Kaip ilgiau išlaikyti šviežią ir skanią mėsą: mėsininkas dalijasi patarimais

Dažnas savo mitybos neįsivaizduojame be mėsos, o jos rūšį įprastai renkamės pagal mėgstamas skonines savybes. Vis tik renkantis mėsą, didžiausias dėmesys turėtų būti skiriamas ne jos rūšiai, o šviežumui. Mėsos produktų kokybė ir šviežumas itin svarbūs ne tik dėl skonio, bet ir dėl jų saugumo.
Pirmenybę renkantis mėsos produktus reikėtų teikti šviežiai mėsai ir būtinai atkreipti dėmesį į pagrindinius šviežumo rodiklius. Taip pat privalu žinoti, kaip reikėtų elgtis į namus parsinešus šviežios mėsos produktą – daugelis iki šiol namuose darome klaidas, kurios neleidžia mums mėgautis kokybiška mėsa.
Parsinešus mėsą į namus svarbu reaguoti greitai
„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius teigia, kad mėsą, kaip ir kitus produktus, atsakingai turime pradėti rinktis dar prekybos vietoje.
„Mėsa turėtų būti švari, be matomų kraujosruvų ar kraujo likučių. Taip pat, šviežias produktas būna standus, tvirtas, šiek tiek drėgnas, jokiu būdu neapdžiūvęs. Tai, ar mėsa sugedusi, lengva atskirti ir iš nemalonaus kvapo – jį sukelia mėsoje besidauginančios bakterijos. Šis kvapas mus dažnai ir apsaugo nuo galimo apsinuodijimo mėsa. Rimtus apsinuodijimus sukelia bakterijos, pavyzdžiui, salmonelės, E.coli bakterijos, stafilokokai. Jos iššaukia įvairias žarnyno ligas, kurios sutrikdo organizmo darbą“, – teigia mėsininkas.
Tad jeigu pastebėjote nors vieną iš šių mėsos savybių, nerizikuokite sveikata ir nepirkite tokio produkto, arba jau parsinešę į namus meskite tokį produktą lauk. Taip pat, D.Bartošiaus teigimu, renkantis šviežią mėsą reikia išsirinkti ir patikimą pardavėją.
„Mano atstovaujamas „Norfos“ prekybos tinklas stengiasi nenuvilti pirkėjų ir išlaikyti aukštus kokybės bei šviežumo standartus. Mes patys perkame kiaules ir jaučius iš Lietuvos augintojų, patys juos skerdžiame ir operatyviai pristatome į parduotuvių mėsines pagal kiekvienos parduotuvės poreikius. Taip užtikriname, kad pirkėjus pasieks tik šviežia mėsa“, – teigia D.Bartošius.
Mėsininko teigimu, toks dalykas kaip antras šviežumas neegzistuoja – mėsa arba yra šviežia, arba ne. Į „Norfos“ parduotuves mėsa pristatoma vėliausiai per 36 valandas nuo paskerdimo, todėl kitą rytą vitrinose pirkėjai senos produkcijos jau neberas. Pirkėjas gali būti ramus – jei jis įsigis mėsą iš vitrinos, ji bus būtent tos dienos pjaustymo. Į parduotuvės sandėlį mėsa patenka pro specialią „rankovę“, kuri užtikrina, jog produktas vitrinas pasiektų nepaliestas svetimų rankų.
Vos tik parsinešus mėsą į namus, D.Bartošius ją rekomenduoja suvartoti tą pačią dieną. „Žalios, šviežios mėsos laikymą apsunkina tai, kad joje bakterijų dauginimosi rizika didesnė nei termiškai apdorotame maiste. Visuomet geriausia šviežią mėsą parsinešus į namus suvartoti tą pačią ar kitą dieną. Taip ji išsaugo maksimalų šviežumą. Kambario temperatūroje ją rekomenduojama laikyti vos kelias valandas – ypač tai aktualu šiltuoju metų sezonu. Kuo temperatūra aukštesnė, tuo bakterijos, esančios aplinkoje ar mėsoje, pradeda greičiau daugintis, todėl rizikuojame suvalgyti sugedusią mėsą“, – tikina D. Bartošius.
Patariama mėsos ilgai nelaikyti ir polietileniniame maišelyje, į kurį dažniausiai dedama sveriama mėsa. „Rekomenduojama grįžus iš parduotuvės kuo greičiau išimti mėsą iš plastikinio maišelio, neplaunant jos nusausinti popieriniu rankšluosčiu ir įdėti į sandariai užsidarantį stiklinį ar plastikinį indą. Mėsą prieš tai galime pamarinuoti bei įdėti į šaldytuvą arba užšaldyti. Šaldytuve rekomenduojama indą su mėsa dėti į mėsos laikymui skirtą šaldytuvo lentyną (dažniausiai – apatinėje). Ten temperatūra vėsiausia, taigi mažiausiai rizikos daugintis mėsoje esančioms bakterijoms“, – pasakoja D.Bartošius.
Užšaldant šviežią mėsą svarbu laikytis taisyklių
Tinkamai laikoma mėsa, priklausomai nuo smulkinimo būdo, pakuotės rūšies ir, žinoma, pačios mėsos šviežumo, išlieka šviežia iki 2 dienų. „Susmulkintos mėsos šviežumui išsaugoti reikalinga žemesnė temperatūra, todėl ją rekomenduojama suvartoti jau tą pačią dieną parsinešus namo“, – teigia mėsininkas.
Jo teigimu, prireikus mėsą galima ir užšaldyti, tačiau šis mėsos šviežumo prailginimo būdas, kaip pastebima, darosi vis mažiau populiarus.
„Pastebime, kad parduotuvėje šaldymui skirtą mėsą didesniais kiekiais perka vis mažiau žmonių. Iš tiesų, šaldymo procesas mėsai nepriduoda kokybės, šviežumo, jeigu dar laikome mėsą šaldiklyje ilgesnį laiką, mėsa praranda ir savo skonines savybes. Vertėtų atminti, kad šaldymo kameroje laikyti mėsą galima apie tris mėnesius. Jeigu laikysite ilgiau, mėsa praranda drėgmę, keičiasi skoninės savybės. Iš jos pagaminti patiekalai ne tokie sultingi, lieka mažiau vertingų medžiagų“, – tikina D.Bartošius.
Norint išsaugoti užšaldytos mėsos kokybę, svarbu ir tinkamai ją atšildyti. „Mėsą labai svarbu atšildyti palaipsniui, ne staiga, nes dideli temperatūrų skirtumai kenkia mėsos kokybei, suardo skaidulas. Jei mėsa užšaldoma, rekomenduojama išimti ją iš šaldiklio mažiausiai 12 valandų prieš gaminimą ir įdėti į šaldytuvą, kad palengva atitirptų“, – teigia D.Bartošius.