Apie maistinių riebalų gerąsias ir blogąsias savybes kiekvienas esame girdėję įvairių teorijų. Ne taip seniai jie buvo demonizuojami, o pastaruoju metu vis dažniau pasigirsta žinių, kad riebalai – svarbi mitybos dalis.
Kaip yra iš tiesų, išsiaiškinti padeda womenshealthmag.com, apklausęs dietologus, o šie savo ruožtu griauna didžiausius mitus apie riebalus.
Mitas: riebalai kenkia
Anot dietologės Julie Upton, esama gerųjų ir blogųjų riebalų. Blogieji riebalai, kaip ir blogieji angliavandeniai, nėra naudingi sveikatai. Blogieji riebalai – tai sotieji, kurių gausu perdirbtuose maisto produktuose. Gerųjų riebalų turi graikiniai riešutai, linų sėmenys ir kt., o ne tokių gerų – sviestas, jautiena ar iš dalies hidrinti augaliniai aliejai.
Organizmui būtinas tam tikras kiekis maistinių riebalų tam, kad tinkamai funkcionuotų smegenys ir kūnas, vyktų hormonų gaminimas, atsinaujintų ląstelės, būtų reguliuojama kūno temperatūra. Riebalai būtini sveikiems plaukams, nagams ir odai.
Mitas: svorį didina visi maiste esantys riebalai
Jeigu valgote daug maisto, kuriame gausu riebalų, svarstyklių rodyklė gali kritiškai pakrypti į dešinę. Bet jei stebėsite, kokių ir kiek riebalų suvartojate, situaciją suvaldyti pajėgsite. „1 g riebalų turi 9 kalorijas (tuo tarpu tas pats kiekis baltymų – 4 kalorijas). Kad išvengtumėte antsvorio, riebalai turi atitikti jūsų dienos kalorijų normą“, – teigia dietologė iš Niujorko Jessica Cording.
Per dieną reikėtų gauti mažiau nei 10 proc. kalorijų iš sočiųjų riebalų ir bent 20 proc. kalorijų – iš sveikųjų riebalų (migdolų, avokadų, lašišų ir pan.).
Mitas: riebalų gausus maistas didina cholesterolio kiekį kraujyje
Sotieji riebalai išties yra linkę didinti cholesterolio kiekį kraujyje, o kiti, tarkim, polinesočiosios riebalų rūgštys, kurių gausu saulėgrąžų, moliūgų, sezamų sėklose, sojų pupelėse, tunuose, tyrimų duomenimis, cholesterolio kiekį gerokai sumažina, teigia dietologas Scottas Keatley.
Mitas: egzistuoja tik viena riebalų rūšis
Nors neretai visi riebalai suplakami į vieną krūvą, iš tiesų yra kelios skirtingos jų rūšys. Polinesotieji ir mononesotieji riebalai naudingi širdžiai – juos degina kūnas, o sotieji ir transriebalai linkę kauptis organizme kaip riebalai ir didinti kūno masę. Sočiųjų riebalų randama kokosų ir palmių branduolių aliejuose, svieste ir jautienos, kiaulienos, vištienos riebaluose. Transriebalų randama iš dalies hidrintuose augaliniuose aliejuose, perdirbtuose maisto produktuose.