Tyrimas: žmonės mano, kad riešutai ir bananai yra visų grūdo dalių produktai

Bananas / „Shutterstock“ nuotr.
Bananas / „Shutterstock“ nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Vienuolikoje šalių atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad daugeliui žmonių nekyla klausimų apie visų grūdo dalių produktų naudą sveikatai. Deja, gilesnių žinių trūksta – nemažai žmonių klaidingai įsitikinę, kad riešutai ar bananai yra visų grūdo dalių produktai!

„Cereal Partners Worldwide“ tyrime, kuriame apklausta daugiau nei 16 tūkst. žmonių, paaiškėjo, kad 82 proc. apklaustųjų mano, jog valgyti visų grūdo dalių produktus yra labai svarbu. Tokių produktų naudą ypač palaiko propaguojantys sveiką gyvenimo būdą ir norintys sulieknėti.

Kita vertus, net 83 proc. respondentų nežino, kiek tokio maisto per dieną jie turėtų suvalgyti. O beveik pusė nežino, kokiame maiste yra visų grūdo dalių produktų. Tyrėjus ypač suglumino, kad net kas dešimtas žmogus įsitikinęs, jog visų grūdo dalių galima aptikti bananuose, kas penktas – kad baltoje duonoje ar riešutuose, kas ketvirtas – kad sėklose. Tačiau faktai rodo, kad nei vieno iš šių produktų pavadinti pilno grūdo maistu negalima.

„Nestle Baltics“ atstovės Arianos Rastauskaitės teigimu, daug žmonių akivaizdžiai sutrikę, nes informacijos daug, o interpretacijų – dar daugiau. Visų grūdo dalių yra visų grūdo dalių javainiuose, ruduose ryžiuose, visų grūdo dalių makaronuose, visų grūdo dalių duonoje ir pan.

Toks maistas naudingas dėl skaidulų, jis lengvina maisto virškinimą ir suteikia sotumo. Taip pat turi teigiamą poveikį širdžiai ir gali padėti mažinant pavojų susirgti II tipo cukriniu diabetu.

Tik trys šalys yra įsivedusios kiekybinę rekomendaciją visų grūdo dalių produktams – JAV, Nyderlandai ir Danija. JAV rekomenduojama minimali norma – 48 gramai. Tuo tarpu Danija rekomenduoja 64–75 gramus per dieną.