Žmogaus organizmas kasdien turi gauti įvairiausių maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų ir vitaminų. Pasak dietologų, ypač maistinga yra mėsa, nes yra idealus baltymų šaltinis, kuriame yra visų būtinų amino rūgščių, riebaluose tirpių vitaminų, nemažai mikroelementų. Lietuviai nuo seno vartoja daug kiaulienos ir ši mėsos rūšis ne veltui yra populiariausia ir kitose šalyse. Kiauliena yra lengvai pasisavinamos geležies šaltinis, greičiausias būdas organizmui gauti pagrindinių maisto medžiagų.
Kokybę lemia mėsos šviežumas
Svarbu ne tik kiaulienos maistinės savybės, bet ir mėsos kokybė bei šviežumas. Tik šviežia skerdiena, greitas pristatymas į prekybos centrus užtikrina, kad puikios kokybės mėsos patiekalai pateks ant mūsų stalo.
Pasak prekybos tinklo „Norfa“ savininko Dainiaus Dundulio, mėsa į parduotuvių mėsines atvežama kiekvieną dieną pagal poreikį: „Tokios šviežios mėsos kaip mūsų parduotuvėse niekur kitur negausite. Vitrinose pirkėjams siūloma tik tos dienos pjaustymo mėsa.“
Modernizavus prekybos tinklui priklausančią mėsinę, paspartėjo darbas, pagerėjo kokybė – ceche per valandą paskerdžiama 150 kiaulių. „Skerdenos atšaldomos per 6 valandas ir jau tą pačią naktį išvežamos į „Norfos“ parduotuves, o ryte pasiekia pirkėjus“, – sako „Rivonos“ technologė Daiva Vaišvilienė.
„Parduotuvės mėsinėse skerdenos supjaustomos pagal pirkimo poreikius, mėsa nėra sandėliuojama ir šaldoma“, – pabrėžia vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.
Ne tik sotu, bet ir naudinga
Kiauliena yra vienas vertingiausių maisto produktų, pilnaverčių gyvulinės kilmės baltymų šaltinis, nuo augalinių skiriasi aminorūgščių balansu, didesniu nepakeičiamų aminorūgščių kiekiu. „Sukirtę sultingą kiaulienos kepsnį jaučiamės sotūs ir patenkinti, tačiau ši mėsa turi daug daugiau privalumų nei gerą skonį“, – sako vyriausiasis mėsininkas.
Be to, kiaulienos mėsa yra viena iš lengviausiai pasisavinamų produktų, palyginus su kitomis mėsos rūšimis.
Pasak vyr. mėsininko, kiaulienoje yra didžiulis kiekis mūsų nervų sistemai ir bendrai savijautai naudingų B grupės vitaminų, taip pat daug baltymų, geležies, kalcio ir kitų mineralinių medžiagų, vitaminų A, D ir kt.
Sveikatai palankūs ir lietuvių pamėgti lašiniai, kuriuose yra tam tikrų rūgščių ir seleno.
Klaidingas įsitikinimas, kad kiauliena – riebi mėsa
Kiauliena laikoma riebesne mėsa, tačiau riebalų ir baltymų balansas priklauso nuo mėsos dalies – vienos riebesnės, kitos liesesnės. Jeigu norite mažiau riebios mėsos, rinkitės kiaulienos nugarinę, kurioje yra tik 3 g riebalų, 111 kcal (100 g), todėl tokia pat liesa kaip ir vištienos krūtinėlė. Pasirinkę patiekalą pietums iš liesesnės kiaulienos, valgysite sveikai ir gausite organizmui būtinų baltymų ir amino rūgščių. Be to, suvalgę 100 g kiaulienos gausite 64 proc. vitamino B1 dienos normos.
Gyvūninių baltymų ir naudingų medžiagų šaltinis
Aktyviai gyvenantys žmonėms, dirbantys fizinį darbą, sportininkai į savo kasdienį racioną turėtų įtraukti mėsiškus patiekalus. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti kiaulieną, turtingą gyvūninių baltymų.
