Rūkyta žuvis Velykoms – ką iš jos gardaus ir nesudėtingo pagaminti šventiniam stalui?

Rūkyta žuvis. / Shutterstock nuotr.
Rūkyta žuvis. / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Reklama
A
A

Kai susėdus prie šventinio Velykų stalo pakvimpa rūkyta žuvimi, niekam nekyla abejonių, nuo ko pradėti vaišintis. Pirmas gardžiausias kąsnis – rūkytos lašišos, menkės, skumbrės, jūrų lydekos ar ešerio minkštas drėgnas gabalėlis. Po to ateina eilė ir margučiams, nes gurmaniškas rūkytos žuvies poskonis puikiai tinka su kiaušinių patiekalais.

Karšto ir šalto rūkymo žuvų skonio ir aromato su niekuo nesupainiosi – labai skanu valgyti tiesiog tik su duona, o jeigu turite laiko ir noro yra daugybė receptų, kaip pasigaminti super patiekalų, tinkamų šventiniam stalui.

Jei norite patiekalo „čia ir dabar“, prieš Velykas „Norfos“ parduotuvėse pasidomėkite, kokius naujus gaminius su rūkyta žuvimi pristato „Rivonos“ žuvies cechas.

Stalo puošmena – žuvies išklotinė

„Stengiamės, kad šventinis stalas būtų ypatingesnis, daugiau aromato, todėl paruošėme gaminius su rūkyta žuvimi: tai karšto rūkymo lydekos mišrainė su agurkais, kukurūzais, porais. Paragaukite, skoniu nenusivilsite“, – sako „Rivonos“ technologė Ieva Bagackienė.

Ieva Bagackienė
Ieva Bagackienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš Velykas pirkėjų laukia ir kitos naujienos – karšto rūkymo karpio ir karšio išklotinės. „Karpis rūkomas natūralaus skonio be prieskonių, tai riebesnė, labai skani, be dumblo poskonio žuvis. Karšį paskaninome skiltelėmis pjaustytų česnakų gabaliukų – tikimės, kad pirkėjai įvertins“, – sako technologė.

I.Bagackienė rekomenduoja ant šventinio stalo karpio ar karšio išklotines padėti nesupjausčius – tai tikra vaišių puošmena. „O jei norite rūkytą žuvį panaudoti salotoms, sumuštiniams, užtepėlėms, geriau pirkti filė, ją iškaulinti ir susmulkinti. Išraiškingesniu skoniu pasižymi raudona žuvis – rūkyta lašiša, upėtakis. Jei norite švelnesnio skonio, rinkitės baltą rūkytą žuvį – jūros ešerį, jūros lydeką“, – pataria technologė.

Rūkytos žuvies gaminiai ruošiami ir „Norfos“ kulinarijos skyriuose: prieš Velykas pirkėjų laukia vyniotiniai su rūkyta žuvimi.

Rūkyta žuvis
Rūkyta žuvis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Skanios šalto ir karšto rūkymo žuvys

„Norfoje“ parduodama rūkyta žuvis visada yra šviežia ir kokybiška. Pasak „Rivonos“ žuvies cecho vadovo Antano Šiušos, didelės investicijos į modernią atšildymo ir rūkymo įrangą garantuoja aukščiausią produktų kokybę.

Pagrindinę produkciją sudaro karšto ir šalto rūkymo skumbrės, karšto rūkymo jūros lydekos, jūros ešeriai ir silkės. „Taip pat rūkome vilkešerius, staurides, strimeles, iš viso 10–12 pavadinimų žuvų“, – teigia A.Šiuša.

Karšto ir šalto rūkymo žuvies paruošimo technologinis procesas skiriasi rūkymo trukme ir temperatūra. Karšto rūkymo žuvis rūkoma 2-3 valandas 60-70 laipsnių temperatūroje, šaltas rūkymas trunka 8-9 valandas 40 laipsnių temperatūroje.

Antanas Šiuša
Antanas Šiuša / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Užtepėlės, salotos ir sumuštiniai su žuvimi

Populiariausios karšto rūkymo žuvys – skumbrė, menkė, stauridė, vilkešeris, o šalto – skumbrė. Skirtingas technologinis procesas lemia kitokį žuvies skonį ir panaudojimo būdus – šalto rūkymo žuvis tinka užkandėlėms, o iš karšto rūkymo galima ruošti mišraines, užtepėles, kepti pyragus.

I.Bagackienė pataria, kaip pasigaminti užtepėlę: žuvį sumaišyti su pakeptu svogūnu, galima įmaišyti konservuotų kukurūzų, virtų pupelių, pagardinti majonezu, pipirais. „Skaniausia tokią užtepėlę valgyti su pusryčių duona“, – sako technologė.

Jei mėgstate mišraines – rūkyta žuvis pagardins įvairiausias šviežias daržoves: kopūstus, paprikas, agurkus, pomidorus. „Sotesnes salotas pagaminsite su majonezu, o jei norite mažiau kaloringo patiekalo, jį keiskite jogurto ir garstyčių užpilu“, – pataria I.Bagackienė.

Šalto rūkymo žuvis labiau tinkama valgyti kaip atskirą užkandį ar pasigaminti sumuštinį – ant duonos užsitepkite sviesto ir uždėkite kelis gabaliukus žuvies.

