Varškė – geros savijautos garantas: ar galima šaldyti ir kodėl ji svarbi nuo vaiko iki senjoro?

Varškė / Shutterstock nuotr.
Varškė / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Reklama
A
A

Tikrai ne visose pasaulio šalyse parduotuvėje nusipirksite varškės. Mums pasisekė, kad lietuviškoje virtuvėje turime tokį superproduktą, kuris ne tik pasotina, bet ir aprūpina organizmą būtiniausiais vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, aminorūgštimis ir probiotikais. Tai viskas, ko reikia norint turėti stiprius kaulus, nervų sistemą ir imunitetą.

Parduotuvėje dažnai susigundome nusipirkti daugiau varškės nei reikia vienai dienai – ypač tuomet, kai skelbiamos akcijos. Be to, pandemija mus išmokė rečiau lankytis prekybos centruose, todėl maistą perkame didesniais kiekiais.

Vienas iš būdų išsaugoti varškę ilgesnį laiką, kad nesugestų – užšaldyti. Maisto specialistai pataria užšaldyti šviežią varškę. UAB „Rivona“ Alytaus pieninės technologė Neringa Varževičienė tikina, kad užšaldytos varškės maistinės ir skoninės savybės nesikeičia.

UAB „Rivona“ pieninė
UAB „Rivona“ pieninė

Šaldiklyje laikomos varškės atsargos nepraranda skonio

Jei turite laiko, dar patogiau pasigaminti varškės pusgaminių ir juos užšaldyti – kai norėsite išsikepti ar išsivirti varškėčių, reikės tik išimti juos iš šaldiklio, šiek tiek palaikyti kambario temperatūroje ir sumesti į verdantį vandenį ar sudėti į įkaitintą keptuvę.

Jei liko nesuvalgytas gabalėlis jau iškepto varškės apkepo – taip pat galite dėti į šaldiklį, tačiau atšildytas termiškai apdorotas patiekalas šiek tiek praranda maistinių savybių, gali būti sausesnis.

UAB „Rivona“ Alytaus pieninės technologas Linas Sieniutis primena, kad varškę ar jos pusgaminius šaldiklyje galima laikyti iki pusės metų. Taip pat vieną kartą atšildžius negalima pakartotinai užšaldyti.

Linas Sieniutis / Juliaus Kalinsko nuotr.
Linas Sieniutis / Juliaus Kalinsko nuotr.

Šeimos receptas – spurgos iš užšaldytos varškės

N.Varževičienė su skaitytojais dalijasi savo šeimos firminiu receptu – varškės spurgomis. Nors daug receptų variantų rasite internete, bet technologės spurgyčių paslaptis – gaminti jas iš šaldytos varškės. „Nežinau kodėl, bet man skanesnės spurgos iš užšaldytos varškės.“

Spurgoms geriau naudokite trintą varškę. Jei nusipirkote birios, galite panaudoti ir ją, tik pertrinkite per sietelį ar sutrinkite virtuviniu kombainu iki vientisos konsistencijos.

N.Varževičienė dalijasi receptu.

Varškės spurgoms reikės:

  • 2 pakelių 180 g trintos „Piemenėlio“ varškės 9 proc.,
  • 2 kiaušinių,
  • 2 v. š. cukraus arba pagal skonį,
  • 1 a. š. sodos, nugesintos actu ar grietine,
  • 5 v. š. ar mažiau miltų.

Kiaušinius išplakite su cukrumi, sumaišykite su varške, nugesinta soda, miltų dedame po truputį, kad masė nebūtų per kieta.

Formuodami spurgas rankas suvilgykite aliejumi, kad neliptų. Virkite įkaitintame aliejuje, kol spurgytės iškils į paviršių ir įgis auksinį atspalvį.

Varškė stiprina imunitetą

Maisto gamybos ir sveikatos priežiūros specialistai vienbalsiai tvirtina, kad varškę valgyti sveika. L.Sieniutis pabrėžia, kad iš varškės naudingas medžiagas organizmas įsisavina geriau nei iš žuvies ar mėsos produktų:

„Varškėje yra nepakeičiamų aminorūgščių, kurios reikalingos virškinimo ir nervų sistemai, taip pat yra kalcio, kalio, magnio, vitaminų A, D, B12, kurie padeda formuoti stiprų imunitetą. Tai ypač aktualu šiuo metu, kai reikia apsaugoti organizmą nuo peršalimo ligų ir virusų.“

Varškę turėtų valgyti vaikai, nes šiame produkte yra mineralinių medžiagų, ypač kalcio, kuris reikalingas augančiam organizmui, kaulų formavimuisi. Į kasdienį racioną varškę įtraukia ir sportininkai, nes jiems reikia papildomo baltymų šaltinio. Senjorams taip pat vertėtų nepamiršti valgyti varškės, kad apsisaugotų nuo osteoporozės.

Kalcis ne tik stiprina kaulus, bet ir dalyvauja raumenų, kraujotakos, virškinamojo trakto apykaitoje. Varškėje yra gerųjų bakterijų, kurios veikia kaip probiotikai, apsaugo žarnyno gleivinę nuo viduriavimo, onkologinių ligų, tinka vartoti sergant kepenų ligomis.