Studentams, moksleiviams ir visiems, dirbantiems protinį darbą taip pat vertėtų rinktis kiaulienos patiekalus, nes mėsoje yra medžiagų, kurios gali turėtų įtakos geresnei smegenų funkcijai.
Tai svarbu ir vyresnio amžiaus žmonėms, nes reguliarus kiaulienos vartojimas prisideda prie regeneracijos procesų aktyvinimo žmogaus organizme, padeda greičiau atgauti jėgas po sunkių apkrovų, sekinančių ligų.
Kiauliena yra turtingas cinko ir kalio šaltinis. Reguliarus kiaulienos vartojimas naudingas kaulų audiniui ir gali turėti įtakos stiprėjant po lūžių ir kitų sužalojimų – tai ypač aktualu vyresnio amžiaus žmonėms, ypač moterims, kurioms dažniau pasireiškia osteoporozės simptomai.
Kiaulienoje yra vitaminų ir kitų naudingų junginių, padedančių stiprinti organizmo imunitetą. Ypač svarbūs kiaulienoje esantys B grupės vitaminai, kurie skatina lipidų, angliavandenių ir baltymų apykaitą, teigiamai veikiančių centrinę nervų sistemą, padedančių įveikti nervingumą, nerimą ir nemigą.
Liesesnėse kiaulienos dalyse yra daug geležies ir kitų naudingų medžiagų, kurios turi įtakos geresniam kraujo sistemos darbui. Jei trūksta geležies, nusilpsta raumenys, imuninė sistema, jaučiamas nuovargis, sunku susikaupti, sausėja oda, slenka ir lūžinėja plaukai, rekomenduojama į meniu dažniau įraukti kiaulienos patiekalus.
Baltymų ir riebalų pusiausvyra
Valgant mėsą, dietologai rekomenduoja pasirinkti subalansuotą riebalų ir baltymų kiekį. Maistiniu atžvilgiu labiausiai vertinama tokia mėsa, kurioje yra panašus baltymų ir riebalų kiekis, nes ji yra geriausiai pasisavinama.
Apie 80 proc. mėsos raumeninio audinio sudaro baltymai, turintys pilnaverčių, nepakeičiamų aminorūgščių, tačiau reikalingi ir kiaulienos riebalai, kaip žmogaus organizmui būtinų nesočiųjų rūgščių šaltinis. Be to, riebalai pagerina maisto skonį, mėsai suteikia minkštumo ir sultingumo, turi riebaluose tirpių vitaminų, padeda įsisavinti A, D, E grupės vitaminams.
Kiaulienoje randama daugiau kaip 50 įvairių fermentų ir biologiškai aktyvių medžiagų. Taip pat mėsa yra vienas pagrindinių fosforo šaltinių. Kiauliena aprūpina organizmą mineralinėmis medžiagomis, kurie užtikrina baltymų sintezę, medžiagų apykaitą, turi didelės įtakos raumeninio audinio ląstelinių baltymams, aktyvuoja fermentų veiklą.
Liesesnis kepsnys visai šeimai
Mažiau riebalų turintis kiaulienos nugarinės šmotas, pamaitinsiantis net ir didelę šeimą, o paruošiamas greitai ir paprastai. Tereikia nusipirkti kokybiškos šviežios nugarinės ir turėti mėgstamų mėsos prieskonių. Pamarinuokite kiaulieną iš vakaro, o kitą dieną pietus paruošite greičiau nei per pusantros valandos.
Ingredientai:
1 kg NORFOS kiaulienos nugarinės.
Marinatui:
1 valg. šaukšt. sojos padažo,
3 skiltelių sutraiškyto česnako,
2 arbat. šaukšt. rudojo cukraus,
2 valg. šaukšt. aliejaus,
1 valg. šaukšt. druskos,
Pagal skonį mėgstamų mėsos prieskonių, pipirų, žolelių.
Bulvių ar kitų daržovių garnyrui.
Gaminimas:
1.Paruoškite marinatą: į indą pilkite sojų padažo, aliejaus, suberkite prieskonių, cukraus, pipirų, druskos, išmaišykite sutraiškyto česnako ir šiuo mišiniu įtrinkite mėsą. Per naktį palaikykite mėsą šaldytuve.
