Kai norisi kažko skanaus, arba Kaip liautis užkandžiauti

Mėsainis. / Fotolia nuotr.
Mėsainis. / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
A
A

Sveikos mitybos principus šiandien žino turbūt visi. Tačiau laikytis net ir paprasčiausių taisyklių yra labai nelengva. Neretai pritrūksta laiko ne tik maisto gamybai, bet ir neskubriems pietums ar vakarienei. O tuomet alkis malšinamas įvairiais užkandžiais – saldumynais, traškučiais, riešutais, bandelėmis... Sąrašą galima tęsti ir tęsti.

Natūralu, kad jei žmogus neturi laiko pusryčiauti, pietauti ar vakarieniauti, jam trūksta įvairių maisto medžiagų ir pajuntamas alkio jausmas. Užkandžiai gali kuriam laikui jį užslopinti, tačiau jei jie yra menkaverčiai, organizmas gauna kalorijų, bet – jokių naudingų medžiagų.

Geriausia valgyti reguliariai ir subalansuotą maistą, bet jei nėra galimybių, pasirūpinkite, kad užkandžiai būtų sveiki. Šviežios daržovės, vaisiai ar uogos yra puiki alternatyva įvairiems šokoladukams, bandelėms ar saldiems gėrimams. Nepamirškite ant darbo stalo pasistatyti stiklinę paprasto vandens. Labai dažnai žmonės supainioja alkio ir troškulio jausmus. Kartais tereikia atsigerti ir jausmas, kad norisi kažką suvalgyti, dingsta.

Nuobodulys ar rutina taip pat skatina ieškoti malonesnių potyrių. O valgymas – greičiausiai ir paprasčiausiai leidžia patenkinti šį potyrį. Burnoje ištirpusi saldi plytelė šokolado bent trumpam pakelia nuotaiką.

Labai dažnai žmonės supainioja alkio ir troškulio jausmus.

Todėl, prieš dėdamos į burną kokį nors skanumyną, pabandykite prasiblaškyti. Jei dirbate prie kompiuterio, pakilkite ir padarykite lengvą mankštą arba nudirbkite kokį paprastą buities darbą. Jei visą dieną tvarkote namus – trumpam išeikite pasivaikščioti. Kuo įdomesnė ir prasmingesniais darbais užpildyta kasdienybė, tuo rečiau kyla noras užkandžiauti.

Neretai kramsnojama iš įpročio. Paprastai televizoriaus žiūrėjimas yra proga išsitraukti traškučių pakelį, įsipilti vyno ar alaus, o prie jų dar pasiimti sūrio ar dešros. Tokie „nekalti“, bet dažni malonumai „padovanoja“ nereikalingus kilogramus. Šio įpročio atsikratyti labai nelengva, nes atrodo, kad vakaras be užkandžių mažiau malonus, pramogos kažkokios „netikros“. Tokiais atvejais vietoj nesveikų užkandžių galima išgerti arbatos ar sukramsnoti kokią daržovę. Tačiau žiūrėdami televizorių ir valgydami, kad ir pačius sveikiausius produktus, tinkamai nepasisotiname, nes sotumo impulsai, kuriuos siunčia smegenys, kai žmogus pavalgo, būna paprasčiausiai nepastebimi – juos užgožia kiti dirgikliai.

Nerimas – dar viena priežastis, verčianti praverti šaldytuvą. Tačiau su juo kovoti galima įvairiai. Kartais pakanka pasikalbėti su artimu žmogumi ar atsipalaiduoti kvapnioje vonioje, sutvarkyti spintą ar imtis rankdarbių. Beje, kuo labiau dirba mūsų pirštai, tuo labiau skatinamas kūrybiškumas. Todėl, jei atsidūrėte nemalonioje situacijoje, iš kurios nerandate išeities ir jau ketinate griebtis „ko nors skanaus“, pabandykite megzti, siuvinėti ar ranka rašyti dienoraštį.

Moteris valgo sveiką maistą
Moteris valgo sveiką maistą / Fotolia nuotr.

Paradoksas, bet kartais žmonės užkandžiauja, nes nemoka mėgautis maistu. Neretai sulieknėti norinčios moterys jaučia kaltės jausmą, kad valgo kepsnį ar sočią sriubą, todėl sąmoningai atsisako pietų, įsivaizduodamos, kad puodelis kavos su bandele per pietų pertrauką ir yra tai, ko joms reikia.

Tačiau taip tik trumpam „apgaunamas“ skrandis, praeina valanda ir vėl norisi „kažko skanaus“.

Galbūt tikrai verta pabandyti suvalgyti per pietus riebią sriubą, o vakarienei pasigaminti didžiulę lėkštę salotų, kad keletą valandų kūnas džiaugtųsi geru maistu, o skanumynai iš spalvotų pakuočių atrodytų kaip keistas nesusipratimas?