Vištų blauzdelės – kasdienai ir šventei
Žiūrėdami į įprastai pietums ruošiamas vištų blauzdeles vaikai ar vyras rauko nosį? Pateikite jiems staigmeną – tegul mėgaujasi neragautais skoniais. Daugelis patiekalų tiks ir šventiniams pietums.
Vištų blauzdelės su medumi ir garstyčiomis
Jums reikės: 6–8 vištų blauzdelių, 0,5 puodelio skysto medaus, 0,5 puodelio grūdėtųjų garstyčių, šaukšto alyvuogių aliejaus, saujos kapotų šviežių bazilikų, žiupsnio kapotų šviežių čiobrelių, druskos ir pipirų pagal skonį.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Dubenėlyje sumaišykite medų su garstyčiomis ir išsukite iki vientisos masės.
- Supilkite aliejų, įmeskite 2 šaukštus bazilikų ir čiobrelių mišinio, išmaišykite.
- Vištų blauzdeles sudėkite į kepimo indą, pabarstykite druska ir pipirais, įtrinkite. Ant viršaus užpilkite medaus ir garstyčių mišinio. Šaukite į orkaitę.
- Kepdamia retkarčiais ištraukite ir apliekite blauzdeles padažu – kuo dažniau laistysite, tuo jos bus skanesnės ir gražesnės spalvos.
- Kepkite apie 45 minutes.
- Prieš tiekdami pabarstykite likusiais žalumynais.
Įdarytos vištų blauzdelės
Jums reikės: 5–6 vištų blauzdelės, 300 g pievagrybių, svogūno, 2 morkų, 1/4 saliero šaknies, saujos šviežių petražolių, 30 g sviesto, druskos ir pipirų pagal skonį, 3 šaukštų aliejaus, citrinos.
- Svogūnus susmulkinkite, grybus ir salierus supjaustykite.
- Keptuvėje ištirpdykite sviestą, suberkite svogūnus. Kai pagels, suberkite grybus ir salierus, apkepkite ir nukaiskite.
- Atsargiai nuo blauzdelių nulupkite odą – išverskite į kitą pusę. Neaštria peilio puse sulaužykite blauzdelių kaulus, palikdami kaulo galiukus, ant kurių laikosi oda. Nuo nulaužto kaulo nupjaustykite mėsą ir supjaustykite gabalėliais.
- Morkas sutarkuokite, žalumynus sukapokite.
- Sumaišykite mėsą su grybais, morkomis ir žalumynais, įberkite druskos ir pipirų, gerai išmaišykite.
- Kimškite blauzdelių odeles įdaru ir sandariai užsukite galus.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir dėkite įdarytas blauzdeles užlenkta oda žemyn.
- Kepkite ant vidutinės kaitros iš abiejų pusių apie 20 minučių.
- Tiekite su citrinos griežinėliu.
Skrudintos vištų blauzdelės
Jums reikės: 1,5 kg vištų blauzdelių, šaukštelio maltų baltųjų pipirų, 0,5 šaukštelio maltos Kajeno paprikos, šaukštelio maltos saldžiosios paprikos, 2 šaukštelių druskos, 240 ml miltų, saujos kukurūzų dribsnių, 2 kiaušinių, apie 1200 ml kepimo aliejaus.
- Pabarstykite blauzdeles šaukšteliu druskos ir dėkite valandai į šaldytuvą.
- Dubenyje sumaišykite miltus, traiškytus dribsnius, likusią druską ir visus prieskonius.
- Kitame dubenyje išplakite kiaušinius.
- Panardinkite blauzdeles į kiaušinio plakinį, tada į miltų mišinį, vėl į plakinį ir vėl į miltus.
- Sudėkite ant popierinio rankšluosčio ir palikite 30 minučių kiek apdžiūti.
- Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir atsargiai dėkite blauzdeles, jos turi būti apsemtos.
- Kepkite pavartydami apie 12–15 minučių.
Vištų blauzdelės daržovių pataluose
Jums reikės: 1 kg vištų blauzdelių, 1 kg daržovių (svogūnų, česnakų, morkų, salierų, bulvių, pipirų ir t. t.), 5 šaukštų aliejaus, 1–2 šaukštų balzaminio acto, druskos ir pipirų pagal skonį, džiovintų prieskoninių žolelių (čiobrelių, rozmarinų, raudonėlių).
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Daržoves, išskyrus česnakus, supjaustykite didesniais gabalėliais, sudėkite į kepimo indą.
- Pašlakstę aliejumi ir balzaminiu actu, pabarstykite druska, pipirais ir džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis.
- Vištos blauzdeles aptepkite aliejumi, įtrinkite druska, pipirais ir sudėkite ant daržovių.
- Neluptas česnakų galvutes perpjaukite horizontaliai pusiau ir sudėkite pjūviu į viršų tarp blauzdelių. Šaukite į orkaitę ir kepkite 45–50 minučių.
- Ištraukite, išmaišykite taip, kad daržovės būtų ant blauzdelių, ir dar kepkite 10 minučių.
Vištų blauzdelės su rozmarinais ir vynuogėmis
Jums reikės: 1,5 kg vištų blauzdelių, 30 g sviesto, saujos kapotų šviežių rozmarinų, skiltelės česnako, po 0,5 šaukštelio druskos ir maltų juodųjų pipirų, 800 g besėklių vynuogių, šaukšto alyvuogių aliejaus.
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Dubenyje iki vientisos masės išsukite sviestą, rozmariną, traiškytą česnaką, druską ir pipirus.
- Padalykite sviesto masę pusiau. Vieną dalį pirštais sukiškite po blauzdelių oda, likusia ištepkite jų viršų.
- Sudėkite blauzdeles į kepimo skardą.
- Vynuoges su kekėmis apvoliokite aliejuje su trupučiu druskos ir pipirų. Jomis apdėliokite vištieną.
- Šaukite blauzdeles į orkaitę ir kepkite apie 40 minučių.
- Sumažinę kaitrą iki 160 laipsnių kepkite dar 20–30 minučių.