Ką valgyti sulaukus 40-ies: svarbiausios taisyklės

Salotos / „Fotolia“ nuotr.
Salotos / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Jaunystėje retas iš mūsų skiria pakankamai dėmesio sveikai ir subalansuotai mitybai. Juk jaunas organizmas lengviau kovoja su papildomais kilogramais, o nesveikas maistas retai sukelia diskomfortą ar sveikatos problemų.

Bėgant metams subalansuota mityba tampa vis svarbesnė, o lėtinės ligos ir nuolatinis stresas priverčia mus atidžiau žiūrėti į tai, ką dedamės į burną. 40 metų – tai amžiaus riba, kai reikia peržvelgti savo mitybos režimą, sureguliuoti jį ir pradėti laikytis tam tikrų taisyklių.

Laikydamiesi žemiau pateiktų mitybos taisyklių, būsite ne tik sveikesni, bet ir gražesni.

Mažiau riebalų

Riebalai racione – tai graži ir lygi oda, sveiki bei žvilgantys plaukai. Tereikia žinoti, kokių riebalų valgyti mažiau, o kokių – daugiau.

Sulaukus 40-ies, reikėtų iki minimumo sumažinti gyvūninės kilmės riebalų kiekį racione. Pirmenybę teikite riebioms žuvims, riešutams, saulėgrąžoms, alyvuogių arba linų sėmenų aliejui. Šie produktai nedidina blogojo cholesterolio kiekio organizme, o tai reiškia – padeda išsaugoti grožį ir sveikatą.

{recipe|4645}
{recipe|2208}

Mažiau kalorijų ir „teisingi“ angliavandeniai

Sulaukus tam tikro amžiaus nesame tokie aktyvūs, kaip, pavyzdžiui, būdami 20-ies. Todėl reikėtų peržiūrėti, kiek kalorijų suvartojame per dieną ir, jeigu reikia, sumažinti jų skaičių. Ypač jeigu propaguojate ramų, nejudrų gyvenimo būdą ar dirbate biure prie kompiuterio.

Su amžiumi lėtėjanti medžiagų apykaita, didindama kūno svorį, suteikia papildomą naštą širdžiai ir kraujagyslėms bei sukelia hormoninius sutrikimus. Norėdami to išvengti, valgykite reguliariai, bet mažomis porcijomis.

Be to, vartokite labai saikingai arba nevartokite visai „greitųjų“ (paprastųjų) angliavandenių (saldumynai, balta duona, vaisiai, bandelės ir pan.). Jie ne tik nesuteikia sotumo jausmo ilgam laikui, bet ir skatina dar didesnį alkį. Be to, paprastieji angliavandeniai didina diabeto riziką.

O štai „lėtieji“ (sudėtingieji) angliavandeniai jūsų racione turėtų būti kiekvieną dieną. Pirmenybę teikite nevalytiems ryžiams, grikiams, bolivinėms balandoms. Šios kruopos suteiks jums energijos, garantuos sotumo jausmą bei nepakenks figūrai.

{recipe|4732}
{recipe|608}

„Teisingi“ baltymai

Žinoma, kad žmogaus organizmas aktyviai auga iki 25 metų. Būtent šiuo laiku kiekvienai žmogaus organizmo ląstelei itin reikalingi baltymai. Vėliau, kai sulėtėja organizmo augimas ir kiti jame vykstantys procesai, baltymų, kaip ir kitų maistinių medžiagų, reikėtų vartoti mažiau. Vidutinė dienos baltymų norma neturėtų viršyti 90 g.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį ir į baltymo kokybę. Sulaukus 40-ies, reikėtų vartoti neriebią varškę ir kitus rauginto pieno produktus, o štai mėsos, ypač kiaulienos, geriau atsisakyti. Vietoj kiaulienos geriau rinktis vištieną arba žuvį. Šie produktai yra ne tik lengviau virškinami, bet mažiau kaloringi.

{recipe|3176}
{recipe|4957}

Daugiau ląstelienos

Bėgant laikui, sulėtėja visi organizme vykstantys procesai. Medžiagų apykaita – taip pat. Būtent todėl reikėtų pradėti vartoti daugiau produktų, kurie palaikytų normalią žarnyno mikroflorą.

Tinkamai žarnyno veiklai į kasdienį racioną reikėtų įtraukti kuo daugiau ląstelienos turinčių produktų, ypač įvairių daržovių. Daržoves geriausia valgyti termiškai neapdorotas. Tačiau jeigu anksčiau tokių daržovių vartojote itin mažai, į kasdienį racioną jas įtraukite palaipsniui. Priešingu atveju neišvengsite kai kurių virškinimo problemų, pavyzdžiui, pilvo pūtimo. Pereidami į naują mitybos režimą, valgykite daugiau virtų burokėlių, morkų bei įvairių rūšių kopūstų.

Beje, didelį dėmesį skirkite ir uogoms. Juose esantys antioksidantai ne tik stabdo senėjimo procesus, bet ir pasižymi antibakterininėmis, priešuždegiminėmis savybėmis.

{recipe|4641}
{recipe|2464}