Virtuvė ir svetainė – kartu ar atskirai?

Interjero dizainerė Kristina Grybaitė / Asmeninio archyvo nuotr.
Interjero dizainerė Kristina Grybaitė / Asmeninio archyvo nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Šiuolaikiniame interjere, vis labiau išsitrinant atskirų erdvių riboms, virtuvė dažniau sujungiama su svetaine. Apie tokio sprendimo privalumus ir trūkumus kalbamės su interjero specialiste.

Interjero dizainerė Kristina Grybaitė
Interjero dizainerė Kristina Grybaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

KARTU

Privalumai

Interjero dizainerė Kristina Grybaitė
Interjero dizainerė Kristina Grybaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Labiausiai bendra virtuvė ir svetainė praverčia jaunoms šeimoms. Mamos, gamindamos maistą, gali stebėti čia pat žaidžiančius mažylius – lengviau užtikrinti jų saugumą. Tokia virtuvė suteikia galimybę daugiau bendrauti šeimai, nors visi jos nariai užsiima skirtinga veikla – vienas gamina valgyti, kitas skaito knygą, trečias piešia, bet visi vieni kitus mato ir jaučia esant šalia.

Kai virtuvė sujungta su svetaine, moteris ar vyras, kuris daugiau laiko praleidžia ruošdamas maistą, nesijaučia uždarytas ir atskirtas nuo visos šeimos, gali tuo pat metu bendrauti ir šeimininkauti“, – sako pašnekovė.

Tokiuose namuose patogu bendrauti ir su svečiais. Jei nespėjote paruošti vaišių, nereikės visiems grūstis virtuvėje ar palikti svečius vienus atskiroje svetainės erdvėje. Puikiai matysite svečius ir galėsite su jaus bendrauti, gamindami maistą.

Jei nespėjote paruošti vaišių, nereikės visiems grūstis virtuvėje ar palikti svečius vienus atskiroje svetainės erdvėje. Puikiai matysite svečius ir galėsite su jaus bendrauti, gamindami maistą.

Jei sukdamiesi virtuvėje mėgstate žiūrėti televizorių, bendroje erdvėje užteks vieno, nes galėsite girdėti ir matyti bendrą, stovintį svetainėje. Tas pats ir su muzika ar kompiuteriu žiūrimu filmu.

Kai virtuvė yra kartu su svetaine, atsiranda ir valgomojo kampas arba net keli (baro stalas ir klasikinis variantas – stalas su 4–6 kėdėmis). Tai labai praverčia didesnių švenčių metu, kai susiburia nemenka draugų kompanija.
Ir dar – toks būstų išplanavimas, kur virtuvė yra sujungta su svetaine, yra paklausus ir madingas, todėl sugalvoję parduoti ar išnuomoti namus, tai padarysite greičiau.

„Bendrą didelę erdvę galima labai gražiai apjungti į vientisą stilių ir sukurti labai jaukius namus“, – žino interjero dizainerė.

Interjero dizainerė Kristina Grybaitė
Interjero dizainerė Kristina Grybaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Trūkumai

„Vienas iš didžiausių bendros virtuvės ir svetainės trūkumų yra po visą būstą pasklindantys gaminamo maisto kvapai. Tai reiškia, kad nusprendę sujungti virtuvę su svetaine, turėsite labai gerai pagalvoti apie ventiliacijos sprendimus bei tinkamai suskaičiuoti gartraukio galimybes – vienokio reikia 4 kv. m virtuvei, visai kitokio 30 kv. m patalpai). Sugaudyti visų kvapų, kol jie nepasklido po namus neįmanoma, tačiau pasirinkdami gerai ventiliuojantį gartraukį, aromatų stiprumą sumažinsite iki minimalaus. Tik atkreipkite dėmesį ir į triukšmingumą. Kuo galingesnis gartraukis, tuo daugiau triukšmo jis gali skleisti. Pasikonsultuokite su specialistais ir išsirinkite kuo mažiau triukšmingą“, – pataria interjero dizainerė.

