Eksperto patarimai, kaip atskirti šviežią mėsą nuo pastovėjusios ir kaip ją laikyti namuose

Šviežia kiauliena / 123RF.com nuotr.
Šviežia kiauliena / 123RF.com nuotr.
Šaltinis: Reklama
A
A

Patiekalai iš kiaulienos visada bus Nr.1 ant mūsų pietų stalo, tačiau norint pagaminti iš tiesų skanų maistą, pirmiausia reikia nusipirkti šviežios ir kokybiškos mėsos. Niekada neapsigausite, kad kiauliena yra šviežia, jei žinosite kelias pagrindines taisykles. Ne mažiau svarbu atsirinkti ir patikimas prekybos vietas, kur kiauliena pristatoma kasdien ir visada parduodama šviežia.

Lietuvoje turime puikią galimybę valgyti ypač šviežią kiaulieną, užaugintą vietos ūkininkų. Prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse būtent tokia mėsa ir prekiaujama. Pirkėjai žino, kad mėsos skyrių vitrinose patiekiamos šviežios mėsos asortimentas yra ne tik didelis, bet ir itin aukštos kokybės. „Iš šviežios kiaulienos galima pagaminti skanesnius ir sveikesnius patiekalus, o trumpiausias įmanomas kelias nuo ūkio iki stalo mūsų prekybos tinkle būtent tai ir garantuoja“, – teigia „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.

Kokybės paslaptis – griežtai organizuotas darbas ir logistika

Prekybos tinklo „Norfa“ daugelio metų patirtis leidžia tobulai organizuoti darbus ir logistiką, kad šviežia mėsa kuo greičiau pasiektų pirkėjus. „Mėsą perkame iš Lietuvos ūkininkų ir operatyviai vežame į „Rivonos“ mėsinę. Čia kiaulės paskerdžiamos, skerdena šaldytuvuose atvėsinama per 6 val., o vakare išvežiojama į mūsų tinklo parduotuves. Parduotuvių mėsinėse mėsa pjaustoma ir malama kelis kartus per dieną pagal prekybos poreikį ir nepaliekama kitai dienai“, – tvirtina Dainius Bartošius.

jautien

Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE
Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Modernizavus „Rivonos“ mėsinę, per valandą paskerdžiama 150 kiaulių – anksčiau gamybos pajėgumas buvo 50. Per mėnesį paskerdžiama 18 tūkst. kiaulių.

„Moderni gamybos linija, trumpa tiekimo grandinė ir darbas vienoje vietoje leidžia užtikrinti, kad pirkėjas įsigis tik pačią šviežiausią mėsą“, – teigia prekybos tinklo „Norfa“ savininkas Dainius Dundulis. Vietinių ūkininkų užauginta ir tiekiama mėsa užtikrina ir tvarumą, taupo energetinius resursus.

Mėsininko patarimai, kaip išsirinkti kiaulieną

D.Bartošius apibūdina šviežios ir kokybiškos mėsos požymius: „Pirmiausia įvertinkite kiaulienos išvaizdą. Šviežia kiauliena turi šviesiai rausvą atspalvį, paviršiuje neturi būti vaivorykštės spalvų.“

Antras šviežios mėsos požymis – stangrumas. „Aukštos kokybės kiaulienos mėsa turi tankią ir elastingą struktūrą: paspaudus pirštu, įdubimas grįžta į pradinę padėtį“, – sako D.Bartošius.

Trečia, kiaulienos paviršius turi būti drėgnas, bet ne šlapias. Taip pat ir oda turi būti sausa, nelipni. Jei mėsa supakuota, viduje neturi būti

skysčio.

Ketvirtas požymis – jokio pašalinio kvapo. „Šviežia kiauliena yra beveik bekvapė, be jokio nemalonaus aromato“, – tvirtina mėsininkas.

Ilgai šaldytuve nelaikykite

D.Bartošius pataria nusipirkus kiaulienos ir parsinešus namo, pirmiausia mėsą išimti iš plastikinio maišelio, pasūdyti, apiberti prieskoniais, sudėti į sandarią maisto dėžutę ir tik tada dėti į šaldytuvą. „Šaldytuve nepasūdyta mėsa neturėtų užsibūti ilgiau nei dvi paras. Su druska ir prieskoniais galima laikyti iki penkių parų“, – primena „Norfa“ atstovas.

Beje, smulkintos mėsos vartojimo terminas trumpesnis, ją reikia sunaudoti per 12 val. „Jei perkate maltą mėsą, susiplanuokite iš jos gaminti tą pačią dieną arba vėliausiai sunaudokite kitą dieną“, – pataria D.Bartošius.

Specialistas pabrėžia, kad pasenusi mėsa praranda rausvą atspalvį ir elastingumą, paspaustas raumuo negrįžta į pradinę padėtį, paviršiuje gali atsirasti lipnumas, mėsa pradeda skleisti nemalonų kvapą.

