Tobulas vaišių stalas Velykoms akimirksniu: kaip išsisukti, jeigu nėra galimybių ilgai gaminti?

Velykų stalas / Shutterstock nuotr.
Velykų stalas / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Reklama
A
A

Ruošdami šventinį stalą, renkamės ypatingesnius patiekalus, gurmaniškus skonius ir estetišką išvaizdą – juk valgome ir akimis, todėl sugaištame daug daugiau laiko nei ruošdami kasdienius pietus. O gal geriau laiką skirti pokalbiams su artimaisiais, o ne jiems atsukus nugarą plušėti virtuvėje? Labai patogu nusipirkti jau paruoštus sultingus kiaulienos ir vištienos kepsnelius, gardžius vyniotinius, traškias daržovių salotas – platų asortimentą rasite „Norfos“ parduotuvėse. Parsinešus namo beliks tik pašildyti ir jau laukia šventiniai pietūs kaip pas mamą.

„Rivonos“ kulinarijos ir žuvies cecho ir „Norfos“ kulinarijos skyrių maisto technologai pasistengė, kad patiekalai būtų ne tik itin skanūs, bet ir gražiai atrodytų, tiktų velykiniam stalui.

Zuikis su ausytėmis ir kiaulienos lizdeliai

Artėjant Velykoms, „Rivonos“ technologė Ieva Bagackienė sako, kad pirkėjams siūlomi tradiciniai maltos vištienos „zuikiai“, įdaryti saulėje džiovintais pomidorais, tarkuotu sūriu ir kiaušiniais, paskaninti prieskoniais.

„Patiekalas atrodo šventiškai, nes papuoštas ausytėmis ir akytėmis, kaip tikras velykinis zuikis“, – šypsosi technologė.

Ieva Bagackienė
Ieva Bagackienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dar viena „Rivonoje“ pagaminta šventinio stalo puošmena – velykiniai „lizdeliai“: tai malta kiauliena su karšto rūkymo kiaulienos spirgučiais, kiaušiniu, keptomis morkomis ir svogūnais. „Gardžiai kvepia dūmu“, – tvirtina I.Bagackienė.

Velykas pasitiksime ir su kitomis naujienomis: technologė pristato pikantiško skonio karštai rūkytos vištienos ir ananasų salotas – gurmanams tikrai patiks. Salotose sumaišyti karštai rūkytos vištienos gabaliukai, marinuoti agurkėliai, kukurūzai, ananasai, svogūnų ar porų laiškai, viskas pagardinta prieskoniais.

Mišrainė
Mišrainė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Populiariausios – klasikinės mišrainės

Pavasario šventei puikiai tiks ir „Rivonos“ gurmaniški vištienos kepsneliai su jalapenais – patiekalas skirtas mėgstantiems aštresnį skonį. Jei norite žuvies patiekalų – prašom: lydekos vyniotiniai su daržovėmis, žuvies vyniotinis su baravykais.

Technologė siūlo išsirinkti ir mėgstamas salotas: „Galima rinktis sotesnes, su majonezu, ar lengvesnes, gaivesnes, marinuotų, traškių daržovių asorti – brokolių, Pekino kopūstų, paprikų. Bandome gaminti pagal naujas receptūras, bet žmonėms vis dėlto labiausiai patinka klasika. Pačios skaniausios ir populiariausios yra su krabais, baltoji, naminė mišrainės.“

Per mėnesį „Rivonoje“ pagaminama 130-140 tonų produkcijos, per dieną – 50 skirtingų pavadinimų gaminių, pasirinkimas svyruoja priklausomai nuo sezono ir šventinių dienų.

Ieva Bagackienė
Ieva Bagackienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pavasarį keičiasi asortimentas

Kulinarijos gaminiai ruošiami ir „Norfos“ parduotuvėse veikiančiuose 66 mažuosiuose kulinarijos cechuose, kurių vadovė Jolita Bertašienė jau pastebi pavasarines pirkėjų nuotaikas: „Vis daugiau pirkėjų ieško gaivesnių, lengvesnių salotų su šviežiomis daržovėmis, padažais su aliejumi, žolelių, citrinų sulčių užpilais ir mažesniu kiekiu majonezo.“

Jau nuo balandžio kulinarijos skyriuose rasite marinuotų daržovių asorti, šviežių daržovių salotų su mocarela ir alyvuogių aliejumi.

