Laikas gerti sulą!
Šis lietuviams nuo seno žinomas gėrimas yra populiarus ir šiandien. Dėl vertingų savybių sulą verta gerti ne tik profilaktiškai, bet ir norint pagerinti sveikatą.
Sula padeda nuo daugybės negalavimų, valo organizmą ir suteikia reikalingų medžiagų.
Sulą galima leisti iš beržų ir klevų, tačiau vertėtų rinktis vietą, esančią kiek toliau nuo judrių gatvių. Medis negali būti pjaunamas ir gręžiamas giliau nei 3–4 cm, o skylės skersmuo neturėtų būti didesnis nei 2 cm. Tarpai tarp skylių turi būti ne mažesni nei 10 cm. Reikia žinoti, kurioje medžio pusėje gręžti skyles. Specialistai pataria sulą rinkti iš šiaurinės medžio pusės, 70–80 cm aukštyje. Į pragręžtą skylę įstatykite medinį latakėlį, kuriuo lengvai į indą tekės sula. Tinkamiausias indas – stiklinis. Baigus leisti sulą, angą būtina užkišti mediniu kaiščiu ir užtepti moliu ar sodo tepalu, kurie apsaugos medį nuo galimų ligų.
Sulą leisti – pats metas
Sula pradeda tekėti, kai vidutinė paros temperatūra pakyla iki 4–6 °C ir teka apie porą savaičių. Todėl laikas, kai galima mėgautis šviežia sula, nėra ilgas. Tačiau iš jos galima pasigaminti gardžių gėrimų. Beržo sula savo vertingų savybių nepraranda ir konservuota. Joje gausu vitamino C, gliukozės, fruktozės, kalio, kalcio, magnio ir kitokių organizmui naudingų medžiagų. Sulą galima leisti ne tik iš beržų, bet ir iš klevų. Senoliai klevų sula saldindavo maistą. Tik iš klevų galima surinkti mažiau sulos nei iš beržų.
Vienas gėrimas – daugeliui atvejų
- Sula padeda iš organizmo pašalinti susidariusius akmenis, teršalus, toksinus, druskas.
- Gydo inkstų akmenligę.
- Gerina sergančiųjų reumatu savijautą.
- Stiprina ir valo organizmą.
- Tinka nuo mažakraujystės, bronchito, anginos, egzemos, podagros.
- Rekomenduojama sergantiems tuberkulioze.
- Šviežia sula gydo žaizdas.
- Padeda nuo galvos skausmo.
- Teigiamai veikia kepenis.
- Reguliuoja medžiagų apykaitą.
- Skatina audinius atsinaujinti.
- Gerkite, jei trūksta vitaminų.
- Gerina virškinimą.
- Rauginta sula atkuria mineralinių medžiagų pusiausvyrą, o suloje esantys grybeliai ir bakterijos turi daug B grupės vitaminų.
Kaip vartoti?
Šviežią sulą reikėtų išgerti per 2–3 dienas, nes ji greitai rūgsta. Siekiant gydomojo efekto, kasdien rekomenduojama išgerti apie 2 litrus sulos. Kitais atvejais – po stiklinę per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio.
Užkonservuotą sulą galima laikyti ilgiau – net keletą mėnesių. Į 5 l sulos įberkite apie 250 g cukraus, 10 g citrinų rūgšties ir pakaitinkite iki 70–80 °C. Kol cukrus ištirps, būtinai maišykite. Tada sulą perkoškite ir supilstykite į stiklainius.
Norite raugintos? Tam į didelį dubenį ar kubilą sulos įmeskite riekę juodos ruginės duonos, keletą razinų, o ant viršaus užpilkite maždaug 3 cm storio avižų sluoksnį. Viską pridenkite plonu audeklu. Sudygusios avižos sudaro apsauginį sluoksnį, po kuriuo sula surūgsta.
Ar žinojote, kad...
- Anksčiau manyta – kuo praėjusi žiema buvo šaltesnė, tuo sula bus saldesnė
- Skanesnė – ant kalniuko augančių beržų sula.
- Sulą galima ne tik gerti, bet ir naudoti grožiui. Ja prausiamas veidas bus skaistesnis, oda lygesnė.
- Pagal sulos gausą senoliai spręsdavo apie būsimą vasarą. Jei sula iš medžių teka stipria srovele, vasara bus lietingesnė.
- Medžiui bus tik į naudą, jei iš jo ištekės daug sulos.