Kiaulienos sprandinės vyniotinis su vaisių inkliuzais

Kiaulienos vyniotinis
Kiaulienos vyniotinis / 123RF.com nuotr.

Šis vyniotinis puikiai tiks pasitinkant pavasarį, nes sandėliukuose dar rasite užsilikusių žiemos atsargų – džiovintų vaisių iš savo sodo: obuolių, svarainių, abrikosų ar kitų vaisių. Drąsiai eksperimentuokite, kas kart kiti inkliuzai vyniotiniui suteiks naują ir nepakartojamą skonį.

Reikės:

  • 2 kg NORFA kiaulienos sprandinės,
  • Saujos džiovintų obuolių,
  • Saujos džiovintų abrikosų, svarainių ar kitų vaisių,
  • ½ arbt. š. rūkytos paprikos,
  • 1 arbt. š. mairūno, raudonėlio ar kitų mėgstamų žolelių,
  • Druskos, pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Kiaulienos gabalą įpjaukite išilgai ir išskleiskite viena plokštuma. Mėsą apibarstykite druska, pipirais, žolelėmis ir prieskoniais.

Sudėkite susmulkintus abrikosus ir obuolius.

Susukite mėsą ir stipriai surišti.

Susukite vyniotinį į foliją.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

Kepkite apie 2 val.

Nuimkite foliją ir dar kepkite apie 20 min., kol vyniotinis gražiai apskrus.

Nuostabūs naminiai kibinai su sultinga kiauliena

Kibinai
Kibinai / 123RF.com nuotr.

Paskanauti kibinų tikriausiai neatsisakytų niekas, tik namuose juos pagaminti ryžtasi ne kiekvienas. Žinoma, darbelio šiek tiek yra: kiekvieną kibiną reikia suformuoti, apglostyti, patepti. Tačiau visą vargą atperka virtuvėje pasklidęs fantastiškas ką tik iškeptų kibinų aromatas. O kai prakandus paragaujame sultingo kiaulienos įdaro – hmm, geriau ir būti negali. Tėra viena blogybė – valgydamas nori dar ir dar, negali sustoti.

Reikės:

Tešlai:

  • 500 g miltų,
  • 2 vnt. kiaušinių,
  • 250 g šalto sviesto,
  • 200 g grietinės.

Įdarui:

  • 500 g NORFA kiaulienos,
  • 1 vnt. svogūno,
  • Keli valg. šaukšt. mėsos sultinio,
  • Druskos, pipirų.

Aptepimui:

  • 1 vnt. plakto kiaušinio.

Gaminimas:

1.Iš visų tešlai skirtų ingredientų suminkykite tešlą. Darbą atliksite greitai, jei naudosite kombainą, bet ir rankomis viską galite suminkyti iki vientisos tešlos.

2.Palaikykite tešlą šaldytuve bent pusvalandį.

3.Paruoškite mėsą: supjaustykite smulkiais kubeliais mėsą.

4.Pakepkite susmulkintą svogūną ir sumaišykite su mėsą.

5.Iškočiokite tešlą, puodeliu ar kita forma išspauskite apskritimus, dėkite po šaukštą įdaro ir suformuokite kibinus.

6.Kibinus patepkite kiaušinio plakiniu.

7.Dėkite kibinus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 180200 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį.

Sotus, maistingas ir aromatingas kiaulienos ragu

Kiaulienos troškinys
Kiaulienos troškinys / 123RF.com nuotr.

Kiaulienos ragu paruošti nesudėtinga, beveik taip pat kaip ir mėsos troškinį su daržovėmis. Skiriasi tik kai kurie niuansai: laikykitės ingredientų kepimo eiliškumo ir nepamirškite marinato su actu, kuris ir suteikia šiam patiekalui išskirtinumo.

Reikės:

  • 1 kg NORFA kiaulienos mentės,
  • 500 g svogūnų,
  • 400 g morkų,
  • 250 mėsos sultinio,
  • 100 g kiaulienos šoninės,
  • 1 vnt. raudonosios paprikos,
  • 50 g vyno acto,
  • 1 arbt. šaukšt. juodųjų pipirų,
  • Kelių lauro lapų,
  • Pagal skonį druskos,
  • Saujelės žalumynų.

Gaminimas:

Šoninę supjaustykite mažais kubeliais, pakepinkite ant silpnos ugnies. Sudėkite mentę, supjaustytą norimo dydžio kubeliais ir pakepinkite.

Pakepinkite svogūnus, kol gražiai pagels.

Pipirus, lauro lapus, mėsos sultinį, actą ir duoną pavirinkite puode 1015 minučių.

Mėsą su svogūnais užpilkite sultinio, prieskonių ir acto nuoviru. Mėsą troškinti ant mažos ugnies apie 1 valandą.

Sudėkite plonais griežinėliais supjaustytas morkas, paprikas ir troškinkite apie 15 min.

Troškinimo pabaigoje įdėkite mėgstamų žalumynų.

Skanaus!

Mėgstate gaminti? Pasidalinkite savo geriausiu kiaulienos receptu!