Salierai – pergalės maistas

Salieruose esantis vitaminas K palaiko gerą kraujo cirkuliaciją ir padeda mažinti kraujo spaudimą. / „Shuterstock“ nuotr.
Salieruose esantis vitaminas K palaiko gerą kraujo cirkuliaciją ir padeda mažinti kraujo spaudimą. / „Shuterstock“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Nuo seno salierai buvo vartojami kaip vaistinis augalas, o patiekalams gaminti Europoje pradėti naudoti tik XVIII amžiuje. Beje, jų nemėgstantieji gal pakeistų nuomonę sužinoję, kad salierai buvo laikomi ir sėkmės talismanu, o senovės Graikijoje varžybų nugalėtojams buvo kabinami salierų lapų vainikai. Taigi kodėl nepaskanauti sveikatos teikiančių ir gardžių salierų...

Salierų, obuolių ir kopūstų salotos

Jums reikės: 1 obuolio, 1 saliero gumbo, ¼ kopūsto, po šaukštą obuolių acto, alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių, druskos ir cukraus pagal skonį.

  • Kopūstus gana stambiai supjaustykite, obuolius perpjaukite perpus, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite šiaudeliais. Saliero gumbą sutarkuokite stambia trintuve.
  • Viską sumaišykite.
  • Suplakite aliejų ir actą, įmaišykite druskos ir cukraus. Padažu apšlakstykite salotas. Prieš patiekiant būtų gerai jas apie valandą palaikyti šaldytuve.

Užkandėlė su vaisiais

Jums reikės: 4 kriaušių, 4 mėlynųjų slyvų, saujelės migdolų, salotų lapų, saliero gumbo, 4 šaukštų fermentinio sūrio, 100 g keptos arba virtos vištienos, 3 šaukštų natūralaus jogurto, 2 šaukštų majonezo, 1 šaukšto citrinų sulčių, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

  • Kriaušes nuplaukite, nulupkite, perpjaukite perpus, šaukšteliu išskobkite sėklalizdžius.
  • Salierą stambiai sutarkuokite, apšlakstykite citrinų sultimis, sudėkite sūrį, supjaustykite ir sudėkite vištieną, supilkite jogurtą ir majonezą, pagardinkite pipirais ir druska. Viską sumaišykite.
  • Kriaušių puseles pripildykite įdaro, ant viršaus uždėkite po vieną kitą migdolą ir slyvos puselę. Kriaušių puseles sudėkite į lėkštę ant salotų lapų.

Kepta žuvis su salierais

Jums reikės: 500 g pievagrybių, 4 didelių menkės filė gabalėlių, 2 kiaušinių, saliero gumbo, 2 pomidorų, 1 svogūno, 5 šaukštų džiūvėsėlių, 5 šaukštų miltų, aliejaus kepti, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį, keleto šviežių petražolių šakelių.

  • Svogūną nulupkite ir supjaustę nedideliais gabalėliais pakepinkite aliejuje. Svogūnams suminkštėjus, sudėkite riekelėmis pjaustytus pievagrybius ir salierus.
  • Įpjaukite ir nuplikykite pomidorus, tada juos nulupkite ir, kai daržovės visiškai suminkštės, sudėkite troškinti.
  • Kitoje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Žuvį pasūdykite, pagardinkite pipirais, pabarstykite miltais, suvilgykite plaktuose kiaušiniuose ir apvoliokite džiūvėsėliuose. Dėkite kepti.
  • Iškepusią žuvį dėkite į lėkštes. Ant viršaus užkraukite troškintų daržovių. Puoškite petražolėmis.

Salierų lapkočių salotos

Jums reikės: 4 salierų lapkočių su lapais, skardinės konservuotų ir gabalėliais pjaustytų ananasų, skardinės konservuotų kukurūzų, ½ stiklinės razinų, didelės vištos krūtinėlės, po du šaukštus natūralaus jogurto ir majonezo, ½ šaukštelio kario, druskos pagal skonį.

  • Salierų lapkočius nuplaukite ir supjaustykite gabalėliais. Razinas užpilkite karštu vandeniu ir 10 min. palaikykite, tada vandenį nupilkite ir razinas nusausinkite.
  • Vištos krūtinėlę išvirkite ir atvėsinę supjaustykite.
  • Padažui suplakite majonezą ir jogurtą, įdėkite kario ir įberkite druskos.
  • Salierus sumaišykite su nuvarvintais konservuotais ananasais bei kukurūzais, razinomis ir vištiena. Salotas užpilkite padažu ir viską gerai išmaišykite.