Vaikų dienos vaišės
Didesnių ar mažesnių vaikų yra dažnoje šeimoje, todėl paminėti Tarptautinę vaikų gynimo dieną ir prasminga, ir gražu. O kad nereikėtų stumdytis eilėse prie kavinių, siūlome vaišes paruošti pačioms. Be to, naminiai valgiai kur kas gardesni!
Virtiniai su vištiena ir naminiu pomidorų padažu
Jums reikės: 2 kiaušinių, 300 g miltų, žiupsnelio druskos, šaukšto alyvuogių aliejaus, 300 g maltos vištienos, saujelės parmezano, šaukšto maltų riešutų, 120 g riebaus varškės sūrio, žiupsnelio muskato, šaukšto sviesto.
Padažui: 600 g pomidorų, 2 svogūnų, saujelės bazilikų lapelių, pagal skonį druskos, pipirų, aliejaus (kepti).
- Virtinių tešlai miltus su druska persijokite į gilesnį dubenį, viduryje padarykite duobutę, įmuškite kiaušinius, supilkite alyvuogių aliejų, labai gerai išmaišykite ir užminkykite vientisą tešlą.
- Suformavę rutulį, dėkite į dubenį, uždenkite plėvele ir palikite pusvalandžiui pastovėti, kad tešla taptų glotni.
- Įdarui šakute maigytą vištienos faršą apskrudinkite svieste. Sužerkite riešutus, pagal skonį berkite druskos ir muskato, gerai išmaišykite.
- Nukaitę keptuvę, faršą krėskite į dubenį ir sumaišykite su tarkuotu varškės sūriu ir parmezanu.
- Tešlą iškočiokite, stiklinaite išspauskite skritulius (galite virtinius gaminti ir kitos formos), ant kiekvieno krėskite po truputį įdaro, sulenkite pusiau ir užspauskite kraštelius.
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir susmulkinkite.
- Svogūnus nulupkite, sukapokite, pakepkite aliejuje. Kai apskrus, suberkite pomidorus, druską, pipirus ir ant mažos kaitros kaitinkite, kol skystis išgaruos ir padažas sutirštės.
- Tada suberkite kapotus bazilikus ir gerai išmaišykite.
- Paruoštus virtinukus virkite pasūdytame vandenyje apie 8 min., nuvarvinkite ir patiekite su paruoštu naminiu padažu.
Purūs mieliniai blynai su uogomis
Jums reikės: 15 g šviežių mielių, 1,5 stiklinės miltų, 4 kiaušinių, po 150 ml pieno ir grietinėlės, 120 g sviesto, pusės stiklinės vandens, šaukšto nutarkuotų citrinos žievelių, pagal skonį vanilinio cukraus, pagal skonį įvairių miško uogų, vanilės ankšties, lydyto sviesto (blynams aplieti).
- Mieles sutrupinkite šakute, suberkite į dubenį, sumaišykite su cukrumi, užpilkite šiltu vandeniu, gerai išmaišykite ir pusvalandžiui padėkite šiltai, kad suputotų.
- Vanilės ankštį perpjaukite ir išskobtas sėklytes suberkite į mieles.
- Atskirtus kiaušinių trynius supilkite į dubenį.
- Miltus persijokite į dubenį su mielėmis, supilkite pašildytą pieną, atvėsintą lydytą sviestą, tešlą pasūdykite ir gerai išmaišykite. Galiausiai labai atsargiai, kad nesubliukštų, įmaišykite iki standžių putų išplaktus kiaušinių baltymus.
- Paruoštą tešlą uždenkite virtuviniu rankšluostėliu ir bent 2 val. padėkite šiltai, kad pakiltų maždaug dvigubai.
- Iš pakilusios kepkite pasirinkto dydžio blynus, išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai, ir išdalykite į lėkštes.
- Apliekite lydytu sviestu ir tiekite su mėgstamomis uogomis.
Pica-širdelė
Jums reikės: 2 stiklinės miltų, šaukštelio mielių, po šaukštą cukraus ir alyvuogių aliejaus, stiklinės šilto vandens, žiupsnelio druskos.
Įdarui: 6 didelių pomidorų, po 150 mocarelos ir tarkuoto brandinto sūrio, 200 g virtos vištienos filė, 2 skiltelių česnako, šaukšto džiovintų bazilikų, šaukšto alyvuogių aliejaus.
- Pirmiausia paruoškite tešlą picai: į dubenį supilkite šiltą vandenį, suberkite mieles, cukrų ir 2 šaukštus miltų, viską gerai išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 40 min.
- Į suputojusias mieles suberkite likusius miltus, supilkite aliejų, pagal skonį berkite druskos ir užminkykite vientisą tešlą.
- Ją vėl dėkite į dubenį ir palikite šiltoje vietoje valandai, kad paaugtų.
- Aliejuje pakepinkite kapotas česnako skilteles, suberkite nuluptus ir susmulkintus 4 pomidorus, džiovintus bazilikus ir troškinkite ant nedidelės kaitros, kol sutirštės. Paruoštą padažą ataušinkite.
- Iš pakilusios tešlos iškočiokite didelį vidutinio storio lakštą, išpjaukite nemažas širdeles, ištepkite pomidorų padažu, išdėliokite vištienos gabalėlius, griežinėliais pjaustytus likusius pomidorus, suberkite tarkuotą mocarelą ir brandintą sūrį.
- Kepkite picą iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 12–15 min.
- Tiekite su šviežiais bazilikų lapeliais.
Daržovių keksiukai su pievagrybiais
Jums reikės: 3 kiaušinių, 150 ml pieno, 280 g miltų, 1,5 šaukštelio kepimo miltelių, 200 g cukinijos, svogūno, 150 g pievagrybių, 25 g sviesto, 2 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, čiobrelių.
- Pievagrybius nulupkite, supjaustykite.
- Cukiniją stambiai sutarkuokite.
- Česnako skilteles ir svogūną nulupkite, sukapokite, pakepinkite karštame svieste.
- Suberkite tarkuotas cukinijas, smulkintus pievagrybius, pagal skonį berkite druskos, pipirų ir kepkite, kol masė sutirštės. Nukėlę keptuvę, leiskite atvėsti.
- Kiaušinius gerai išplakite, sumaišykite su pienu, atvėsinta pievagrybių ir cukinijų mase.
- Suberkite per sietelį persijotus miltus, kepimo miltelius, džiovintus čiobrelius, sūrį ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo formeles.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
Traškūs vafliai
Jums reikės: 4 kiaušinių, 250 ml pieno, 125 g sviesto, vanilės ankšties, šaukštelio kepimo miltelių, 250 ml miltų, 65 g cukraus, žiupsnelio druskos, mėgstamų uogų.
- Vanilės ankštį perpjaukite, išskobkite sėklytes, suberkite jas į pieną ir užkaitinkite.
- Miltus dubenyje sumaišykite su kepimo milteliais.
- Atskirtus kiaušinių trynius iki vientisumo išplakite su cukrumi.
- Baltymus kitame inde išplakite iki standžių putų.
- Sviestą ištirpinkite vonelėje virš garų, supilkite į miltus.
- Ten pat pilkite kiaušinių plakinį, atvėsintą pieną, įberkite šiek tiek druskos ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Užmaišytą tešlą palikite brinkti mažiausiai valandą kambario temperatūroje.
- Įkaitintoje vaflinėje iškepkite vafliukus ir tiekite su uogomis.
- Gražu apibarstyti milteliniu cukrumi.