Išbandykite ir kitus receptus su rūkyta žuvimi.

Rūkyta žuvis.
Rūkyta žuvis. / Shutterstock nuotr.

Rūkytos žuvies sumuštinis su itališka duona

Reikės:

  • 250 g „Norfos“ karšto rūkymo jūros lydekos,
  • 1 vnt. pomidoro,
  • ½ vnt. raudonojo svogūno,
  • ½ vnt. ilgavaisio agurko,
  • svogūno laiškų,
  • 1 valg. š. kaparėlių,
  • 1 valg. š. majonezo,
  • 1 vnt. citrinos sulčių,
  • 50 g tarkuoto čederio sūrio,
  • itališkos čiabatos duonos.

Gaminimas:

  1. Iš žuvies pašalinkite kaulus, supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į dubenį.

  2. Sudėkite smulkiai supjaustytus svogūnus, agurką, pomidorą, sudėkite majonezą, kaparėlius, pagardinkite citrinos sultimis, suberkite sūrį. Viską išmaišykite.

  3. Ant duonos riekės dėkite žuvies ir pagardo, ant viršaus uždėkite kita duonos riekele.

Rūkytų skumbrių ir salierų gratinas

Reikės:

  • 2 vnt. „Norfos“ karšto rūkymo skumbrių,
  • 1 vnt. saliero,
  • 2 vnt. svogūnų,
  • 2 skiltelių česnakų,
  • 200 ml pieno,
  • 200 ml grietinėlės,
  • 1 valg. š. garstyčių,
  • 1 valg. š. džiūvėsėlių,
  • 1 valg. š. riešutų,
  • 1-2 lauro lapelių,
  • 30 g kietojo sūrio,
  • druskos, pipirų pagal skonį,
  • gabalėlio sviesto kepimui.

Gaminimas:

  1. Paruoškite padažą: keptuvėje išlydykite sviestą ir pakepkite susmulkintus svogūnus, česnakus, kol suminkštės. Supilkite pieną, grietinėlę, sudėkite garstyčias, lauro lapelius, paskaninkite druska ir pipirais. Maišydami kaitinkite, kol užvirs.

  2. Supjaustykite salierą ir dalį sudėkite į kepimo indą. Ant viršaus sudėkite skumbrės gabalėlių. Vėl dėkite salierus ir skumbrę sluoksniais. Ant viršaus užpilkite padažu (lauro lapelius išimkite). Užberkite džiūvėsėliais, susmulkintais riešutais ir tarkuotu sūriu.

  3. Uždenkite gratiną folija ir kepkite 160 laipsnių orkaitėje 45-60 min. Kepimo pabaigoje foliją nuimkite ir dar pakepkite (apie 5 min.).

  4. Patiekite šiltą gratiną su mėgstamomis salotomis.

Rūkytos žuvies pyragas

Reikės:

  • 0,5 kg „Norfos“ karšto rūkymo jūros ešerio,
  • 1 kg bulvių,
  • 20 g sviesto,
  • 100 ml pieno.

Padažui:

  • 1 vnt. svogūno,
  • 70 g sviesto,
  • ½ puodelio pieno,
  • ½ puodelio miltų,
  • saujelės petražolių,
  • 1 valg. š. garstyčių,
  • ½ arb. š. druskos,
  • 1 puodelio žuvies sultinio,
  • 50 g tarkuoto fermentinio sūrio.

Gaminimas:

  1. Pasūdytame vandenyje išvirkite bulves ir sutrinkite košę su pienu ir sviestu.

  2. Paruoškite padažą: keptuvėje išlydykite sviestą, pakepkite miltus, supilkite žuvies sultinio, pavirkite.

  3. Į padažą įpilkite pusę puodelio pieno, sudėkite garstyčias, petražoles, pagardinkite druska. Maišydami kaitinkite, kol sutirštės.

  4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

  5. Į kepimo indą sudėkite bulvių košę, ant viršaus žuvį, užpilkite padažu, užberkite tarkuotu sūriu ir pridenkite folija.

  6. Kepkite apie 40 min., pabaigoje nuimkite foliją, kad sūris gražiai apskrustų ir susidarytų traški plutelė.

Rūkytos žuvies, porų ir bulvių sriuba

Reikės:

  • 300 g „Norfos“ karšto rūkymo jūros lydekos,
  • 600 ml žuvies sultinio,
  • gabalėlio sviesto,
  • 2 vnt. porų,
  • 500 g bulvių,
  • 4 valg. š. grietinėlės,
  • saujelės petražolių.

Gaminimas:

  1. Nukaulintą žuvį įdėkite į keptuvę, įpilkite sultinį, užvirkite ir sumažinkite ugnį. Pavirkite 3 min., kol odelė lengvai nusiims, jei reikia, pavirkite dar kelias minutes. Žuvį išimkite ir atidėkite.

  2. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite supjaustytus porus ir patroškinkite, kol suminkštės.

  3. Į sultinį sudėkite porus, gabaliukais supjaustytas bulves ir virkite apie 15 min, kol bulvės suminkštės.

  4. Pabaigoje supilkite grietinėlę, sudėkite žuvį, petražoles. Užvirti nereikia.

  5. Patiekite su duonos skrebučiais.

Skanaus!