Ranka pasiekiami vitaminai: ko valgyti ir gerti?

Žaliavalgiškas kokteilis / Vida Press nuotr.
Žaliavalgiškas kokteilis / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
A
A

Šiandien daržovių, vaisių ir iš jų pagamintų sulčių ar glotnučių asortimentas gausus visais metų laikais, todėl sezonų kaitos beveik nejaučiame. Vis dėlto, sezoninių maisto produktų privalumus išnaudoti labai verta.

„Ne veltui tradicinė lietuvių virtuvė taip pat buvo sezoninė – nors kokybiški, tinkamai paruošti vaisiai ir daržovės visus metus yra naudingi sveikatai, švieži produktai turi privalumų”, – pastebi gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

Šviežiuose sezoniniuose vaisiuose ir daržovėse bei iš jų pagamintose sultyse ar glotnučiuose yra daugiausia vertingų medžiagų, tačiau svarbu, kad jie būtų kokybiški. „Renkantis sezoninius vaisius ir daržoves reikia atkreipti dėmesį į jų išvaizdą: įvertinti, ar nėra supuvę, įtrūkę, apipeliję. Beje, kuo labiau sunokęs vaisius ir kuo intensyvesnė jo spalva, tuo jame daugiau vertingų maistinių medžiagų“, – sako L. Romeraitė-Kuklierienė.

Šviežiose daržovėse, žalumynuose bei vaisiuose, be vitaminų ir mineralinių medžiagų, yra didelis kiekis skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį organizme, teigiamai veikia virškinimo sistemą, saugo nuo vidurių užkietėjimo. Daržovės ir žalumynai yra puikus valgis norintiems sulieknėti, nes yra visai nekaloringi.

„Patariu pirmenybę teikti mūsų krašte užaugintiems sezoniniams vaisiams ir daržovėms, pavyzdžiui, sultingiems obuoliams, morkoms ar uogoms, nes juos geriau pasisavina mūsų organizmas. Rinkdamiesi sultis ir glotnučius, pagamintus iš vietinės produkcijos, taip pat galime būti tikri, kad šie produktai atitinka visus kokybės reikalavimus, o svarbiausia, kad jų šviežumui išsaugoti naudojama mažiau cheminių medžiagų, nes iki prekystalių šie keliauja trumpesnį laiką.“

Atšilus orams, prekyboje pasirodė pirmieji žalumynai, daržovės. Dažnas jų užsiaugina ir pats – tiesiog ant palangės. Kai kurios daržo gėrybės, tokios kaip česnakai, petražolės, kalendros ar mėtos turi itin daug vitaminų.

Jei neturime namuose lysvės daržovių ar vaismedžių, kaip alternatyvą galime rinktis 100 proc. vaisių sultis arba vaisių ir daržovių glotnučius, kurie gaminami iš šviežių prinokusių vaisių ir daržovių, todėl yra greitas ir naudingas užkandis.

Tik atminkite, kad pastarieji yra kaloringi, todėl juos rinktis verta vietoj deserto.