Už sėkmę sūrių versle Lilė dėkoja anytai: „Tikriausiai net mano pačios mama nebūtų to leidusi“

Gian Luca Demarco, Lilė / „La maistas“ nuotr.
Gian Luca Demarco, Lilė / „La maistas“ nuotr.
Šaltinis: Pranešimas spaudai
A
A

Geram sūriui negali atsispirti nei italai, nei lietuviai. Tiesa, nuo senų laikų ragaujame skirtingus. Lilė – eilę metų įvairiausius lietuviškus sūrius gaminanti moteris. Anksčiau apie tai ji tik svajojo, o šiandien šalies gyventojams pristato pačių įvairiausių skonių gaminius.

Viskas prasidėjo dar tada, kai Lilei tebuvo 19 metų – su vyru persikėlusi į vienkiemį, ji ėmė svarstyti, kuo galėtų užsiimti, rašoma TV3 televizijos pranešime spaudai.

„Kai su vyru padėjome čia gyventi, neturėjome nei darbo, nei mašinos, nei teisių, o išgyventi kažkaip reikėjo. Todėl mes įsigijome 5 karves“, – laidoje „La maistas“ pradėjo pasakojimą ji.

Lilė, Gian Luca Demarco
Lilė, Gian Luca Demarco / „La maistas“ nuotr.

O šiandien Lilė šypsosi, jog jau 23 metus turi patį geriausią darbą, kokį tik galėtų įsivaizduoti – dirba sūrių ceche.

„Iš pradžių gaminome saldaus pieno sūrį ir paprastą baltą. Vėliau ėmėme gaminti sūrį su kmynais, o atsiradus poreikiui – ir desertinius, rūkytus bei keptus sūrius“, – pasakojo ji.

Dabar tai – šeimos verslas, kuriame kiekvienas narys turi savas pareigas.

„Aistrą jaučiame net ir po tiek metų“, – atviravo moteris.

Tiesa, įgyvendinti svajonę – įkurti sūrių cechą – nebuvo taip paprasta. Tai verslas, reikalaujantis daugybės pinigų. Dėl to netgi prireikė įkeisti anytos turtą!

„Mane palaikė ir vyras, ir sūnus, ir anyta. Tikriausiai net mano pačios mama nebūtų to leidusi. O anyta labai tikėjo tuo, ką darėme“, – pasakojo Lilė bei pridėjo, kad santykiai su anyta iki šios dienos yra patys šilčiausi.

Lilė, Gian Luca Demarco
Lilė, Gian Luca Demarco / „La maistas“ nuotr.

Be šeimos sūrių ceche šiandien keliomis pamainomis dirba dar 9 žmonės.

„Tiek metų svajojau turėti tokį cechą, todėl man tai – labai daug. Kiekvieną rytą pati sveriu sūrius, juos išdalinu prekyvietėms ir restoranams, ir paėmusi juos į rankas jaučiu kokybę. Žiūriu, kiek sūriuose uogų, česnako, ar tai matosi“, – kalbėjo Lilė.

Lilės sūriai
Lilės sūriai / „La maistas“ nuotr.

Šiuo metu ceche gaminami 9 rūšių sūriai. Gian Luca paragavo pačių įvairiausių – natūralių, su kmynais, ciberžole, paprika ir saulėje džiovintais pomidorais bei dar galybę desertinių.

„Nustebtumėte, kas desertinius sūrius valgo labiausiai. Vyrai!“ – iš tiesų netikėtą faktą atskleidė Lilė.

Įkvėptas įvairiausių skonių, savu patiekalu nusprendė nustebinti ir Gian Luca. Padedamas Lilės, šįkart jis gamino grilyje keptą varškės sūrį su jautiena.

Gian Luca Demarco, Lilė
Gian Luca Demarco, Lilė / „La maistas“ nuotr.

Norėdami paruošti šį patiekalą patys, pirmiausiai jautienos pjausnius po kelias minutes pakepkite grilyje iš abiejų pusių. Tuomet varškės sūryje kas kelis centimetrus padarykite savotiškas „kišenes“ – įpjovas – ir į jas įdėkite smulkintą citriną, laimą ir rozmariną.

Pagardinę sūrį čili pipirais, apklokite jį grilyje kepta mėsa. Tuomet užberkite druskos, pipirų ir apšlakstykite jį alyvuogių aliejumi. Suvynioję patiekalą į foliją, pakepkite jį grilyje apie 10 minučių. Patiekalui iškepus, papuoškite jį žalumynais ir pagardinkite balzaminiu actu. Skanaus!

„La maistas“ – sekmadienį, 9.30 val. per TV3.