Didžiausios kepimo ant grilio klaidos
Šiltas oras jau ne vieną mūsų išginė į lauką pasilepinti skanėstais, keptais ant grilio. Be mėsos kepsnelių, vėrinukų, šašlykų ar jūrų gėrybių dažnas nė nesivaizduoja savo vasaros meniu...
Tačiau kodėl ne visuomet pavyksta iškepti tobulą kepsnį? Kur slypi didžiausios kepimo ant grilio klaidos? Apie tai kalbamės su Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos nare Galina Bovševič.
– Tikėdamiesi skanaus kepsnio, neretai žmonės gauna priešingą rezultatą. Ką jie daro ne taip?
– Pati didžiausia klaida ir žala organizmui kyla tada, kai nuo kepamos mėsos teka riebalai, sultys ir tyška į rusenančias žarijas. Tuo metu išsiskiria daugybė smalkių, kurios su maistu vėliau patenka į mūsų skrandį. Šiuolaikinės kepsninės pagamintos taip, kad riebalai nuteka į specialius griovelius, todėl toks pavojus nebeiškyla. O jeigu tokios neturite, tuomet teks dažniau vartyti mėsos kepsnelius.
– Kokią įtaką daro druska?
– Ji labai sausina mėsą, todėl ši tampa neskani, sprangi – ypač vištiena, jautiena. Geriau rinktis žoleles, aliejų, citrusinius vaisius. Druskos užberkite tik prieš kepimo pabaigą.
– Kaip nuo marinato priklauso kepsnio kokybė?
– Atminkite, kas per daug – tas nesveika. Nemanykite, kad jei ilgai marinuosite mėsą, ji bus gardesnė. Atvirkščiai. Mėsą galite marinuoti „sausai“, t. y. tam pakanka trijų valandų, naudokite įvairiausias žoleles; arba patys pasigaminkite marinatą. Tokie naminiai marinatai suteikia mėsai puikų skonį: tinka sultys, vaisiai, uogienė, majonezas ir pan. Mėsa – lyg oda, esanti atviromis poromis. Iš pradžių ji viską sugeria, paskui pradeda „stumti“ mėsos sultis lauk. Tad jeigu per ilgai laikysite kepsnius marinate, rezultatas gali būti nekoks. Šiuo atveju rekomenduojama marinatą gaminti su aliejumi. Optimalus marinavimo laikas – 6–12 valandų. Vėliau gali tekti mėsą „atnaujinti“, t. y. iš naujo marinuoti.
Norėdami įsitikinti, kad mėsa iškepė, patikrinkite ją pagaliuku: jeigu iš mėsos išbėga balkšvos, drungnos sultys, tuomet ji netinkama valgyti, dar reikia pakepti. O kai išbėga skaidrios sultys, pats pagaliukas lengvai perveria mėsą – metas skanauti ir mėgautis.