Dar vienas trūkumas, kurį įžvelgia ne kiekvienas – tai privatumo stoka. Labiau asmeninę erdvę saugantys ir mielai laiką leidžiantys vieni, gali jausti diskomfortą, jei gyvenamosios patalpos nesuskirstytos į atskiras zonas ir nėra kur pabūti vieniems.

Bendros didelės erdvės padidina išlaidas už šildymą. Kuo didesnė bendra atvira erdvė, tuo daugiau šilumos energijos sunaudoja, todėl patartina įrengti šildomas grindis.

„Bendra virtuvė su svetaine gali netikti žmonėms, kurie mėgsta pedantišką tvarką. Tenka pripažinti, kad virtuvėje dažniausiai nebūna idealiai tvarkinga – kažkur paliktas puodelis, ant viryklės stovi puodas su sriuba, kurio negali kažkur paslėpti. Tad įrengiant bendrą patalpą, reikia nusiteikti, kad atėję svečiai, ta puodą su samčiu pamatys“, – sako K. Grybaitė.

Virtuvė – kaip kambarys

Interjero dizainerė Kristina Grybaitė
Interjero dizainerė Kristina Grybaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Kai virtuvė sujungta su svetaine, stengiuosi ją įrengti taip, kad ji nebūtų buitiška, stengiuosi kuo labiau priartinti prie kambario interjero. Tai ypač svarbu, jei butas ar namas įrengtas klasikiniu stiliumi. Nereikia jokio specialaus grindų ar lubų dekoro, baldų ar kitų objektų žyminčių ribą, kur baigiasi svetainė ir prasideda virtuvė. Priešingai – kuo virtuvė labiau įsiliejusi į bendrą erdvę, tuo gražiau atrodo. Rinkitės puošnias indaujas, gražius baldus – tokius, kokius statytumėte svetainėje (jokių medinių taburečių!). Visą buitinę techniką, kiek įmanoma, paslėpkite spintelėse. Rinkitės įmontuojamą šaldytuvą, indaplovę (gartraukio taip pat neturėtų matytis), – sako K. Grybaitė. – Grindų neklokite plytelėmis, bet pratęskite svetainėje esančią dangą – tinka ir aukštos klasės laminatas, ir parketlentės. Svarbiausia, kad virtuvėje esantys paviršiai būtų atsparūs drėgmei, į juos neįsigertų nešvarumai.

Sienų daliai, kur labiausiai purvinasi, aš naudoju stalviršių medžiagą, skirtą specialiai virtuvės sienoms. Galima tarpą tarp viršutinių ir apatinių spintelių iškloti natūralių akmeniu, tačiau tai gana brangus sprendimas. Neretai naudojame stiklą, net dekorą, dekoratyvius piešinius, svarbiausia, kad jų paviršius būtų impregnuotas.

Daugelis, kalbant apie virtuvę, baiminasi riebalų sluoksnio ant paviršių, tačiau šiuolaikinėmis priemonėmis jie lengvai nuvalomi.“

Pasak interjero dizainerės, virtuvėje nereikia bijoti kabinti dailių užuolaidų. „Gražiai krentanti puošni užuolaida suteiks jaukumo, priartins virtuvę prie kambario stiliaus. Tikrai nepervargsime kartas nuo karto ją išskalbdami ar išvalydami, – šypsosi ji. – Klasikinei virtuvei puošnumo suteiks ir gražesni drožyba ar stiklo elementais puošti baldai, o moderniai – baldai įdomesniu frezavimu, 3D paviršiumi, netradicine spalva, blizgumu ar pan.“

Jauki vieta

Tinkamai įrengta virtuvė visuomet tampa labiausiai traukiančiu namų kampeliu. Čia visi renkasi valgyti ir bendrauti. „Visiems klientams siūlau būtinai pasistatyti pietų stalą. Jei ne pačioje virtuvėje, tai greta jos. Tai galimybė visai šeimai susiburti ir kartu patogiai pavalgyti, kad nereikėtų užkandžiauti paskubomis prie baro ar susilenkus virš kavos staliuko. Pietų stalas padeda kurti ir puoselėti šeimos tradicijas, lėtai valgyti, šnekučiuotis, susirinkti per šventes. Manau, tai labai svarbu, – sako K. Grybaitė. – Kurdami namų interjerą, mes galime užprogramuoti, kaip vienoje ar kitoje namų vietoje jausimės, ką ir kaip darysime. Jei įrengsime tik barą, visada skubėsime pavalgyti ir kažkur bėgti. Jei norime gražaus bendravimo susėdus, pietų stalas reikalingas.

