Jautienos patiekalų pradžiamokslis – ką žinoti naujokams, kad visada pasisektų

Kepta jautiena / 123RF.com nuotr.
Kepta jautiena / 123RF.com nuotr.
Šaltinis: Reklama
2023-04-17 10:25
AA

Apie jautieną sklando ne vienas mitas – esą, ši mėsa neturi jokio riebalo, vien tik raumuo, todėl gali būti kietoka, jos paslaptys įkandamos tik labiau patyrusiems ir profesionalams. Tačiau viskas daug paprasčiau – tereikia žinoti keletą taisyklių, kad mėsa būtų minkšta, sultinga, ką ir bekalbėti apie tik jautienai būdingą ypatingą skonį. Nepatyrusiems virtuvės naujokams geriau negaminti tik vieno patiekalo, jiems siūloma išbandyti du paprastesnius receptus.

Virtuvės šefai vieningai sutaria, kad gero patiekalo paslaptis – kokybiška mėsa. Ypač tai aktualu renkantis jautieną – mėsa turi būti jauno galvijo. Ne mažiau svarbu ir tai, kad nusipirktume mėsinių galvijų jautienos, o ne karvių mėsos.

Prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse parduodama Lietuvos ūkininkų užauginta jautiena. Skerdiena paruošiama „Rivonos“ mėsinėje Šilalės rajone. „Gyvulius perkame iš nuolatinių tiekėjų, išpjaustome ir skerdieną pristatome į visas „Norfos“ parduotuves pagal užsakymo poreikius. Mėsa visada šviežia, nes išvežiojimas užtrunka vos kelias valandas“, – teigia „Rivonos“ technologė Daiva Vaišvilienė.

„Rivonos“ mėsinės technologė Daiva Vaišvilienė / Teodoro Biliūno nuotr.

Per mėnesį „Rivonoje“ išpjaustoma 60 tonų jautienos. Mėsa ruošiama iš keleto mėsinių veislių galvijų: limuzinų, angusų, šarolių, sementalių ir kt.

Pradedantiesiems geriausia išbandyti maltinukus ar mėsainius

Anot „Norfos“ vyriausio mėsininko Dainiaus Bartošiaus, jautienos mėsos struktūra yra kietesnė, tuo ji skiriasi nuo kiaulienos: „Jei jautiena nėra brandinta, iškepti minkštą ir sultingą kepsnį gali būti sudėtinga, todėl pradedantiesiems pažintį su šia mėsos rūšimi siūlyčiau pirmiausia nusipirkti smulkintos jautienos.“

Iš maltos jautienos galima išsitroškinti maltinukų, išsikepti kotletukų arba prasidėjus grilio sezonui lauke išsikepti vis labiau populiarėjančių mėsainių.

Iš smulkintos mėsos verta pasigaminti koldūnų ar kibinų įdaro – jeigu tik turite laiko ir noro, šie namuose gaminti patiekalai tikrai puikūs.

D.Bartošiaus teigimu, „Norfos“ parduotuvėse parduodama smulkinta mėsa, kurios riebumas siekia iki 10 proc. Pasak technologo, riebalai mėsai reikalingi, nes jie suteikia sultingumo, minkštumo ir daugiau skonio. Malta mėsa gaminama iš jautienos kumpio, sprandinės ar mentės.

„Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius

Pirmiesiems kartams – virti arba troškinti

„Pradedančiajam jautienos valgytojui taip pat rekomenduočiau pradėti gaminti nuo troškinių. Tokius patiekalus lengva pagaminti, ilgai termiškai apdorojama mėsinių galvijų mėsa būna minkšta“, – pataria Bartošius.

Anot technologo, mažiau patyrusiems geriau nepradėti virtuvės eksperimentų nuo steiko, nes tobulai pavyks tik jau pažengusiems maisto gaminimo entuziastams. „Geriau išsirinkite nesudėtingą receptą ir jautieną virkite ar troškinkite. Drąsiai palikite puodą ant viryklės ilgesniam laikui, nes skystis puode neleis patiekalui prisvilti. Dar patogiau troškinį gaminti orkaitėje“, – teigia mėsininkas.

Kotletukai / 123RF.com nuotr.

