Sekmadienio pietums – blynai
Blynai – universalus patiekalas. Keisdami tešlą, įdarus ir pagardus galite išsikepti pačių įvairiausių, įtiksiančių kiekvienam šeimos nariui.
Blynai su rūkyta skumbre
Jums reikės: 8 bulvių, kiaušinio, 2 šaukštų džiūvėsėlių, didelio svogūno, nemažos rūkytos skumbrės, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, nemažo ryšulėlio svogūnų laiškų, aliejaus kepti.
- Skumbrę išdarinėkite, dalį supjaustykite mažais kubeliais, kitą – nemažais griežinėliais.
- Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite aliejuje su žiupsneliu druskos.
- 4 bulves išvirkite su lupena, atvėsinkite, nulupkite ir sumeskite į gilų dubenį.
- Kitas keturias sutarkuokite, nusunkite išsiskyrusį skystį, taip pat krėskite į dubenį.
- Suberkite džiūvėsėlius, įmuškite kiaušinį, masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, įmaišykite skumbrės kubelių.
- Dviem šaukštais formuokite blynelius ir iškepkite aliejuje.
- Blynelius išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai, ir sluoksniuokite lėkštėse su dideliais skumbrės gabalėliais bei kapotais svogūnų laiškais.
- Galite tiekti su lydytu sviestu ar mėgstamu grietinės pagardu.
Varškėčiai su uogomis
Jums reikės: 2 kiaušinių, 300 g rikotos, 200 g riebios varškės, 100 g kukurūzų miltų, šaukštelio kepimo miltelių, po šaukštą cukraus ir kokosų drožlių, žiupsnelio vanilinio cukraus, šaukštelio nutarkuotų mandarinų žievelių, miltelinio cukraus ir stiklinės šaldytų mėlynių arba šilauogių papuošti, kokosų aliejaus kepti.
- Rikotą ir varškę kelis kartus pertrinkite per sietelį.
- Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
- Trynius iki vientisos purios masės išsukite su cukrumi.
- Į dubenį su rikota ir varške suberkite kukurūzų miltus, kepimo miltelius, kokosų drožles, vanilinį cukrų, tarkuotas mandarino žieveles.
- Viską labai gerai išsukite.
- Galiausiai įmaišykite iki standžių putų išplaktus baltymus.
- Iš tešlos šaukštu formuokite nedidelius blynelius ir kepkite juos karštame kokosų aliejuje.
- Tiekite su milteliniu cukrumi ir atšildytomis uogomis.
Batatų ir špinatų blyneliai
Jums reikės: 4 batatų, 300 g varškės sūrio, kiaušinio, šaukštelio kepimo miltelių, 2 šaukštų krakmolo, šaukštelio džiovintų bazilikų, pagal skonį druskos, pipirų, saujelės šviežių špinatų lapelių, aliejaus kepti, graikiško jogurto tiekti.
- Batatus gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, atvėsinkite, nulupkite ir sugrūskite.
- Varškės sūrį sutarkuokite smulkia trintuve, įmaišykite į batatų masę.
- Kiaušinį išplakite ir taip pat supilkite.
- Ten pat suberkite kepimo miltelius, krakmolą, bazilikus, pagal skonį berkite druskos ir pipirų.
- Špinatus nuskabykite nuo kotelių, smulkiai supjaustykite ir suberkite į tešlą.
- Viską gerai išmaišykite ir drėgnomis, geriausiai aliejumi pateptomis rankomis formuokite nedidelius blynelius.
- Juos apkepkite iš abiejų pusių karštame aliejuje.
- Tiekite su graikišku jogurtu.
Lietiniai su kremu ir uogomis
Jums reikės: 160 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų, šaukštelio kepimo miltelių, 300 ml pieno, nubraukto šaukšto krakmolo, kiaušinio, šaukštelio cukraus, žiupsnelio druskos.
Kremui: 250 g tepamojo varškės sūrelio, 200 ml plakamosios grietinėlės, 2 šaukštų sutirštino karamelinio pieno.
Tiekti: mėgstamo jogurto, šviežių arba šaldytų uogų.
- Lietinių tešlai dubenyje iki vientisumo sumaišykite persijotus kvietinius miltus ir kepimo miltelius, pieną, krakmolą, kiaušinį, cukrų. Nepamirškite įberti žiupsnelio druskos.
- Tešlą iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu ir bent pusvalandį palikite pastovėti šiltai, kad išbrinktų miltai.
- Iškepkite nedidelius lietinius ir, kol gaminsite kremą, laikykite juos šiltai.
- Kremui tepamąjį varškės sūrelį sumaišykite su karameliniu pienu ir įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę.
- Paruošta mase aptepkite lietinius, sulankstykite juos trikampėliais ir tiekite su jogurtu ir šviežiomis arba šaldytomis uogomis.