Ypatingas sviestas pagal Kotryną Starkienę: pasigaminti – be galo paprasta
Kotryna Starkienė įsitikinusi – nėra blogo oro, tik bloga apranga! O juk ir maistas lauke visuomet pats skaniausias…
Būtent todėl TV3 laida „Kotrynos burtai“ pakvietė apsirengti šilčiau ir surengti gardžiausius pietus gamtoje.
Viskas, ko reikės – tik gardi duona, skanus ir aromatingas sviestas, laužas ir sriuba!
„Šioje laidoje pamatysite, kaip iškepti gardžią mielinę pynutę bei pasigaminti net trijų rūšių gardų sviestelį. O taip pat atskleisiu, kaip pagardinti bet kurią sriubą ir ant laužo išsikepti karamelizuotus obuolius“, – intriguoja K.Starkienė.
Keliais savo receptais Kotryna dalijasi nieko nelaukdama.
Mielinei pynutei reikės:
240 ml pieno;
15 g šviežių mielių;
480 g miltų;
šaukštelio druskos;
dviejų šaukštų cukraus;
35 ml aliejaus;
2 kiaušinių.
Pirmiausiai pašildykite pieną. Mieles sudėkite į nedidelį indelį ir užberkite žiupsnį cukraus. Palikite pastovėti. Miltus, cukrų ir druską suberkite į dubenį ir išmaišykite. Į miltus įmuškite kiaušinį ir vieną kiaušinio trynį (baltymą palikite, jį naudosite aptepti pynutę). Viską išmaišykite. Supilkite aliejų ir dar kartą gerai išmaišykite. Šiltą, bet ne karštą pieną supilkite į miltus, mieles ištrinkite su cukrumi, kad jos taptų skystos, ir taip pat supilkite į miltus.
Užmaišykite tešlą. Minkykite tol, kol ji taps vientisa ir glotni. Jei tešla vis dar lipni, įberkite dar miltų. Suformuokite iš tešlos rutulį, įdėkite ją į dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir palikite pastovėti maždaug valandai, kad pakiltų.
Pakilusią tešlą padalinkite į tris lygias dalis. Kiekvieną dalį rankomis iškočiokite į ilgą volelį, iš visų trijų dalių supinkite kasą, o jos galus gerai suspauskite. Pynutę perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir palikite dar 15 minučių. Kiaušinio baltymą šiek tiek išplakite šakute ir juo patepkite pakilusią pynutę. Duoną kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių temperatūroje įkaitintoje orkaitėje.
Prieskoniniam sviestui reikės:
100 g kambario temperatūros sviesto;
2 česnako skiltelių;
šaukštelio garstyčių;
pusės citrinos sulčių;
pusės šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių;
šviežių petražolių;
šviežio čiobrelio;
žiupsnelio maltų kajeno pipirų.
Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Sviestą sudėkite į indelį ir palikite šaldytuve, kad sustingtų.
„Kotrynos burtai“ – šeštadieniais, 12 val. per TV3.