Koks maistas lėtina medžiagų apykaitą?
Ar pastebėjote, kad metams bėgant medžiagų apykaita tampa vis lėtesnė? Žinoma, prie to prisideda ir mūsų gyvenimo būdas, nusiteikimas sveikai mitybai bei sportui.
Tačiau, kaip rašoma prevention.com, įtakos tam turi ir mūsų pasirenkami maisto produktai. Kokie jie? Tarkime, aitrūs prieskoniai ir žalioji arbata gali pagreitinti kilokalorijų deginimo procesą, o štai kiti – kaip tik sustabdyti mūsų siekius trokštant svajonių figūros.
Balti miltai
Atrodo, kad nėra nieko skaniau už bandeles? „Žinoma, jums atrodo, kad baltų miltų gaminiai ir makaronai yra kur kas skanesni nei pilno grūdo produktai“, – tikina specialistė Lisa Moskovitz. Tačiau verta žinoti, kad perdirbami grūdai netenka svarbiausių maistinių medžiagų – antioksdiantų, skaidulų, todėl maistingumo juose išties maža, palyginti su pilno grūdo produktais.
Kaip aiškina Tanya Zuckerbrot, baltų miltų gaminius mūsų organizmas suvirškina greičiau ir per daug nesistengia sudeginti daugiau kalorijų virškinimo proceso metu, t. y. tiesiog neįdedama pastangų, o ir alkio jausmas atkeliauja greičiau.
Kiek kitaip yra su pilno grūdo produktais, kuriems virškinti organizmas turi skirti papildomų pajėgų, ir dėl to užkuriamas metabolizmo procesas.
Fermose augintų gyvūnų mėsa (jautiena)
Specialistė T.Zuckerbrot sako, kad fermose augintų gyvūnų mėsa, šiuo atveju jautiena, turi daugiau antiobiotikų, palyginti su žole šertų gyvūnų mėsa.
2013-aisiais metais „Frontiers in Public Health“ publikuotas tyrimas atskleidė, kad antibiotikai, aptikti fermose užaugintoje jautienoje, neigiamai veikia gerąsias žarnyno bakterijas. „Šitie pokyčiai žarnyne susiję su svorio augimu, taip pat neigiamai veikiamas virškinimo procesas“, – tikina specialistė.
Ji sako, kad paprastai tariant, tokia mėsa skatina svorio augimą, todėl ją reikėtų rinktis atsakingai – geriausiai šiuo atveju tiktų žole augintų gyvūnų mėsa.
Obuoliai ir fungicidai
Jums atrodo, kad obuoliai – tai puikus pasirinkimas? Išties, neklystate. Tačiau viskas priklauso nuo pasirinkimo, kadangi viena juos auginti savo sode, o visai kas kita pirkti nežinant jų „istorijos“. Tyrimas, publikuotas „Environmental Health Perspectives“, atskleidė jog tam tikro tipo fungicidai, naudojami vaisiams ir daržovėms, sukėlė svorio augimą pelėms, todėl mokslininkai kelia hipotezę, kad tai galioja ir žmonėms.
Todėl jeigu manote, kad valgote sveiką vaisių, tai nebūtinai yra tiesa – tas pats vaisius gali paskatinti svorio augimą. Štai kodėl patariama skanauti organiškus, ekologiškus vaisius ir daržoves bei prieš vartojimą kruopščiai juos visus nuplauti.
Pernelyg gausus omega-6 riebalų rūgščių vartojimas
Nesusimaišykite – dažnai apkalbamos omega-3 riebalų rūgštys yra tos, kurių organizmui išties reikia. Jų aptiksite ispaninių šalavijų sėklose, kiaušinių tryniuose, graikiniuose riešutuose, laukinėje lašišoje. Omega-6 riebalų rūgštys kelia kitokias asociacijas – rašoma, kad jų gausu svieste, vištų šlaunelėse, kiaulienos produktuose, sausainiuose ir kituose produktuose, kurie kaip tik lėtina medžiagų apykaitą.
TAIP PAT SKAITYKITE: Obuolių dieta ir liaudies medicinos receptai
„Amerikiečių dieta pataria išlaikyti balansą tarp omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, tačiau dabar maistas dažniausiai būna perdirbamas, jam pasitelkiami augaliniai aliejai, hidrinti riebalai, o pastaruosiuose gausu omega-6 riebalų rūgščių“, – sako T.Zuckebrot. Per didelis omega-6 riebalų rūgščių kiekis sukelia uždegimines reakcijas, skatina svorio augimą.
Be to, žurnalas „Nutrients“ atskleidė, kad didelis omega-6 riebalų rūgščių suvartojimas ir aukštas omega-6 bei omega-3 riebalų rūgščių santykis mityboje sukelia svorio augimą tiek žmonėms, tiek gyvūnams. Štai tuo tarpu omega-3 turi teigiamą įtaką norintiems numesti svorio.
Kukurūzų sirupas
Šis sirupas pasitelkiamas ruošiant daugelį produktų, todėl jo patariama vengti. Rašoma, kad jis ne tik lėtina medžiagų apykaitą, bet dar ir sukelia diabeto, širdies ligų bei širdies smūgio riziką.
„Kukurūzų sirupas – tai pigus saldiklis, randamas daugelyje perdirbtų maisto produktų bei gaiviųjų gazuotų gėrimų. Diskutuojama apie tai, kad toks pats fruktozės, kaip ir įprasto cukraus kiekio, suvartojimas itin kenkia medžiagų apykaitai, ją lėtina, skatina svorio augimą“, – pastebi T.Zuckerbrot.