Velykos Stumbrų šeimos namuose: jaukios tradicijos ir gėlėmis kvepiantis dukros Estelos desertas

Estela, Inga ir Aivaras Stumbrai / Asmeninio albumo nuotr.
Estela, Inga ir Aivaras Stumbrai / Asmeninio albumo nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2024-03-31 18:02
AA

Verslininkų Ingos ir Aivaro Stumbrų šeimoje per daug sukti galvos dėl velykinių patiekalų netenka – jais mielu noru pasirūpina jų dukra Estela Stumbraitė. Kulinariniais sugebėjimais stebinanti 17-metė mielai nudžiugina savo artimuosius pasakiškais skoniais. Velykų dieną E.Stumbraitė su portalu pasidalijo šeimos tradicijomis, o ir atskleidė nuostabaus deserto receptą.

Velykos šventine nuotaika įsisuka į kiekvienos šeimos namus, ne išimtis ir verslininkų Stumbrų. O šiemet šios šventės porai ypatingai džiaugsmingos – Stumbrai jas sutiko pagausėjusioje šeimoje. Vaikelio gimimas, be jokios abejonės, šiek tiek pakoregavo Velykų tradicijas, vis dėlto šios Ingos ir Aivaro namuose nėra jau tokios griežtos.

Jų vyresnėlė dukra E.Stumbraitė portalui Žmonės.lt pasakojo, kad jų namuose tradiciškai šventine nuotaika ir stalo gėrybėmis rūpinasi visa šeima – juk toks laikas dar labiau suartina.

„Velykų stalą ruošiame kartu su visa šeima. Per Velykas turime tradiciją visi kartu dažyti margučius, o šventės stalui padengti kiekvienas pasiskirstome kas kokį patiekalą gamins ir kas kaip padės“, – šypsojosi Estela Stumbraitė.

Estela Stumbraitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Estela pridūrė, kad kiekvienais metais jų šeima margučius išpuošia vis skirtingai. O ir ant stalo stengiasi patiekti vieną kitą naujovę!

„Turbūt nerastumėm nei vieno lietuvio, kurio velykinių patiekalų sąraše nebūtų baltos mišrainės, tad mes irgi ją kiekvienais metais gaminame.

O aš visada per šią spalvingą dieną stengiuosi išbandyti kuo daugiau įvairiausių naujų receptų ir idėjų, kuriomis galečiau nustebinti šeimą. Praeitais metais atradau troškintos ėrienos patiekalą, puikiai tinkantį šiai šventei. Šis galėtų tapti viena is mūsų šeimos velykinių tradicijų“, – dalijosi pašnekovė.

O ką patiekti, kai po gardžiausių šventinių patiekalų norisi kažko saldžiau? E.Stumbraitė su portalu Žmonės.lt pasidalijo visos šeimos mėgiamu desertu.

Estela Stumbraitė / Asmeninio albumo nuotr.

Velykinis gėlių tortas

Mačios biskvitams reikės:

  • 8 kiaušinių
  • 170 g cukraus
  • 200 g miltų
  • 60 g kukurūzų krakmolo
  • 1 šaukšto mačios miltelių

Vaniliniams biskvitams:

  • 8 kiaušinių
  • 170 g cukraus
  • Šaukštelio vanilės sėklų iš vanilės ankšties
  • 200 g miltų
  • 60 g kukurūzų krakmolo

Braškių įdarui:

  • Puodelio šviežių ar šaldytų braškių;
  • Šaukšto citrinos sulčių
  • Šaukštelio citrinos žievelės
  • Šaukšto kukurūzų krakmolo, sumaišyto su dviem šaukštais vandens

Sviestiniam morengo kremui:

8 kiaušinių baltymų

350 cukraus

Apie 490 g sviesto

Žiupsnelio druskos

Gėlių papuošimui

Ruošimo eiga:

Pirmiausia pasiruoškite biskvitus. Abiejų rūšių biskvito gaminimo metodas beveik vienodas: kiaušinius plakite elektriniu plakikliu su cukrumi (vanilės biskvitui plakite ir su vanilės sėklomis) iki standumo (aš plakiau apie 15 min). Tada įsijokite miltus ir krakmolą. Mačios biskvitui papildomai įsijokite mačios miltelių. Viską atsargiai išmaišykite, masė turėtų būti pakankamai puri.

Pilkite biskvitų tešlas į atskirus kepimo indus ir kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol iškils ir šiek tiek paruduos.

Braškių įdarui: sudėkite visus jam reikiamus ingridientus į virimo puodą (išskyrus krakmolo mišinį). Viską sutrinkite elektriniu plakikliu ir kaitinkite, kol šiek tiek sutirštės. Tada įmaišykite krakmolą su vandeniu ir dar šiek tiek maišant pakaitinkite. Tada nuimkite nuo kaitros.

Kremui: baltymus sumaišykite su cukrumi ir, karts nuo karto plakant, kaitinkite virš garų vonelės, kol cukrus ištirps. Tada nuimkite nuo kaitros ir pradėkite baltymus plakti elektriniu plakikliu iki standžios masės.

Palaipsniui beplakant, įmaišykite kambario temperatūros sviestą ir druską. Pasiekus norimą kremo konsistenciją, perdėkite jį į konditerinį maišelį.

Iškepusius biskvitus supjaustykite į atskirus lakštus. Nupjaukite, jei tokių yra, stipriau apkepusius šonus.

Pradėkite sluoksniuoti tortą: pirmiausia dėkite biskvitą, tada patepkite kremo, į vidurį dėkite šaukštą braškių įdaro ir uždėkite kitu biskvitu. Kartokite tol, kol sudėsite visus biskvitus, tada kremu aptepkite torto šonus ir viršų. Nebūtina stengtis lygiai aptepti, darykite įvairius raštus ar skirtingus patepimus ant torto.

Galiausiai papuoškite jį mėgstamomis gėlėmis.

Skanaus!