Kulinarinės mados: lėkštėje – daugiau spalvų ir riešutų
Šakninės daržovės, riešutai ir džiovinti vaisiai – jie turėtų dominuoti jūsų lėkštėje, jeigu nenorite atsilikti nuo šio sezono kulinarinės mados tendencijų.
Kiekvieną sezoną šefai iš viso pasaulio atiduoda duoklę vienam ar kitam maisto produktui, maisto gaminimo technologijai. Atrasti nauji produktų deriniai, naujos maisto ruošimo technologijos, gyvenimo būdo mados, derlius – visa tai diktuoja, ką dėsime į puodą ir kuo nustebinsime draugus ir artimuosius.
Daugelio tarptautinių kulinarinių konkursų prizininkė, picerijų tinklo „Čili pica“ virtuvės šefė Liucija Makovska sako, kad šį sezoną dominuoja daržovės, galinčios visiškai pakeisti bulves.
„Šį rudens ir žiemos sezoną ypač madingos visos šakninės daržovės: nuo morkų ir burokėlių iki pastarnokų, kaliaropių, saldžių bulvių ir petražolių šaknų.
Lietuviams tai ypač palanku, nes ne taip seniai nuėmėme gausų daržovių derlių“, – teigia L. Makovska.
Sveikiau pagamintas ir sveikesnis maistas
Jau kurį laiką kulinarines madas diktuoja išpopuliarėjęs sveikas gyvenimo būdas. Šis šaltasis sezonas – ne išimtis. Kulinarai ne tik kviečia lėkštės turinį papildyti kuo daugiau ir įvairesnių daržovių, bet ir rinktis sveikesnį jų gaminimo būdą. Pasak virtuvės šefės, šiuo metu vienas populiariausių daržovių paruošimo būdų – kepimas orkaitėje.
Taip pat skaitykite: Virtuvės gudrybės: kaip per 10 sekundžių nulupti virtą bulvę?
„Tai kur kas sveikesnis ir vertingesnis maisto paruošimo būdas. Daržovės išlaiko visas naudingąsias medžiagas, neprisigeria riebalų. Orkaitėje keptos daržovės skanios ir šiltos, ir šaltos“, – sako šefė.
Orkaitėje keptas įvairias šaknines daržoves galima naudoti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų. Iš jų pagaminti padažą arba salotas. Iš šakninių daržovių galima paruošti ir pagrindinį patiekalą, kuris bus sveikas ir maistingas.
Majonezą keičia riešutinis padažas
Be daržovių, kulinarinėse improvizacijose šį sezoną rekomenduojama naudoti kuo daugiau įvairių riešutų ir džiovintų vaisių. Jie puikiai dera salotose, jais galima paskaninti sriubas, karštuosius ar šaltuosius patiekalus, pagrindinį patiekalą ar desertą.
„Iš riešutų galima paruošti tiek salotoms, tiek desertams tinkantį gardų padažą. Jis puikiai gali pakeisti riebų ir maistinės vertės neturintį majonezą. Tereikia riešutus pamirkyti, kad suminkštėtų, sutrinti, pagardinti druska, prieskoninėmis žolelėmis (jeigu padažas ruošiamas salotoms) arba džiovintais vaisiais (jeigu padažas ruošiamas saldiems patiekalams)“, – pataria virtuvės šefė.
Liucija Makovska teigia, kad pasaulio šefų dėmesys riešutams ir džiovintiems vaisiams atgaivina anksčiau populiarius, o dabar kiek primirštus patiekalus. Visiems gerai žinomas jautienos ir džiovintų slyvų derinys, pagardintas sezamų sėklomis ir riešutais, vėl gali pradžiuginti šeimą ir draugus.
Kiekvienas gali gaminti madingai
Pasak šefės, norint sukurti skanų ir pasaulines kulinarines tendencijas atitinkantį patiekalą, visai nebūtina ieškoti įmantrių receptų, retų ir egzotiškų produktų. Šis sezonas palankus kiekvienam virtuvėje karts nuo karto besisukiojančiam šefui-mėgėjui.
Daržovių ir riešutų galima įsigyti bet kurioje parduotuvėje ar turgelyje, o kaip juos panaudoti – tai kiekvieno fantazija. Riešutais pagardintos mėgstamos salotos ir orkaitėje keptos margaspalvės daržovės vietoj bulvių – ir ant stalo padėsite naujai atgimusį šeimos mėgstamą patiekalą. Sveika, sotu, maistinga ir madinga.