Saldžioji Velykų akimirka – nostalgiškas varškės pyragas „Draugystė“ taps šventės akcentu

Artėjant gražiausiai pavasario šventei maloniausia planuoti vaišių stalą. Nors niekas nenurungs gražiausio patiekalo – žalumynais papuošto margučių krepšelio, visi laukia, kada ant stalo atkeliaus pyragas ar tortas. Saldžioji akimirka vainikuoja visą šventę – su pyrago rieke po kambarį siautėja vaikai, pritariamai linkčiodami galvą ragauja tėvai ir kramsnoja besišypsantys seneliai, o draugai ir giminės prašo recepto. Šeimininkė laiminga iki debesų, nes jei užsirašo receptą – pyragas pasisekė.
Bandant gliaudyti paties skaniausio pyrago recepto paslaptis, svarbu išlaikyti pusiausvyrą tarp tradicijų ir rizikos tapti nuobodžiu, kai kiekvienais metais kepamas tas pats skanėstas.
Žinoma, svarbiausios šventės tuo ir žavios, kad visus metus laukiame to ypatingojo pyrago ir nieko naujo galvoti nereikia. Vis dėlto, kai anūkė pirmą kartą bando iškepti pyragą pagal močiutės receptų užrašus, tikėtina, kad ingredientai yra kitokie – varškę perka parduotuvėje, o ne gamina iš šviežio pieno.
Pyragas su sviestu – išlavintam skoniui
Svarbu, kad pagrindiniai pyrago ingredientai – varškė, sviestas, grietinėlė būtų aukščiausios kokybės, kurią užtikrina žinomas prekinis ženklas. UAB „Rivona“ technologė Neringa Varževičienė pabrėžia, kad pieno produktų kokybė nulemia kepinių skonį. Visada jausite, ar pyragas keptas su tikru, iš grietinėlės pagamintu, 82 proc. „Piemenėlio“ sviestu, ar naudotas tepusis riebalų mišinys, ar margarinas.
Su tikru sviestu gaminti kepiniai ne tik pasižymi subtilesniu skoniu, bet ir palankesni sveikatai, tad be didelės graužaties galima suvalgyti papildomą gabalėlį.
UAB „Rivona“ pieninėje gaminamas „Piemenėlio“ sviestas gaminamas tik iš grietinėlės, be jokių priedų – augalinių riebalų, druskos, žolelių ir pan.“, – pabrėžia N.Varževičienė.
Plaktos grietinėlės kremo debesėlis
Tortų kremo nepakeičiamas ingredientas – grietinėlė. Technologė pataria naudoti 35 proc. riebumo „Piemenėlio“ grietinėlę, kurią išplaksite iki purumo. Būtent tokia tobulai tinka biskvito pertepimui – kremas ne tik tvirtai laiko formą, bet lengvutis kaip pūkų pagalvė. Svarbu prieš plakimą grietinėlę gerokai atšaldyti – palaikyti šaldytuve ir jokiu būdu neperplakti, nes gausite ne kremą, o sviestą.
Pasak N.Varževičienės, jei naudosite liesesnę grietinėlę, rezultatas gali nuvilti – kremas bus per skystas, bėgs per torto kraštus, o ir pats kepinys atrodys kaip subliuškęs balionas.
UAB „Rivona“ pieninėje gaminamos grietinėlės maistinė vertė priklauso nuo riebumo – kuo ji riebesnė, tuo joje daugiau polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios itin svarbios žmogaus organizmui. Riebesnėje grietinėlėje yra daugiau A, B ir E vitaminų, 2,4 – 3,4 proc. baltymų, 2,7 – 4,2 proc. laktozės, 0,2 – 0,6 proc. mineralinių medžiagų.
Kepiniai su varške – lietuviškos konditerijos pasididžiavimas
Velykiniams kepiniams tradiciškai dažniausiai naudojama varškė, o internetinių receptų jūroje galima paskęsti: drėgni, purūs, su biskvitu, trapiu sausainių pagrindu, su storu varškės sluoksniu ar integruotu į kremą, kepti ar nekepti, kūginės ar tradicinės formos ir dar šimtai variacijų. Visko išragauti ir viso gyvenimo neužtektų.
Ne veltui kepiniai su varške – lietuviškos konditerijos pasididžiavimas, tačiau nardydami po skonių pasaulį, laikykitės tvirto stuburo – naudokite kokybišką varškę, visa kita eis kaip iš pypkės.
N.Varževičienė pataria naudoti šviežią natūralią „Piemenėlio“ varškę, tuomet kepinyje jausis tikrasis jos skonis. Be to, varškę paruošite pagal savo receptą – su vanile, cinamonu, kakava, žinosite, kiek įdėjote cukraus – visada galima jo šiek tiek sumažinti, nei nurodoma recepte. Žinoma, jei skubate ar nenorite terliotis virtuvėje, galite nusipirkti jau paruoštos varškės kepiniams.
Kepiniai su varške – ne tik skanu, bet ir sveika. Varškėje yra nepakeičiamų amino rūgščių, kurios reikalingos virškinimo ir nervų sistemai, taip pat yra kalcio, kalio, magnio, vitaminų A, D, B12, kurie padeda formuoti stiprų imunitetą.
„Rivonoje“ gaminama „Piemenėlio“ liesa, 9 ir 15 proc. riebumo biri varškė.
Iš praeities – nostalgiškoji „Draugystė“
Senelių ir tėvų kartos legendinis pyragas „Draugystė“ išlaikė laiko egzaminą ir padarė evoliucinį šuolį į dabartinius laikus. Vyresniesiems jo skonis neatsiejamai persipynęs su gražiais jaunystės prisiminimais, o jaunesni pyragą pamėgo, nes pradeda atsigręžti į natūralumą ir vertinti tikrą varškės skonį.
Reikės:
Tešlai:
- 300 g „Piemenėlio“ sviesto,
- 150 g cukraus,
- 2 vnt. kiaušinių,
- 600 g miltų,
- 1 arbat.š. kepimo miltelių,
- žiupsnelio druskos.
Įdarui:
- 600 g „Piemenėlio“ varškės 9 proc.,
- 300 g. rūgštesnės uogienės ar obuolienės,
- 100 g cukraus,
- 1 valg.š. vanilinio cukraus,
- 3 vnt. kiaušinių (1 trynį aptepimui).
Gaminimas:
-
Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi.
-
Plakdami po vieną sudėkite kiaušinius, po to grietinę.
-
Persijokite miltus, sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.
-
Supilkite miltus į išsuktą sviesto ir kiaušinių masę. Užminkykite tešlą.
-
Padalykite tešlą į dvi dalis – mažesnę dalį padėkite į šaldytuvą, o iš didesnės iškočiokite blyną ir padėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
-
Pyrago pagrindą kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20 min.
-
Ištraukite ir atvėsinkite, ant pagrindo sudėkite uogienę ar obuolienę. Ant viršaus užklokite iškočiota likusia tešlos dalimi. Patepkite kiaušinio tryniu. Šakute išraižykite groteles–ornamentą.
-
Kepkite pyragą 180 laipsnių 40-50 min.
-
Atvėsinkite ir supjaustykite kvadratiniais ar rombo formos gabaliukais.
Skanaus!