Kuo savo gomurį lepino Žygimantas Augustas ir LDK didikai

Ant valdovų stalo / Agnės Dovydaitytės nuotrauka
Ant valdovų stalo / Agnės Dovydaitytės nuotrauka
Remigija Paulikaitė
Šaltinis: Žurnalas „Legendos“
A
A

Visuomet smalsu nors akies krašteliu žvilgtelėti į didikų gyvenimą, sužinoti istorinių asmenybių silpnybes ir aistras. Prisėskime prie Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto vaišių stalo ir paragaukime tuo laikmečiu madingo aukso dulkėmis dekoruoto PAŠTETO bei kitų prašmatniais prieskoniais gardintų patiekalų.

„Norėjau parodyti, kad valdovai ne tik valdė, bet ir valgė“, – šypsosi penkerius metus rašytos knygos „Valdovai valgo“ autorė istorikė, humanitarinių mokslų daktarė Neringa Dambrauskaitė-Martinkėnė. Ji tyrinėjo Žygimanto Augusto bei kitų XVI amžiaus–XVII amžiaus pirmos pusės Lenkijos karalių ir Lietuvos didžiųjų kunigaikščių – Stepono Batoro, Zigmanto Vazos ir Vladislovo Vazos – virtuvių ypatybes. Maisto ruošimo kompanijos „Taurakalnis“ ir sostinės restorano „Valdovai“ savininkei bei kūrybos vadovei Monikai Čereškaitei, rengiančiai įvairių laikotarpių didikų puotas, rūpi istorinę gastronominę informaciją adaptuoti šiandienai.

Vyriška virtuvės komanda

Žygimantas Augustas oficialiai Lenkijos karaliumi ir Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu tapo 1548 metais. Jis tris kartus tuokėsi, daug keliavo po savo valdas, priimdavo užsienio svečius – iškilmingų momentų netrūko. Tad reikėjo komandos, kuri rūpintųsi valdovo vertomis vaišėmis.