Mėsos minkštumo paslaptis paprasta

Anot technologo, minkštumo mėsai suteikia ilgas troškinimas tinkamoje temperatūroje – paslaptis paprasta: „Jautienai reikia laiko ir kantrybės, pasiruoškite troškinti apie 2 valandas. Temperatūra ir gaminimo laikas suardo tarpraumenines skaidulas ir suminkština standų jautienos raumenį. Žinoma, laikas priklauso nuo mėsos kiekio ir paruošimo būdo.“

D.Bartošius teigia, kad svarbu žinoti, ir kokią mėsą perkate, nes kuo vyresnio amžiaus galvijas, tuo mėsa kietesnė: „Jei dar sugalvosite iš seno galvijo mėsos gaminti lėto kepimo ar virimo būdu, gali būti sudėtinga, reikės dar daugiau laiko.“

Taip pat jautienos minkštumas priklauso ir nuo galvijų veislės. Pasak D.Bartošiaus, „Norfoje“ parduodama jautiena ruošiama tik iš jaunų mėsinių galvijų, pieninių karvių mėsa nenaudojama.

Naminiai mėsainiai naujokams

Netrukus prasidės grilio sezonas ir mėsainius galėsime kepti lauke, tačiau ir namuose keptuvėje puikiai galima išsikepti gardžių, sultingų maltos jautienos kepsnelių. Puikiai tiks ir šeimos stalui, ir draugų kompanijai – susikomponuokite mėsainį iš savo mėgstamiausių ingredientų.

„Mėsainiams nereikia nei kiaušinio, nei džiūvėsėlių ar piene mirkyto batono kaip kotletams. Suformuokite iš maltos jautienos mėsainius, pagardinkite druska ir pipirais. Daugiau nieko nereikia, prieskoniai neturi užgožti jautienos natūralumo, o papildomą skonį suteikia padažas, sūris, daržovės“, – pataria D.Bartošius.

Maltos jautienos kepsniukai / 123RF.com nuotr.

Reikės:

  • 300 g maltos NORFOS jautienos,
  • 2 bandelių,
  • 1 pomidoro,
  • 2 šoninės juostelių,
  • ½ raudonojo svogūno,
  • 2 riekelių sūrio,
  • salotų lapų,
  • druskos, pipirų.

Padažui:

  • 4 valg. š. natūralaus jogurto,
  • 1 arb. š. grūdėtų garstyčių,
  • 2 skiltelių česnakų,
  • druskos, pipirų.

Gaminimas:

  1. Mėsą pasūdykite, pagardinkite pipirais, suformuluokite bandelės dydžio paplotėlius. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite, vieną pusę apie 5–6 min., kol pilnai iškeps.
  2. Iškeptus paplotėlius išimkite iš keptuvės, uždenkite ir palikite pastovėti šiltai 5 min.
  3. Svogūną supjaustykite žiedais ir pakepkite keptuvėje, kol suminkštės.
  4. Pakepkite šoninės juosteles iki traškumo.
  5. Pagaminkite padažą – sumaišykite visus ingredientus, pagal skonį pasūdykite.
  6. Bandeles perpjaukite pusiau ir trumpai pakepkite.
  7. Apatinę bandelės dalį patepkite padažu, dėkite salotos lapą, pomidoro riekelę, svogūno, šoninę, mėsos paplotėlį, ant jo – sūrio riekelę. Užvožkite antra bandelės puse ir švelniai suspauskite. Visus mėsainio ingredientus galima persmeigti mediniu iešmeliu.

Vengriškas guliašas pradedantiesiems

Net jeigu ruošiatės virtuvės debiutui, drąsiai išbandykite receptą. Jokios rizikos, kad patiekalas prisvils ar mėsa bus kieta – visą darbą už jus padarys viryklė ir gaminimo laikas.

Jautienos guliašas / 123RF.com nuotr.

Reikės:

  • 500 g NORFOS jautienos,
  • 2 paprikų,
  • 3 svogūnų,
  • 5 skiltelių česnako,
  • 2 pomidorų,
  • 2 morkų,
  • 2 arb. š. saldžiosios paprikos miltelių,
  • 500 ml jautienos sultinio,
  • druskos, pipirų.

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite keptuvę ir pakepinkite svogūnus iki gražios auksinės spalvos.
  2. Jautieną nusausinkite, supjaustykite kubeliais, pabarstykite druska, pipirais ir sudėkite į keptuvę.
  3. Suberkite susmulkintus česnakus, raudonosios paprikos miltelius.
  4. Kai mėsa apkeps, sudėkite juostelėmis pjaustytą papriką, kubeliais pjaustytas morkas ir pomidorus.
  5. Mėsą ir daržoves sudėkite į puodą, kuriame troškinsite.
  6. Užpilkite jautienos sultiniu ir troškinkite apie 1–2 val.

Skanaus!