Interjero dizainerė Kristina Grybaitė
Interjero dizainerė Kristina Grybaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Jaukumo virtuvės erdvei sukursite ir apšvietimu. Kad būtų patogu ruošti maistą ir palaikyti švarą, reikia įrengti LED juosteles po kabančiomis spitelėmis, taip pat rekomenduoju apšvietimą lubose, virš kabančių spintelių, tik labai svarbu, kad lempos šviestų į darbastalį. Jei yra pietų stalas, baras ar koks kampelis susėsti, virš jų taip pat reikia šviesos.

Šviesą skleidžiančių akcentų gali būti ir daugiau – stalviršiuose, nišose, prie grindjuosčių ir kt.“

ATSKIRAI

Privalumai

Pakankamai erdviuose namuose interjero dizainerė rekomenduoja įsirengti atskirą virtuvę. Visų pirma, jei ryte išskubėjote nesuplovię indų ar kruopščiai nenuvalę spintelių, to nepastebės drauge su jumis į namus sugūžėję svečiai.

Gamindami maistą, išvengsite po visą erdvę pasklidusių maisto kvapų ir riebių garų, paliekančių pėdsakus ant spintų ir sekcijų viršaus.

Jei ruošdami mėgstamus patiekalus, pailsite, atsipalaiduojate, o receptų vartymas jums atstoja meditaciją, uždara virtuvė puiki išeitis – į čia neatskries iš televizoriaus sklindantys garsai ar žaidžiančių vaikų klegėjimas.

Ruošdamiesi šventėms ar kasdien keldamiesi anksčiau už šeimos narius, neprivalėsite vaikščioti tyliau už pačią tylą ir galėsite pasimėgauti pirmuoju kavos puodeliu nebijodami pažadinti namiškių.

Atskira virtuvė pravartu ir gausesnėms šeimoms, kurių nariai neturi kiekvienas po atskirą kambarį – kiekvienam kartais reikia pabūti atskirai (skaityti knygą, ruošti pamokas ar kt.).

Interjero dizainerė Kristina Grybaitė
Interjero dizainerė Kristina Grybaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Trūkumai

Pagrindinis trūkumas – izoliacija nuo namiškių, kai gaminate jiems maistą. Tai daugiau psichologinis diskomfortas, nepatinka, kad esate atskirti, praleidžiate ką nors įdomaus, apie ką šnekučiuojasi namiškiai.

Nepatogu turėti svečių. Jei kiti šeimos nariai gali juos užimti – puiku, tačiau, jei esate vieni, kaskart bėgdami į virtuvę ko nors atnešti, užkaisti, nukaisti, turėsite palikti juos vienus.

Paprastai, kai virtuvė nesujungta su svetaine, joje nesinori būti. Visi nori minkščiau atsisėsti, įsitaisyti, o virtuvė retai tam pritaikyta, todėl ji tampa buitine erdve maistui gaminti.

Svarbiausia funkcionalumas

„Jei virtuvė rengiama, kaip atskira patalpa, svarbiausia, kad joje būtų patogu gaminti valgyti. Tokioje virtuvėje nereikia slėpti buitinių prietaisų. Priešingai – jie gali tapti stilingiausiais akcentais. Jei mėgstate šiuolaikinį stilių įsigykite įdomų gartraukį, didesnę nerūdijančio plieno viryklę, konvekcinę krosnelę, jei prie širdies klasika – senovinę krosnelę, didelę indaują ar pan.“, – sako K. Grybaitė.

Atvirose lentynose galite rikiuoti prieskonių malūnėlius ir pagardų buteliukus, kabinti svogūnų pynes ir džiovintas kvapiąsias žoles, o ant palangės auginti aitriųjų paprikų krūmą.