Siūlo Gražina Gum. Sveikesnė alternatyva – baltoji ir burokėlių mišrainė
„Kad šventes sutiktumėte ir neapsunktumėte, rekomenduoju į planuojamų patiekalų sąrašą įtraukti bent dvi mums įprastas, tačiau sveikiau gaminamas mišraines. Jos tobulos ir patiks visiems“, – tikina knygų autorė, medikė, augalinės/detoksikacinės mitybos žinovė Gražina Gum.
Neseniai knygą „Super Desertai“ išleidusi veganiškos mitybos žinovė tikina, kad šios mišrainės – panašios į tradicines, tačiau ruošiamos iš nevirtų produktų.
„Šioms mišrainėms naudojami padažai – gardūs ir sotūs, tačiau lengviau virškinami nei sunkūs įprastiniai. Nebijokite eksperimentuoti ir prie tradicinių patiekalų įtraukti šias dvi mišraines, taip šventės įgaus naują skonį ir atspalvį. Su naujais potyriais ir įspūdžiais sutikime šventes sveikiau ir lengviau“, – siūlo Gražina Gum ir pateikia sveikesnių mišrainių alternatyvas.
Baltoji mišrainė su veganišku majonezu
Mišrainei reikės:
- 100 g šaldytų žaliųjų žirnelių;
- 60 g morkų;
- 3 v. š. citrinų sulčių;
- 50 g raugintų agurkų;
- 50 g šviežių agurkų;
- 50 g cukinijų;
- 50 g porų;
- keleto svogūno laiškų;
- šakelės krapų;
- žiupsnelio druskos;
- juodųjų pipirų.
Majonezui reikės:
- 40 g anakardžių riešutų;
- 3 v. š. saulėgrąžų aliejaus;
- 1/2 v. š. maltų garstyčių;
- 100 ml vandens;
- 2–3 skiltelės česnako;
- 1 1/2 a. š. druskos;
- 1/2 v. š. citrinų sulčių;
- 1/2 a. š. ciberžolės.
Gaminimas:
Žirnelius atšildykite perplaudami šiltu tekančiu vandeniu. Morkas tarkuokite šiaudeliais ir trumpam marinuokite su žiupsneliu druskos ir šlakeliu citrinos sulčių.
Agurkus ir cukiniją pjaustykite kubeliais, smulkinkite porus ir svogūnus. Visus ingredientus sumaišykite ir užpilkite paruoštu majonezu.
Majonezo komponentus smulkinkite maisto smulkintuvu. Prieš patiekdami apibarstykite krapais ir juodaisiais pipirais.
Burokėlių mišrainė su slyvomis ir veganišku majonezu
Mišrainei reikės:
- 1–2 nevirtų burokėlių;
- 0,5 stiklinės džiovintų slyvų (mirkyti nereikia, tik gerai nuplauti);
- 0,5–1 a. š. druskos;
- 0,5 a. š. kajeno pipirų;
- 1 a. š. medaus;
- 0,5 citrinų sulčių;
- 1/4 stiklinės graikiškų riešutų;
- žiupsnelio malto kumino ar kmynų.
Majonezui reikės:
- 20 g anakardžių riešutų;
- 20 g saulėgrąžų sėklų;
- 3 v. š. saulėgrąžų aliejaus;
- 1/2 v. š. maltų garstyčių;
- 100 ml vandens;
- 1–2 skiltelių česnako;
- 1,5 a. š. druskos;
- 1/2 citrinų sulčių;
- 1/2 a. š. ciberžolių.
Gaminimas:
Sutarkuokite burokėlius. Labiau tinka šiaudeliais. Sumaišykite juos su likusiais ingredientais, išskyrus džiovintas slyvas bei graikiškus riešutus. Palikite marinuotis. Džiovintas slyvas supjaustykite juostelėmis.
Ruoškite majonezą. Visus komponentus sutrinkite maisto trintuvu iki padažo konsistencijos. Jei majonezas per tirštas, dar įpilkite vandens.
Marinuotus burokėlius sumaišykite su džiovintomis slyvomis ir veganišku majonezu. Patiekdami formuokite kauburėlį, pabarstykite kapotais graikiškais riešutais.
Šaltinis grazinagum.lt