Mėgstate kepti keksus ar tortus? Išvenkite dažniausių klaidų

Tortas su avietėmis. / Fotolia nuotr.
Tortas su avietėmis. / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Norite žinoti, kodėl jūsų keksai gaunasi ne tokia purūs, kaip recepto nuotraukoje? Čia nėra jokios mistikos, viskas priklauso tik nuo jūsų.

Nenaudokite matavimo būdo „iš akies“

Per daug miltų ar cukraus visuomet yra per kietos tešlos priežastis. Tai nutinka gana dažnai. Naudokite tikslias svarstykles, kad galima būtų išmatuoti net gramus. Šaukštai ir šaukšteliai yra prastas matavimo vienetas, nes jie yra skirtingi.

Nekeiskite ingredientų

Visuomet bus svarbu ir turės reikšmę, kokį sviestą dėjote: paprastą, lydytą ar margariną. Cukrus ir miltelinis cukrus (dažnai vadinamas cukraus pudra) irgi nėra lygiaverčiai produktai, galintys vienas kitą pakeisti. Jeigu recepte parašyta „miltelinis cukrus“, naudodami smulkų cukrų padarysite kietesnę tešlą.

Pasibaigęs kepimo miltelių ar sodos galiojimo laikas

Išmeskite šiuos produktus, jeigu jie buvo laikomi netinkamomis sąlygomis, nesandariai uždarytuose maišeliuose ar į juos pateko drėgmė. Nusipirkite naujus.

Norint patikrinti, ar kepimo milteliai dar veikia, sumaišykite 1 šaukštelį produkto su 4 šaukštais karšto vandens. Jei tuoj pat nepasirodė burbuliukai, vadinasi, šitie kepimo milteliai yra netinkami.

TAIP PAT SKAITYKITE: Verta žinoti: produktų svorio lentelė, produktų ir alkoholio kaloringumas

Visada laikykitės recepto

Jeigu parašyta „plakti kiaušinį ir cukrų 5 minutes“ – būtent tiek laiko tą ir darykite. Kiekvienas kepimo būdas, kiekvienas recepto žingsnis turi savo protingą priežastį. Nesilaikydami to rizikuojate sugadinti patiekalą.

Jauskite skirtumą tarp „suplakite“ ir „išmaišykite“

Plakate cukrų su kiaušiniais, cukrų su sviestu iki vientisos konsistencijos ar lengvų, baltų putų. Tuo momentu masė pilna oro. Kai jūs pridedate miltų, ją reikia tik greitai sumaišyti putose. Jeigu miltus imsite maišyti tuo pačiu intensyvumu, kaip prieš tai plakėtė ingredientus, jūs pašalinsite visą orą, ir kepinio padas bus sukritęs.

Kiaušinius į cukraus ir sviesto plakinį reikia įpilti plona srovele, kad jie lygiai susimaišytų su mase. Siekiant išsaugoti gaminio purumą, miltus reikia dėti maišant rankiniu plakikliu, o ne lopetėle ar elektriniu plakikliu.

Šalti ingredientai

Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros, priešingu atveju, tešla spės sukristi anksčiau nei sušils orkaitėje. Šaltus kiaušinius, sviestą, grietinėlę galima dėti tik tuo atveju, jei taip nurodyta recepte.

Jeigu skubate ir neturite laiko laukti, kol išimti iš šaldytuvo produktai įgis kambario temperatūrą, galite paieškoti būdų, kaip produktus sušildyti greičiau. Pavyzdžiui, įdėkite kiaušinius į indą su šaltu vandeniu ir padėkite į mikrobangų krosnelę 20-iai sekundžių.

Kapota tešla
Kapota tešla / Fotolia nuotr.

Netinkamai paruošiate formą

Jeigu jūsų biskvitas visuomet iškepa tamsiais kraštais, vadinasi, formos kraštams tepti naudojate per daug sviesto. Idealus kepimo formos paruošimas – lengvai ištepkite jos apačią ir kraštus sviestu bei patieskite ant dugno popierių, kuris tiksliai atitiktų kepimo formos išmatavimus.

Naudojate ne tą formą

Pernelyg maža ar gili forma – tešla „išlips“ per kraštus, o viduje liks neiškepusi. Per daug didelė forma – išorėje turėsi pernelyg kietą „blynelį“. Pažiūrėkite, koks formos dydis yra rekomenduojamas recepte. Jeigu ten nėra nurodyta, paskaičiuokite pagal gautos tešlos kiekį ir savarankiškai išrinkite reikiamo gylio formą.

Neeikvodami be reikalo miltų ir cukraus, galite padaryti eksperimentą su vandeniu. Pamatuokite visus reikiamus ingredientus, naudodami vietoj jų vandenį, ir supilkite tą vandens kiekį į formą; jeigu liko vietos tešlai kilti – puiku! Neliko? Ieškokite kitos formos.

Patarimas. Geriau įpilti mažiau tešlos į nedidelę kepimo formą, o likusią masę supilti į keksų formeles. Tik prisiminkite, kad jas reikės išimti gerokai anksčiau nei didžiąją kepimo formą.

Netinkama temperatūra

Visos orkaitės veikia skirtingai, todėl įsigykite patikimą kepimo termometrą, kad tiksliai žinotumėte, kaip veikia jūsiškė.

Dažniausiai tortai ir keksai geriausiai iškepa kepami ant vidurinės orkaitės lentynos.

Taupumas

Kartai kyla pagunda pagaminti iš karto keletą tortų. Deja, bet kuo daugiau yra tešlos, kurią reikia iškepti, tuo labiau krinta temperatūra. Galiausiai, visi trys tortai, kurius jūs sukišote į orkaitę, ims ir sukris. Nenusiminkite, tokios klaidos kartais daromos ir profesionaliose kepyklose. Tiesiog daugiau taip nedarykite.

Kapota tešla
Kapota tešla / Fotolia nuotr.

Atveriate dureles per anksti

Neverta tikrinti, ar gaminys iškepė anksčiau nei praeina ¾ laiko, reikiamo pilnai iškepti kepinį. Net jeigu matote, kad viduriukas neiškepęs, nereikia kas 2 minutės varstyti orkaitės durelių. Leiskite šilumai tinkamai pasiskirstyti ir atverkite dureles ne anksčiau kaip po 5–10 min.

Jeigu matote, kad viršus jau pridegė, o vidus neiškepė, uždenkite pyragą ar keksą folija.

TAIP PAT SKAITYKITE: Neigiamo kaloringumo produktai: įtraukite į meniu ir lieknėkite

Darote pauzę tarp tešlos užmaišymo ir pašovimo į orkaitę

Konditerinė tešla po užmaišymo turi nedelsiant patekti į orkaitę (nebet tai kokia ypatinga tešla, kurią nurodyta recepte prieš kepimą palaikyti šaldytuve). Čia ne mielinė tešla, priešingai, kuo ilgiau ji stovės ant stalo, tuo greičiau sukris. Visuomet iš anksto įkaitinkite orkaitę ir paruoškite kepimo formą.

Naudojate atsitiktinį receptą

Taip, kartais dėl nepavykusio kepinio gali būti kaltas receptas iš nepatikimos interneto svetainės, o ne jūs. Todėl jeigu nenorite nusivilti, ieškokite receptų patikimuose šaltiniuose.