Restoraną „Gastronomika“ uždarantis L.Čeprackas paviešino laišką ir atvėrė skaudulį: „Būsiu atviras“

Liutauras Čeprackas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Liutauras Čeprackas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Pirmadienį žiniasklaidą apskriejo neikėta žinia – duris užveria neseniai į „Michelin“ gidą įtrauktas garsiojo šefo Liutauro Čepracko restoranas „Gastronomika“. Praėjus beveik parai L.Čeprackas prabilo apie viso to priežastis.

Atvira žinute L.Čeprackas pasidalijo savo feisbuke, įrašu leido pasidalinti ir portalui Žmonės.lt. L.Čeprackas prabilo apie Vilniuje esančio restorano „Gastronomika“ uždarymo priežastis.

„DEDU TAŠKĄ SAVO „FINE DINING“ ERAI.

Restoranas „Gastronomika“ užsidaro visam laikui.

Prieš 10 metų pradėjau, tačiau būsiu atviras – pavargau. Man ką tik suėjo 50 m., todėl nenoriu gailėtis, kad „n“ metų praleidau beprasmiškai stresuodamas, išgyvendamas dėl kolektyvo, dirbdamas tik iš idėjos.

Pavargau tikėtis, kad kovas, bus dosnesnis, nei sausis ar vasaris, o rugsėjis, spalis – dosnesnis negu liepa ir rugpjūtis...

Galbūt atrodo, kad 1,028 mln. eurų pajamos per metus yra labai daug, tačiau kokybė kainuoja dar daugiau ir to nepakanka, kad tokio lygio restoranas galėtų veikti.

Kurdamas „fine dining“ standartą Lietuvoje buvau pilnas entuziazmo ir tikėjimo, kad man pavyks, tačiau pastarųjų metų įvykiai, deja, nebuvo palankūs. Apibendrinant – edukacija daugiausiai kainuoja edukuojančiam. Atsibodo dirbti nemokamai arba į nuostolį. Ekonominės maitinimo verslo situacijos nekomentuosiu, nes kas joje dirba ir taip puikiai viską žino.

Priimdamas spendimą uždaryti „Gastronomiką“ pripažįstu, kad pastaraisiais metais labai keičiasi restoranų svečių įpročiai. Žmonės nenori to įpareigojančio vakarienės tono, degustacinės vakarienės tampa atgyvena. Todėl privalau keistis ir padėti tašką savo „fine dining“ erai.

Ar tai klaida ir nesėkmė? Ne, tokia yra realybė, o ne iliuzija. Tai vertinu tik kaip dar vieną patirtį ir pamoką. Permainos yra tik naujos galimybės keistis ir vėl atrasti.

Esu be galo dėkingas „Gastronomika“ komandai, kuri manimi tikėjo, su kuria kartu augome ir tobulėjome.

Esu dėkingas visiems restorano svečiams, kurie lankėsi ir mėgavosi.

Tuo pačiu kviečiu į paskutines vakarienes „Gastronomikoje“: tuos, kurie mus mylėjo ir tuos, kurie iki šiol nežinojo, kokia buvo „Gastronomika“, – rašė L.Čeprackas.

Žmonės.lt primena, kad žinia apie uždaromą „Gastronomiką“ pasklido pirmadienį.

Birželio 13 d. buvo paskelbta, kad į „Michelin“ Lietuvai skirtą gidą buvo įtraukti 34 Lietuvos restoranai, tarp jų ir „Gastronomika“.

Nors šis restoranas buvo laikomas vienu pretendentų gauti prestižinę „Michelin“ žvaigždutę, tokiu apdovanojimu pasipuošė keturi kiti restoranai. Vis dėlto patekimas į šį gidą rodo, kad restoranas yra aukštos klasės.

„Michelin“ žvaigždutėmis buvo įvertinti „Džiaugsmas“, „Pas mus“, „Demo“ ir „Nineteen18“.

Nepaisant to „Gastronomika“ visuomet būdavo laikomas vienu geriausių Lietuvos restoranų. Jis pateko į birželį taip pat pirmąkart skelbto vokietkalbei auditorijai skirto leidinio „Falstaff“ Lietuvos restoranų reitingą. Jis užėmė 8-ąją vietą tarp 75 vertintų šalies restoranų. Vietiniame reitinge „30 geriausių Lietuvos restoranų“, L.Čepracko vadovaujamas restoranas užima aukštą 6-ąją vietą.