Tobulas K.Starkienės rudens desertas iš obuolių: „Pamėgau jį iškart, kai paragavau Baskų krašte“

Kotryna Starkienė ir jos obuolių pyragas / Stopkadro nuotr.
Kotryna Starkienė ir jos obuolių pyragas / Stopkadro nuotr.
Šaltinis: Pranešimas spaudai
A
A

Ruduo daugeliui siejasi su jaukumu ir šiluma. O kas tai atspindėtų geriau nei pačių ruošti pietūs visai šeimai? Būtent tokius patiekalus buvo galima išvysti laidoje „Kotrynos burtai“. Grįžusi į savo sodybos virtuvę, Kotryna Starkienė pažėrė tikrų perliukų rudens dienoms praskaidrinti.

„Pagrindiniam patiekalui pristatysiu baskų vištienos troškinį. Tai – sotus, aromatingas ir labai skanus patiekalas, puikiai tinkantis šeimos pietums. Pamėgau jį iškart, vos pirmą kartą paragavau Baskų krašte. Pagaminti lengva, o skonis – puikus! Tuo tarpu desertui laukia karamelinio obuolių pyrago receptas. Daug obuolių, traškūs riešutai ir karamelė – kas gali būti geriau?“, – laidoje sakė Kotryna.

Karamelinis obuolių pyragas

Pyrago pagrindui reikės:

200 g sviesto;

80 g cukraus;

250 g miltų;

žiupsnio druskos.

Pyrago įdarui reikės:

maždaug 2 kg obuolių;

cinamono lazdelės;

1 citrinos sulčių.

Karameliniam pyrago paviršiui reikės:

1 indelio karamelizuoto sutirštinto pieno;

80 g sviesto;

žiupsnio druskos;

100 g graikinių riešutų (arba kitų jūsų mėgstamų riešutų);

100 g migdolų be luobelės.

Kotrynos Starkienės obuolių pyragas
Kotrynos Starkienės obuolių pyragas / Stopkadro nuotr.

Gaminimo eiga

Visus tešlos ingredientus sudėkite į virtuvinį kombainą ir sukapokite į stambius trupinius. Kepimo skardą (28 x 24cm) išklokite kepimo popieriumi ir į ją sukrėskite tešlos trupinius. Tešlą gerai prispauskite prie formos dugno ir kepkite 180 C temperatūroje apie 20 minučių arba tol, kol lengvai apskrus.

Obuolius nulupkite, išskobkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Tuomet obuolius, cinamono lazdelę, vanilę ir citrinos sultis sudėkite į puodą. Įpilkite šiek tiek vandens ir pakaitinkite ant nedidelės ugnies, kol obuoliai suminkštės, bet dar nebus pavirtę į obuolienę. Iš troškintų obuolių išimkite cinamono ir vanilės lazdeles bei sukrėskite juos ant iškepto ir atvėsusio pyrago pagrindo.

Karamelizuoto sutirštinto pieno indelį ir sviestą sudėkite į puodą, ir kaitinkite tol, kol sviestas išsilydis, o karamelizuotas sutirštintas pienas suminkštės. Tuomet puodą nuimkite nuo ugnies.

Riešutus susmulkinkite ir sumaišykite kartu su kitais sausais ingredientais. Viską sudėkite į sviesto ir karamelizuoto sutirštinto pieno masę bei gerai viską išmaišykite. Šią masę išdėliokite per visą pyrago plotą, išlyginkite ir kepkite orkaitėje 170 C temperatūroje apie 15 minučių. Stebėkite, kad pyrago viršus nedegt – jei pradeda pernelyg ruduoti, pridenkite jį folija ir kepkite toliau.

„Kotrynos burtai“ – šeštadieniais, 11.30 val. per TV3.