Artėjant Velykoms kulinarijos gaminių vitrinose atsiras kiaulienos kepsnys su šonine, bus galima pasirinkti ir keptą vištieną.

Čia visada rasite ne tik šventiniam, bet ir kasdieniam stalui tinkamų patiekalų sotiems šeimos pietums ir vakarienei: įvairių sriubų, mėsos, žuvies, bulvių ar miltinių patiekalų.

Šventinį stalą paruošite pigiau

„Norfos“ kulinarijos gaminių asortimentas niekada neatsibosta, nes visada atnaujinamas, paįvairinamas, ypač prieš šventes.

I.Bagackienė tvirtina, kad perkant kulinarijos gaminius Velykoms ne tik sutaupysite laiko, nereikės plušėti virtuvėje, bet ir iškelsite puotą šeimai pigiau nei planuodami pavalgyti kavinėje. „Svarbiausia, kad galite išsirinkti savo mėgstamus patiekalus, paragauti šventinių – kokybę ir šviežumą garantuojame“, – teigia technologė.

Pašildyti kulinarijos gaminius užtruks keletą minučių keptuvėje ar orkaitėje.

O jei norite gaminti patys, išbandykite šiuos receptus.

Ieva Bagackienė
Ieva Bagackienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Maltos kiaulienos krepšeliai

Reikės:

Krepšeliams:

  • 250 ml vandens,
  • 200 g taukų,
  • 0,5 kg miltų,
  • 1 arb. š. druskos.
  • Įdarui
  • 500 g „Norfos“ mėsinės maltos kiaulienos,
  • 200 g. rūkytos kiaulienos šoninės,
  • 1 arb. š. druskos,
  • 1 arb. š. pipirų,
  • 1 arb. š. šalavijų, kmynų,
  • 1 vnt. kiaušinio aptepimui.

Gaminimas:

  1. Į puodą supilkite vandenį, sudėkite taukus ir kaitinkite, kol išsilydys.

  2. Į indą supilkite miltus, druską ir užpilkite karštu vandeniu su riebalais. Užminkykite tešlą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite subręsti 2 val. arba per naktį palaikykite šaldytuve.

  3. Šoninę supjaustykite mažais gabaliukais, sumaišykite su malta kiauliena, druska, prieskoniais.

  4. Tešlą plonai iškočiokite, išspauskite dviejų dydžių apvalius apskritimus. Didesnį įklokite į keksų kepimo formeles, į vidų įdėkite mėsos ir uždenkite mažesniu mėsos apskritimu. Kraštelius suspauskite. Patepkite kiaušinio plakiniu.

  5. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 50 min., kol gražiai apskrus.

Kiaušinių, špinatų ir sūrio apkepas

Reikės:

  • 5 vnt. kiaušinių,
  • 1 puodelio pieno,
  • 1 arb. š. garstyčių,
  • ¼ arb. š. muskato,
  • 3 valg. š. sviesto,
  • ½ arb. š. druskos,
  • 2 valg. š. duonos trupinių,
  • 1 puodelio tarkuoto mozorelos sūrio,
  • 1 vnt. svogūno,
  • 200 g špinatų.

Gaminimas:

  1. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su druska, muskatais, garstyčiomis, supilkite pieną.

  2. Keptuvėje išlydykite sviestą, pakepkite svogūną ir špinatus, supilkite džiūvėsėlius ir išmaišykite.

  3. Troškintus špinatus sumaišykite su kiaušiniai ir sudėkite tarkuotą sūrį.

  4. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 25-30 min, kol gražiai pagels.

Šventiniai vištienos kepsneliai

Reikės:

  • 2 vnt. vištienos filė,
  • 1 vnt. svogūno,
  • 100 g graikiško jogurto.
  • 100 g sūrio,
  • 2-3 skiltelių česnako,
  • 2 valg. š. krakmolo,
  • 3 valg. š. sojos padažo,
  • 1 arb. š. pipirų, žolelių.

Gaminimas:

  1. Vištieną supjaustykite gabaliukais, užpilkite sojos padažu, pagardinkite pipirais ir žolelėmis. Pamarinuokite apie 1 val.

  2. Krakmolą sumaišykite su jogurtu ir sūriu, sudėkite vištienos gabaliukus ir gerai išmaišykite.

  3. Keptuvėje trumpai pakepkite česnaką ir jį išimkite.

  4. Į keptuvę šaukštu dėkite vištieną ir suformuokite kepsnelius. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Skanaus!