Falafeliai su moliūgais ir feta
Falafeliai itin populiarūs Vidurio Rytuose – ten jie žinomi kaip gatvės maistas. Tai vegetariškas patiekalas iš avinžirnių, gausiai pagardintas prieskoniais. Kepti moliūgai falafeliams suteikia ne tik gražią spalvą – čia dera malonus jų saldumas ir subtiliai sūri feta. Patiekite kaip užkandį arba pagrindinį patiekalą – tereiks paruošti daržovių salotų ar išsivirti kuskuso.
Falafeliams:
- 500 g moliūgų,
- 1/2 šaukštelio maltos aitriosios paprikos arba aitriųjų paprikų dribsnių,
- 1/2 šaukštelio pankolių sėklų,
- druskos,
- alyvuogių aliejaus,
- 2 šaukštai bulguro kruopų,
- 300 g konservuotų avinžirnių,
- 2 česnakų skiltelės,
- 3/4 šaukštelio maltos kalendros,
- 1/2 šaukštelio malto kumino,
- kelios šakelės šviežių kalendrų,
- 2 šaukšteliai citrinų sulčių,
- šviežiai maltų juodųjų pipirų,
- 40–50 g avinžirnių miltų (arba įprastų kvietinių),
- 100 g fetos.
Padažui:
- graikiško jogurto,
- maltų rūkytų paprikų.
Gaminimo eiga
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Moliūgus nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Sudėkite į kepimo formą, lengvai pasūdykite, apibarstykite aitriosiomis paprikomis, pankolių sėklomis, pašlakstykite aliejumi. Kepkite apie 30 min., kol suminkštės. Palikite atvėsti.
Bulguro kruopas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite, kol išbrinks. Perkoškite.
Sudėkite moliūgus į maišytuvą drauge su likusiais ingredientais, išskyrus miltus ir fetos sūrį. Sutrinkite. Masę sukrėskite į dubenį. Suberkite miltus, išmaišykite. Dubenį pastatykite į šaldytuvą 30 min.
Falafelių tešla turi būti lipni, bet ne skysta, jei reikia, įberkite dar miltų. Įtrupinkite fetą.
Prikaistuvyje įkaitinkite aliejų. Formuokite graikinio riešuto dydžio falafelius ir kepkite aliejuje 2–3 min., kol dailiai parus. Išgriebtus nusausinkite ant popierinių rankšluosčių.
Patiekite su graikišku jogurtu, sumaišytu su rūkytomis paprikomis, ir šviežiomis daržovėmis.
Falafeliai skanūs ir šilti, ir atvėsę, su jais galite ruošti sumuštinius, gardinti humusu. Pagal receptą pasigaminsite apie 30 falafelių.