Vaida Kurpienė: sveikos mitybos pagrindas – 10 maisto produktų
![Mitybos specialistė Vaida Kurpienė.](https://www.zmones.lt/photo/83b5f057-94b9-11e8-9f90-aa000054c883/1200x675/mitybos-specialiste-vaida-kurpiene-55e010ffc7db7.jpg)
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 70 proc. daugelio lėtinių ligų išsivystymą lemia mityba, žalingi įpročiai ir fizinis aktyvumas. Pagal šiuos duomenis Lietuva figūruoja pirmosiose Europos šalių statistikos eilutėse ir patenka į rizikos grupę.
Taip pat skaitykite: Ji24.lt konferencijoje – mitybos specialistė Vaida Kurpienė: „Per pusmetį numečiau 24 kg“
Mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, kad vartojamais produktais susirūpinti reikėtų visiems ir pataria peržiūrėti savo šaldytuvą bei jo turinį palyginti su rekomenduotinais maisto produktais.
„Žmonės, nusprendę nuo šios akimirkos gyventi sveikai ir rūpintis savimi, neišvengs žalingų įpročių atsikratymo ar gyvenimo būdo pakeitimo, tačiau ne mažiau svarbu ir šaldytuvo revizija, – sako V. Kurpienė. – Be jokio gailesčio reikėtų išmesti mėsos pusgaminius, tokius, kaip rūkyta, virta dešra ar dešrelės bei kumpiai, šaldytus mėsos bei miltinius pusgaminius, pramoniniu būdu marinuotas daržoves, majonezą, margariną, jogurtą su priedais, pirktinius padažus ir užtepėles.“
V. Kurpienė įvardija 10 maisto produktų, kuriuos privalote turėti savo šaldytuve:
- Įvairiaspalvės daržovės. Daržovių žmogui reikia daug ir įvairių – organizmui nepakaks tik salotų lapų, agurkų ir pomidorų. Šaldytuve nuolat turėtų būti augančių po žeme ir ant žemės bei įvairių spalvų daržovių: raudonų (paprikos, burokai), oranžinių (morkos, moliūgai), violetinių (baklažanai, purpuriniai gūžiniai kopūstai), žalių (brokoliai, cukinijos, šparagai) ir kitų. Skirtinga spalva reiškia skirtingas organizmui naudingas medžiagas.
Taip pat skaitykite: 3 moksliškai įrodyti būdai, kaip sutirpdyti pilvo riebalus
V. Kurpienė pažymi, kad norint maistą kuo ilgiau išlaikyti šviežią ir išsaugoti produkto naudingąsias savybes, svarbu įsigyti kokybišką šaldytuvą. „Daržoves patarčiau laikyti specialiame „Hydrofresh“ tipo stalčiuje su reguliuojamu drėgmės lygiu, kuris leis išsaugoti šviežumą bent 2–3 kartus ilgiau.
Tiems, kurie visos savaitės valgiaraštį susidėlioja iš anksto, vertėtų pasidairyti šaldytuvo su „Chillbox“ tipo stalčiumi, kuriame esantys automatiniai elektroniniai davikliai palaiko 2–3 laipsniais mažesnę temperatūrą“, – sako V. Kurpienė.