Šventinio maratono pavojai skrandžiui: kaip save apsaugoti?

Moteris valgo  / Vida Press nuotr.
Moteris valgo / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
A
A

Tarpušventis – įtemptas metas skrandžiui, nes, kol baigiasi vienos šventės, iškart prasideda kitos. Todėl šiuo laikotarpiu reikia stengtis maitintis lengvesniu maistu. Kaip tinkamai pasirūpinti savo organizmu tarpušvenčiu pataria knygos „Augaliniai receptai paprastai“ autorė Aida Matulevičiūtė.

Mitybos sveikatai poveikio tyrėja A. Matulevičiūtė sako, kad žmonės šventėms įprastai pagamina tiek maisto, kad jo tiesiog neįmanoma suvalgyti, o vėliau išmesti – gaila. Dauguma šeimininkų šventiniu laikotarpiu gamina patiekalus ilgesniam periodui, dažniausiai jų užtenka net iki Naujųjų. Pasak A. Matulevičiūtės, toks požiūris – klaidingas, kadangi paruošto vartojimui maisto netgi šaldytuve negalima laikyti per ilgai.

„Rekomenduojama mėsos, paukštienos, žuvies patiekalus, įvarius troškinius, šventines mišraines ir įdarytus kiaušinius šaldytuve laikyti ir suvartoti ne vėliau kaip per kelias dienas. Tarpušvenčiu ypač svarbu neapsunkinti skrandžio ir turėti išankstinį mitybos planą. Žinoma, galima sau leisti pavalgyti šiek tiek daugiau, tačiau svarbiausia nepersivalgyti. Per šventes stenkitės į lėkštes krautis mažesnes porcijas, nemaišykite skirtingų produktų ir labiau kreipkite dėmesį į savo organizmo poreikius“, – pataria A. Matulevičiūtė.

Mitybos poveikio sveikatai tyrėja taip pat rekomenduoja nepiktnaudžiauti saldžiais skysčiais ir bent trumpam atsisakyti konkrečių maisto produktų.

„Geriau vartoti nesaldintus gėrimus, šviežias sultis ir įvairias arbatas, pasaldintas natūraliu medumi arba vaisiais. Gaminant salotas, majonezą pakeiskite aliejumi arba mažo riebumo grietine. Keletą savaičių po švenčių stenkitės maitintis lengvesniu maistu ir venkite riebaluose kepto ar gruzdinto maisto. Nepamirškite, kad nuo persivalgymo galima susirgti, nes žiemą organizmas nepajėgus pats susitvarkyti su jo sukeltais nemaloniais pojūčiais.“