2. Marinuotą mėsą įdėkite į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 C laipsnių temperatūros, kepkite apie 40–50 minutes. Šalia galite sudėti garnyrui skirtas daržoves, bulves.
3. Iš kepimo indo išimkite daržoves, sudėkite į pašildytą lėkštę ir uždenkite, kad neatvėstų, o nugarinę apverskite ir kepkite dar apie 30 minučių kol gražiai apskrus.
Laiko patikrintas minkštas ir sultingas karbonadas
Ir kas gi nemėgsta minkštučio viduje, padengto traškia plutele naminio karbonado, kurio vienu prisėdimu galėtum sušveisti kelis gabalėlius. Paploninti mėsos paplotėliai iškepa greitai, svarbiausia karbonado neperkepti, kad neišsausėtų.
Ingredientai:
0,5 kg NORFOS kiaulienos nugarinės,
2 vnt. L dydžio kiaušinių,
Keli valg. šaukšt. džiūvėsėlių,
Sauja tarkuoto kietojo sūrio,
Pagal skonį druskos, pipirų, prieskonių.
Garnyrui pagal skonį: virtų bulvių, marinuotų burokėlių.
Gaminimas:
- Kiaulienos nugarinę supjaustykite maždaug 1,5 cm storio riekelėmis ir lengvai pamuškite mėsos plaktuku.
- Pabarstykite mėsą druska ir prieskoniais.
- Viename inde išplakite kiaušinius, kitame suberkite džiūvėsėlius, sumaišykite su tarkuotu sūriu.
- Mėsą apvoliokite kiaušiniu plakiniu, po to – džiūvėsėliuose. Tą patį pakartokite dar kartą.
- Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus, dėkite karbonadą ir apkepkite iš abiejų pusių kol gražiai apskrus. Mėsa turi būti minkšta, sultinga, svarbu neperkepti.
- Patiekite su virtomis bulvėmis, marinuotais burokėliais.
Madingas kepsnys – plėšyta kiauliena
Jeigu dar nesiryžote išbandyti kitokio, lėto gaminimo būdo žemoje temperatūroje, laikas naujiems iššūkiams. Nesijaudinkite, jei neturite modernios garo orkaitės, puikiai pavyks iškepti ir paprastoje. Tereikia kantrybės ir laiko!
Ingredientai:
1,5–2 kg NORFOS kiaulienos mentės be odos ir kaulo,
1 galvutės česnako,
2 vnt. svogūno,
2 valg. šaukšt. aliejaus,
1/5 valg. šaukšt. druskos,
1 arbat. šaukšt. maltos aitriosios paprikos,
2 arbat. šaukšt. maltos saldžiosios paprikos,
4 arbat. šaukšt. rudojo cukraus arba medaus,
1,2 arbat. šaukšt. malto kumino.
Padažui:
100 g majonezo,
50 g sviesto,
30 g krienų,
2 skiltelių česnako,
vienos žaliosios citrinos sulčių,
druskos, pipirų ir cukraus pagal skonį.
Gaminimas:
- Paruoškite marinatą: susmulkinkite ar sutraiškykite česnaką, sudėkite visus sausus ingredientus, supilkite aliejų ir sumaišykite.
- Mėsą nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Marinatu įtrinkite mėsą iš visų pusių.
- Mėsą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį.
- Įdėkite mėsą į kepimo indą. Geriausiai tinka špižinis ar ketaus puodas su dangčiu.
- Įjunkite orkaitę ir įkaitinkite iki 110 laipsnių temperatūros.
- Įdėkite mėsą ir kepkite apie 4–5 valandas. Uždengtame inde mėsa neišsausėja ir neapskrunda.
- Paruoškite baltą barbekiu padažą: ištirpintą sviestą sumaišykite su česnaku, krienais, majonezu ir žaliųjų citrinų sultimis. Padažą kaitinkite iki užvirimo, pagardinkite druska, cukrumi ir pipirais.
- Baigus kepti, atsargiai išimkite mėsą, suplėšykite gabaliukais, patiekite su padažu.
Skanaus!