiek sumažėja, tačiau mineralinės medžiagos išlieka. Jeigu tokį produktą vartojame kiekvieną dieną ir kasdien gauname šių mineralinių medžiagų, iš dalies kompensuosime šviežių daržovių trūkumą“, – teigia profesorius.
Duona – tai vienas svarbiausių daugelio lietuvių mitybos raciono ingredientų. Populiarėjant sveikos gyvensenos tendencijoms pirkėjai lentynose vis dažniau ieško duonos su pridėtine verte – grūdais, sėklomis ir kt. Neseniai Lietuvoje pristatyta ir visiška inovacija duonos rinkoje – duona su daržovėmis – pupomis, burokėliais, morkomis ar pastarnokais.
Desertai su daržovėmis
Dažnai daržovių valgymą susiejame su salotomis ar garnyru, tačiau daržovės ir vaisiai gali tapti ir užkandžių ar net desertų dalimi. Anot R. Stuko, pastaruoju metu vis labiau populiarėja įvairūs pyragai, kuriuose riebalus keičia avokadai. Taip pat galima išsikepti pyragų ar keksiukų su morkomis, moliūgais. Šiuos kepinius pagardinus ne rafinuotu cukrumi, o medumi ar datulėmis, desertas tampa ne tik skanus, bet ir sveikesnis.
Mėgstantiems nuolat ką nors kramtyti, vietoje bulvių traškučių ar kepintų riešutų puiki alternatyva – daržovių traškučiai. Tokį užkandį galima lengvai pasigaminti namuose iš burokėlių, morkų, salierų ar kitų daržovių.
„Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ne tik mėgsta dažnai užkandžiauti, bet su maistu gauna per mažai maistingųjų medžiagų. Daržoves galima pakepinti orkaitėje su šlakeliu aliejaus arba rinktis džiovintą jų alternatyvą“, – teigia R. Stukas.