Virtuvės gudrybės, kad mėsa būtų sultinga ir minkšta
Sakoma, kad net šviežią mėsą reikia mokėti gerai paruošti, kad ji būtų minkšta ir sultinga. Ką jau kalbėti apie tai, jei pasitaikė nusipirkti prastos kokybės mėsos gabalą. Pateiksime keletą kulinarinių patarimų, kuriais pasinaudojusios nudžiuginsite šeimyną skania ir burnoje tirpstančia mėsa.
Yra daugybė būdų, kuriuos verta žinoti išmanioms virtuvės šeimininkėms. Išduosime paslaptį, jeigu jums „pasisekė“ nusipirkti gyslotą ir kietą mėsą, sultingo didkepsnio nepagaminsite, tačiau pasitelkusios gudrybes, galite iškepti visai puikų kepsnį.
Garstyčios
Puikus bet kurios mėsos draugas, suteikiantis fantastišką skonį ir kvapą. Ištrinkite visą mėsos gabalą garstyčiomis (galima ir milteliais), palikite valandai, o prieš gamindami, mėsą nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jeigu kepsite karbonadą, mėsą supjaustykite, išmuškite, pamarinuokite garstyčiomis bei palikite 15 minučių pastovėti.
Net mėsą, skirtą guliašui, galima pagardinti garstyčiomis – tereikia ištrinti visą mėsos gabalą arba pamarinuoti jau supjaustytus gabaliukus.
Alkoholis
Stikliukas degtinės, įpiltas į troškinį ar kepsnį, pavers mėsą kur kas minkštesne. Troškinimo metu alkoholis išgaruos, tad tokį patiekalą gali valgyti net tie, kurie žada pavalgę vairuoti.
Druska
Greičiausiai esate girdėję, kad druska kaip tik kietina mėsą. Svarbiausia, teisingai ją naudoti. Pirma, mėsą reikia sūdyti gaminimo pabaigoje arba patiekiant patiekalą. Antra, druskos turėtų būti labai nedaug. Mėsa savaime yra sūri, kilogramui mėsos užtenka 1 arbatinio šaukštelio druskos. Jeigu mėgstate sūriau, galima daugiau, bet nepersistenkite.
Rūgštus marinatas
Rūgštus marinatas mėsytę padaro labai minkštą, tačiau ir čia reikėtų nepersistengti. Norėdami mėsos su rūgštele, nenaudokite acto. Geriau pagardinkite mėsą šlakeliu citrinų sulčių, o vietoj paprasto vandens naudokite mineralinį vandenį.
Puikus pasirinkimas mėsos troškinio padažui – citrinos ar pomidoro skiltelė. Citrinos skiltelė, įdėta į aliejų kepant mėsą, arba skiltelė pomidoro ant kepsnio, taip pat padaro mėsytę sultingą ir minkštą.
Taip pat skaitykite: Sveikiausios lapinės daržovės ir receptų pasiūlymai
Svogūnai
Žinoma taisyklė, kad šašlyko paruošimas neįmanomas be svogūnų. Tik klaida ta, jog svogūnų imama per mažai ir jis pjaustomas per stambiai. Daryti reikia taip: svogūnus labai smulkiai supjaustyti arba sumalti mėsmale, gerai išmaišyti su mėsa ir palikti keletai valandų. Svogūnai išleis sultis, ir jokio marinato daugiau nereikės.
Galima mėsytę pagardinti pipirais arba kitais prieskoniais. Jeigu mėgstate svogūną pjaustyti stambiau, tuomet imkite jų daugiau (1 kg mėsos reikės 5 svogūnų), užberkite pjaustytus ant mėsos, pagardinkite prieskoniais ir viską prispauskite sunkesniu indu.
Rauginti kopūstai
Kietą mėsą galite pamerkti į raugintų kopūstų sūrymą. Beje, jeigu į sūrymą dedate didelį gabalą mėsos, padarykite joje gan didelius įpjovimus, kad mėsos vidurys taip pat suminkštėtų.
Taip pat skaitykite: Kaip numesti svorio nejaučiant alkio
Krakmolas
Mėsą galima mirkyti krakmolo ir vandens tirpale. Geriau naudoti kukurūzų krakmolą, bet tinka ir visiems žinomas bulvių krakmolas. Jeigu ketinate mėsą kepti, žinokite: toks marinatas suteiks jai traškią plutelę.
Kinų virtuvė
Kinai rekomenduoja marinuoti mėsą sojų padaže, kuris suteiks mėsai minkštumo ir išraiškingo skonio. Į padažą galima įdėti kukurūzų krakmolo ir įpilti stiklinę stipraus gėrimo. Marinuoti reikia ilgai, geriausia mėsą palikti per naktį.