Paragaukime Meksikos skonių

Meksikietiški skoniai / Vida Press nuotr.
Meksikietiški skoniai / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Paragaukime Meksikos skonių

Gaminimo papročiai

Beveik visoje Meksikoje dažniausiai valgomas iš vietos produktų namuose ruoštas maistas. Gaminimas kasdienai ar šventėms yra moters pareiga. Merginos būna pasiruošusios tekėti, kai išmoksta nepriekaištingai gaminti, nes gebėjimas šeimininkauti virtuvėje laikomas geriausia žmonos savybe. Tokia virėja įprastai sotiems šeimos pusryčiams patiekia sultinyje virtos mėsos, tortilijų su įvairiais įdarais, kiaušinių, paruošia pupelių.

Pietų pradžiai paprastai verdama sriuba – dažniausiai vištienos sultinys su makaronais ar „sausoji sriuba“ – makaronai arba ryžiai, pagardinti svogūnais, česnakais, daržovėmis. Pagrindiniam patiekalui valgoma mėsos su padažu kartu su pupelėmis ir tortilijomis, taip pat salsos (šviežių pomidorų) ar gvakamolės (avokadų) padažais.

Pagrindiniam patiekalui valgoma mėsos su padažu kartu su pupelėmis ir tortilijomis, taip pat salsos (šviežių pomidorų) ar gvakamolės (avokadų) padažais.

Vakare šeima dažniausiai pasitenkina pietų likučiais arba užkanda saldžios duonos su kava ar šokoladu.

Meksikiečių virtuvė yra gana sudėtinga, nes daugeliui tradicinių patiekalų pagaminti sugaištama nemažai laiko. Seniau moterys praleisdavo daugelį valandų virtuvėje virdamos džiovintus kukurūzus, juos trindamos iki miltų ir po vieną kepdamos paplotėlius. Rankiniu būdu buvo trinami ingredientai tirštiems mėsos padažams, produktai šviežiems salsos ir gvakamolės padažams. Ypač ilgai užtrunka kepti ar gruzdinti iki ypatingo minkštumo mėsą, o ir pupelių virimas netrumpas procesas. Tad gebėjimą kasdien gardžiai gaminti meksikiečiai laiko ypatinga dovana, kuri įgyjama per didelę patirtį ir yra nulemta nuoširdaus noro pamaloninti valgytojus.

Avokadų salotos

Jums reikės: 3 avokadų, 1 pomidoro, 2 aitriųjų pipirų, supjaustytų griežinėliais, 2 šaukštų smulkintų svogūnų, 2 skiltelių česnako, žiupsnelio kalendrų, alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos, žaliųjų citrinų sulčių.

Avokadus nulupkite, supjaustykite smulkiais kubeliais kartu su pomidorais, apšlakstykite citrinų sultimis. Sumaišykite su smulkintais svogūnais, česnakais, aitriaisiais pipirais, užpilkite aliejaus ir viską sumaišę patiekite.

Tiršta tortilijų ir vištienos sriuba

Jums reikės: 2 vištienos krūtinėlių, 6 stiklinių vištienos sultinio, 1 nedidelės skardinės pomidorų, 8 tortilijų, 6 česnako skiltelių, 1 svogūno, 2 šaukštelių kuminų, 1 šaukštelio maltų aitriųjų pipirų, 3 laurų lapų, 0,5 šaukštelio Kajeno paprikų, kelių šakelių kalendrų, aliejaus.

Papuošti: žiupsnelio tarkuoto lydyto sūrio, avokado griežinėlių, skrudintų tortilijų gabalėlių.

Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Supjaustykite gabalėliais tortilijas, susmulkinkite česnakus ir svogūnus, įberkite kalendrų ir viską 2–3 min. pakepkite. Supjaustytus pomidorus sudėkite į puodą ir užvirkite. Suberkite kuminus, aitriuosius pipirus ir laurų lapus, supilkite sultinį. Užvirus sumažinkite ugnį, įberkite Kajeno paprikų ir druskos, 30 min. pavirkite. Per tą laiką krūtinėlę supjaustykite gabalėliais ir, išėmę laurų lapus, sudėkite mėsą. Patiekalą pagardinkite avokadų griežinėliais ir sūriu.

Plėšyta mėsa tortilijoms

Jums reikės: 0,5 kg kiaulienos mentės be kaulo, prieskonių mišinio „Taco“, 1 svogūno, 6 skiltelių česnako, 1 šaukštelio kuminų, 1 aitriojo pipiro, kelių šakelių kalendrų, 2 laurų lapų, druskos.

Mėsą ištrinkite prieskonių mišiniu „Taco“. Pamarinavę valandą ar ilgiau apkepkite iš visų pusių keptuvėje. Į puodą storu dugnu sudėkite ketvirčiais padalytą svogūną, česnako skilteles ir kitus prieskonius, viską užpilkite vandeniu ir užvirkite. Nugriebkite susidariusias putas ir mėsą virkite ant lėtos ugnies iki 4 val., kol visiškai suminkštės. Mėsą išimkite, įdėkite į dubenį ir dviem šakutėmis suplėšykite į gabalėlius. Užpilkite puse stiklinės sultinio, įdėkite smulkinto aitriojo pipiro, smulkiai pjaustytų svogūnų.

Dėkite šaukštu į tortilijų paplotėlius, pagardinkite tarkuotu čederiu, grietine, smulkintomis kalendromis.