Virtuvės meistrai Riva Portnaja ir Vylius Blauzdavičius: Litvakiškas maistas ir lietuviškos jo variacijos

Riva Portnaja ir Vylius Blauzdavičius / Roberto Daškevičiaus nuotraukos
Riva Portnaja ir Vylius Blauzdavičius / Roberto Daškevičiaus nuotraukos
Jūratė Ražkovskytė
Šaltinis: Žmonės
A
A

Nebūtų nei kulinarinės knygos „Baleboste“ apie tradicinę litvakų virtuvę, nei žydiškų patiekalų restorano Vilniuje, jei prieš kelerius metus virtuvės meistras Vylius BLAUZDAVIČIUS (41) nebūtų paragavęs Lietuvos žydės Rivos PORTNAJOS (75) keptų litvakiškų beigelių.

„Baleboste“ – taip Lietuvos žydai, litvakai, vadino sumanią ir svetingą šeimininkę. Tokią, kuri namiškius ir svečius apgaubia rūpesčiu, visada skaniai pamaitina. Kurios namuose tradicijos saugomos ir perduodamos iš kartos į kartą. Telšiuose gimusiai ir augusiai Lietuvos žydei Rivai šis žodis pažįstamas nuo vaikystės. „Pagal tradiciją žydės perduoda savo receptus dukroms – išmoko ruošti patiekalus, kurių pačios mokėsi iš savo mamų, – pasakoja Riva. – Tais laikais, kai augau, šios paveldo dalies nebūdavo kam perduoti, jei namuose būdavo tik berniukai. Dabar kitaip: mano jau suaugęs sūnus Simonas domisi maistu.