3 sezoninės daržovės ir jų teigiamos savybės

Tautvilė Šliažaitė / Viganto Ovadnevo / 15min nuotr.
Tautvilė Šliažaitė / Viganto Ovadnevo / 15min nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
A
A

Ne kartą esame girdėję, kad rinktis sezoninius maisto produktus yra naudinga sveikatai, tokie produktai turi daugiau mineralinių medžiagų bei vitaminų. Nors galime įsigyti įvairių daržovių beveik visus metus, siūlyčiau vasaros metu rinktis sezoninius produktus. Jau anksčiau minėjau, kaip svarbu suvartoti bent 5 porcijas daržovių, o dar geriau – 8 porcijas daržovių per dieną. Viena porcija turėtų būti ne mažesnė nei kumštis. Svarbu atsiminti, jog skirtingos daržovės turės skirtingų teigiamų savybių, tad rinktis jas įvairesnes itin svarbu.

Šį kartą aptarsiu, kokiais sveikatos ypatumais pasižymi keletas visiems gerai pažįstamų daržovių ir kodėl jų reikėtų įtraukti į savo mitybą.

Burokėlis

  • Puikus skaidulų šaltinis – skaidulos reikalingos virškinimo sistemos darbui užtikrinti, maitina mūsų gerąsias bakterijas, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, suteikia sotumo. Itin svarbu užtikrinti, kad reguliariai nueitume į tualetą, nes vidurių užkietėjimas gali nulemti kitus sveikatos sutrikimus. Padidinti daržovių kiekį yra vienas veiksmingiausių ir saugiausių būdų susitvarkyti su šia problema.
  • Folio rūgšties šaltinis – dažniausiai rekomenduojamas moterims, kurios planuoja pastoti, nes šio vitamino trūkumas gali nulemti vaisiaus apsigimimus. Taip pat folio rūgštis reikalinga sergant anemija, esant virškinimo sistemos negalavimams, vartojant kontraceptines tabletes ar kamuojant nuovargiui. Tai vienas iš tų svarbiųjų B grupės vitaminų, reikalingų energijos produkcijai bei efektyviai kepenų detoksikacijai. Geros naujienos, kad šio vitamino gausu įvairiose daržovėse, ypač lapinėse, tokiose kaip špinatai, brokoliai, kalafiorai.
  • Naudingas asmenims, kuriuos kamuoja padidėjęs kraujospūdis ar sutrikusi kraujotaka. Studijos rodo, jog reguliariai valgant burokėlių galima sumažinti demencijos riziką. Įtraukime daugiau burokėlių į savo mitybą, pradėkime juos dėti žalius ar apdorotus į salotas, kokteilius, virkime burokėlių sriubą ar gaminkime mišraines. Mano virtuvėje burokėliai dažnai naudojami salotoms pagardinti, puikiai tinka su ožkų sūriu, špinatais ir granatų sėklomis.
  • Neišmeskite burokėlių lapų, jie puikiai tiks salotoms, kokteiliams ar sriuboms.
Obuolių salotos su mangais, burokų lapais, graikiniais riešutais ir kalendromis
Obuolių salotos su mangais, burokų lapais, graikiniais riešutais ir kalendromis

Cukinija

  • Vitamino C šaltinis – ypač jei cukinija neapdorota. Vitaminas C yra antioksidantas, reikalingas imuninei sistemai stiprinti, taip pat šis vitaminas reikalingas kraujo ląstelių formavimuisi, odos sveikatai, sveikiems dantims ir dantenoms, padeda greičiau gyti žaizdoms, apsaugo nuo oksidacinio streso, esančio aplinkoje. Jei rūkote, dažnai skraidote, dirbate tarp cheminių preparatų, jums vitaminas C dar reikalingesnis. Šio vitamino būtina gauti kasdien su maistu, nes jis nėra kaupiamas mūsų audiniuose.
  • Nepamirškite, kad maisto apdorojimas vitamino C kiekį gali sumažinti net iki 90 procentų. Rekomenduoju žalią cukiniją dėti į salotas, gaminti žaliavalgiškus makaronus ar trintą šaltą sriubą, vaikams galima kepti blynų ar dėti į įvairius troškinius.
  • Cukinijoje esančios sėklos pasižymi antimikrobinėmis ir antivirusinėmis savybėmis, tad puikiai tinka ne tik virškinimo sistemai, bet ir imunitetui stiprinti.
  • Puikus skaidulų šaltinis – tokių kaip pektinas, kuris mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Puiki daržovė, norint atsikratyti antsvorio. Cukinijoje mažai kalorijų, cukraus, bet gausu skaidulų ir vandens, tai suteikia sotumo ilgesniam laikui.
Cukinijų makaronai
Cukinijų makaronai / Vida Press nuotr.

Agurkas

  • Kaip ir aukščiau minėtos daržovės, tai puikus skaidulų šaltinis.
  • Atgaivina ir atvėsina karštomis dienomis, nes jį sudaro net 95 proc. vandens. Dėl šios priežasties vasaros metu rekomenduojama valgyti daugiau žalių daržovių, tokių kaip agurkai, špinatai, įvairios salotos. Priešingai reikėtų elgtis žiemos metu, tuomet patartina rinktis krakmolingas daržoves, tokias kaip morkos, bulvės, moliūgas – jos labiau šildys.
  • Apsauginė funkcija nuo vėžio dėl agurkuose esančių polifenolių. Studijos rodo, jog mityba, kurioje gausu fitocheminių medžiagų, randamų augaluose, sumažina riziką susirgti krūties, prostatos ar kiaušidžių vėžiu. Taip pat asmenims, kurie praeityje sirgo vėžiu, rekomenduojama į racioną įtraukti įvairesnių polifenolių, tokių kaip brokolis, kalafioras, kopūstas bei kitos daržovės ir vaisiai.
  • Puikus kalio šaltinis – šis mineralas reikalingas kraujospūdžiui reguliuoti, skysčių balansui, raumenų funkcijoms palaikyti ir ne tik.
  • Jei yra galimybė, rekomenduoju agurkus rinktis ekologiškus: dėl joje esančio didelio kiekio vandens, ši daržovė kaupia nemažai pesticidų, jei nėra užauginta natūraliai.