Pusryčiai – kokio (įprasto) maisto reikėtų vengti?
Pusryčius valgyti lyg ir įpratome, netgi pripratome, kad jie turėtų būti gana sotūs ir sveiki. Tačiau tai pavyksta ne visada – ir kartais dėl to, kad manome, jog viską darome teisingai, bet pasirenkame netinkamą maistą, gėrimus arba – netinkamu laiku.
„Womenshealth.com“ aptaria, kokio įprasto maisto reikėtų vengti. Pateikiame aktualiausius variantus.
Dribsnių
Ilgai mums buvo teigiama, kad dribsniai – puikus pusryčių pasirinkimas. Taip ir būtų, jei daugumoje jų nebūtų gausybės pridėtinio cukraus ir mažai ląstelienos bei baltymų. Mat parduotuvėse perkami dribsniai, turintys įvairiausių priedų, pataikauja mūsų skoniui, bet ne sveikatai. Tokios sudėties dribsniai ilgam nepasotina, suteikia daug energijos, bet taip pat staigiai jos ir sumažėja. Nesulaukę pietų, mes jau vėl norime valgyti.
Išeitis? Rinktis per naktį mirkytus paprastus avižinius dribsnius be priedų, paskaninti juos sauja šaldytų uogų, sėklomis, graikišku jogurtu ar puse banano.
Sumuštinių iš degalinės / prekybos centro
Taip, tie sumuštiniai ganėtinai skanūs, ir jei neturime laiko papusryčiauti, neretai renkamės tokį variantą. Tačiau daug sveikiau būtų pasigaminti sumuštinį patiems, be krūvos majonezo, sūrio bei konservantų.
Ruošdami sumuštinį, rinkitės viso grūdo dalių duoną arba tortiliją, dėkite daugiau daržovių.
Žaliojo kokteilio
Deja deja, dauguma tokių, kad ir sveikų, kokteilių turi daug cukraus ir kalorijų, o pasotina neilgam. Mat juose trūksta baltymų ir ląstelienos. Todėl ruošdami žaliąjį kokteilį, atkreipkite dėmesį, kad daržovių turi būti daugiau nei vaisių, o sotumo suteiks keletas migdolų ar šaukštas sėklų.
Dietinio jogurto su priedais
Dietiniame jogurte su priedais yra tiek pat cukraus, kiek ir bandelėje ar pyragėlyje, tik nuo pastarųjų ir tai jaustumėmės sotesni. Moksliniai tyrimai rodo, kad rinkdamiesi dietinius produktus iš tiesų galime priaugti svorio, nes tokiuose produktuose gausu dirbtinių saldiklių, kurie skatina alkį.
Sveikiausia rinktis jogurtą be priedų, turintį bent kelis gramus riebalų, ir patiems jį pasiskaninti uogomis, vaisiais ar sėklomis.
Kavos netinkamu laiku
Kokie pusryčiai be kavos? O kai kuriems kava yra vienintelis pusryčių „maistas“. Tačiau sotumo, net jei ta kava su pienu, ji ilgam nesuteiks. O skrandį sudirginti – gali. Idealiausia – lengvai papusryčiauti ir, praėjus maždaug 45–60 min., išgerti puodelį kavos.
Esmė tokia: kava netinkama gerti valgant, kaip ir tuštutėliu skrandžiu.