Mityba ir depresija: ko valgyti, kad neliūdėtume?
Prisiminkite, kaip paprastai jaučiatės prieš ateinant pavasariui. Gal užplūsta nerimas be priežasties, gal tampate perdėtai jautri, gal kankina tuštumos jausmas? Tai – tipiški lengvos depresijos požymiai. Nereikia būti specialistu, kad suprastum, jog ją labai sėkmingai gali paskatinti vitaminų, kurių daugiausia gauname su šviežiomis daržovėmis ir vaisiais, stoka, lydinti mus šaltymečiu. Nes organizme viskas susiję.
Žinomas mitybos specialistas daktaras Thomasas M. Campbellas įsitikinęs, kad tarp depresyvių nuotaikų ir fizinės kūno būklės, – labai glaudus ryšys. Pavyzdys – nutukimas. „Tie, kurie depresuoja, neretai būna nutukę. O depresijai stiprėjant svoris auga“, – sako jis.
Susipažinkite su šio specialisto įžvalgomis – galbūt nutarsite, kad verta pasinaudoti jo patarimais.
Kokius produktus renkamės, kad nuramintume jausmus? Labai dažnai – tokius, kurie sukelia priklausomybę, skanius.
Thomaso M. Campbello teigimu, visi intuityviai galime suprasti, kad valgydami dažnai „suvalgome“ jausmus – pyktį, vienišumą, stresą, depresiją. Kokius produktus renkamės, kad nuramintume jausmus? Labai dažnai – tokius, kurie sukelia priklausomybę, labai skanius. Paprastai juose pilna cukraus ir riebalų. Žmogus iš patirties žino, kad toks maistas prišaukia atsipalaidavimą ir nusiraminimą. Taigi, jei trūksta laimės hormonų, kodėl nesuvalgius saldžios spurgos? Arba trijų spurgų?
„Jei būsime sąžiningi, visi prisiminsime panašius savo elgesio epizodus. Bet pamėginkime galvoti kitaip apie priežastis ir pasekmes: o gal toks mūsų elgesys reiškia, kad blogas maisto pasirinkimas provokuoja depresiją?“ – klausia specialistas.
Mokslininkai išsiaiškino, kad nutukusių žmonių hormono dopamino receptorių jautrumas sumažėjęs. O juk ši medžiaga atsakinga už pasitenkinimo pojūtį, ji labai svarbi įvairioms organizmo sistemoms. Žmonių, kuriems jos trūksta, elgesiui būdingas dirglumas, apatija, netgi patologinė agresija. Teigiama, kad tokie žmonės linkę sirgti cukriniu diabetu, Parkinsono liga, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis... Ir nutukimu. Įdomu tai, kad kuo daugiau antsvorio žmogus turi, tuo prasčiau dirba jo dopamino receptoriai. Tai reiškia, kad, norint pajusti pasitenkinimą, jam reikia daugiau to, kas pasitenkinimą teikia, – maisto ir kt.
Thomasas M. Campbellas nurodo įvairius tyrimus, kurių objektas buvo mitybos ir depresijos ryšys. Pavyzdžiui, 7 metus buvo stebimas būrys Čikagos gyventojų, linkusių į depresiją. Per tą laiką paaiškėjo, kad tie, kurių valgiaraštyje atsirado daugiau vaisių, daržovių, viso grūdo dalių produktų, ankštinių, žuvies, aliejaus, pamažėjo mėsos ir riebių pieno produktų, depresijos epizodai tapo pastebimai retesni. Panašius rezultatus fiksavo ir mokslininkai, vykdę tyrimą Ispanijoje.
„Mes žinome, kad metabolinis sindromas ir įvairios nemalonios psichologinės būklės dažnai žengia koja kojon, kad abiem atvejais organizme fiksuojamas lėtinis uždegimas ir hormonų pusiausvyros sutrikimas. Beje, vienas tyrimas su žiurkėmis parodė, kad jos tapdavo gerokai fiziškai aktyvesnės, kai su maistu gaudavo mažiau baltymų.“
„Rekomenduoju prie žinojimo, kad žmogus linkęs „suvalgyti“ savo emocijas, pridėti žinojimą, kad jos priklauso nuo to, ką valgome“, – sako gydytojas.
Thomasas M. Campbellas išskiria tam tikrus maisto produktus, kurie padeda įveikti dopamino trūkumą. Tai – maistas, kuriame yra amino rūgšties tirozino, medžiagos, labai svarbios dopamino sintezei organizme.
Ką rekomenduotina vartoti:
- burokėlius;
- lapinius kopūstus;
- braškes;
- obuolius;
- bananus;
- žaliąją arbatą;
- sezamo sėklas;
- kiaušinius;
- žuvį;
- imbierą;
- jūros gėrybes.