Silkė – žuvų karalienė: ką iš jos paruošti šventiniam stalui?

Vos keli gabalėliai sūdytos ar marinuotos silkutės, užkandėlė ant šventinio stalo iš karto pažadina apetitą. O jei ir salotose, mišrainėse kartu su daržovėmis draugauja sūdyta ar marinuota silkė – laukia tikra puota. Bet net ir šioje vietoje silkė „nestabdo“ – ji gali konkuruoti su kitais karštais patiekalais. „Norfoje“ rasite platų silkių asortimentą – ką pasirinkti ir ką iš jos gaminti, pataria maisto technologai.
Silkė vartojama maistui nuo senų laikų ir ruošiama įvairiausiais būdais – sūdoma, marinuojama, fermentuojama, kepama, rūkoma. Silkė ne tik skani, bet ir turi daug naudingų maistinių medžiagų: joje yra 18 proc. baltymų, 9 proc. riebalų, vitamino B 12, B 6, D, fosforo, omega-3 riebalų rūgščių.
Olandai vertina maatje dar neneršusią silkę, kuri gaudoma pavasario pabaigoje-vasaros pradžioje ir valgoma žalia. Norvegijoje silkė tradiciškai sūdoma medinėse statinėse. Švedijoje silkės fermentuojamos, procesas trunka 6 mėnesius ir suteikia žuviai stiprų amoniako kvapą bei skonį. Šis specifinis kvapas primena korėjiečių, japonų ir islandų fermentuotą silkę.
Marinuota silkė ruošiama Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Olandijoje, Lenkijoje, Skandinavijos ir Baltijos šalyse. Britų virtuvėje populiari šaltai rūkyta silkė, Škotijoje avižiniuose miltuose apvoliota silkių filė kepama aliejuje, Švedijoje verdama tradicinė silkių sriuba, Vokietijoje gaminami silkių sumuštiniai, Filipinuose silkė džiovinama ir patiekiama pusryčiams su ryžiais, česnaku ir kiaušiniais.
Riebesnės ir mažesnės silkės iš Atlanto vandenyno
Lietuviai labai mėgsta silkę – tai liudija ir pardavimai: per mėnesį jų suvalgome dešimtis tonų. O kaip ji paruošiama, kol patenka ant mūsų stalo? „Norfoje“ parduodama silkė ruošiama įmonės „Rivona“ žuvies ceche.
„Rivonos“ technologė Ieva Bagackienė pasakoja, kad silkių paruošimas trunka 3-5 paras. Pirmiausia silkės defrostuojamos ir merkiamos į stiprų sūrymą, kuriame nukraujinamos. Po to perkeliamos į lengvesnį sūrymą ir laikomos 2-3 paras. Tuomet merkiamos į lengvą sūrymą ir pristatomos į parduotuves.
„Silkė didelėse talpose į parduotuves vežama su viduriais ir galva, nes taip geriau išlaiko struktūrą ir kokybę, pritraukia druskos tik tiek, kiek reikia“, – sako technologė.
„Rivona“ silkę gauna iš Airijos ir Vokietijos šalių, kurios žuvį gaudo Atlanto vandenyne. Ceche ruošiamos trijų rūšių silkės: tai „Bajoriška“, „Senolė“ ir paprasta. „Bajoriška“ ir „Senolė“ ruošiama su prieskoniais, skiriasi tik jų sudėtis, o paprasta silkė patiekiama be prieskonių. „Bajoriška“ silkė yra didesnė ir riebesnė, sverianti nuo 400 g. Paprasta silkė sveria 200-400 g.
„Bajoriškos“ silkės per mėnesį įprastiniu laikotarpiu parduodama apie 3 tonas, šventiniu – 9 tonas. Paprastų silkių atitinkamai – 12 ir 43 tonas per mėnesį.
Šventiniai silkių patiekalai – nuo tradicinių iki gurmaniškų
Iš silkių galima pasigaminti gardžiausių mišrainių, užkandėlių, jas valgyti sūdytas, marinuoti ar kepti. Net nereikia ruošti patiems – Velykoms „Norfos“ parduotuvėse rasite „Rivonos“ pagamintų gardžiausių mišrainių, kurios tiks šventiniam stalui.
Pasak I.Bagackienės, pirkėjai ypač mėgsta mišrainę – klasikinę silkę pataluose: tai virtų burokėlių, bulvių, morkų, keptų svogūnų, virtų kiaušinių sluoksniai, sumaišyti su majonezu, pagardinti šviežiais krapais. „Ši mišrainė ne tik skani, bet ir soti“, – tvirtina technologė.
Jei norite gaivesnio užkandžio, rinkitės marinuotą silkę su svogūnais.
Technologė siūlo paragauti ir troškintų daržovių salotų su silke: tai šiaudeliais pjaustytos morkos, griežinėliais – svogūnai, viskas pagardinta pomidorų padažu ir juodaisiais pipirais.
Šventinį stalą papuoš gurmaniška silkių mišrainė su spanguolėmis. „Šią mišrainę ruošiame pusžiedžiais supjaustę porą, kubeliais – bulvę, įdedame vyšninių pomidorų, džiovintų spanguolių, sumaišome su majonezu ir pagardiname krapais“, – pasakoja I.Bagackienė.
Salotos ir užkandžiai – fantazijai nėra ribų
Technologė ragina būti kūrybiškais ir sugalvoti naujų silkių užkandžių ir salotų. „Iš tiesų, pakeitus vos kelis ingredientus gausite naują skonį. Ir tam nereikia daug pastangų – patroškinkite svogūnų, morkų, kitokių daržovių, įdėkite mėgstamų prieskonių ir šalia patiekite gražiai supjaustytų silkės filė gabaliukų“, – pataria I.Bagackienė.
Net ir klasikinį patiekalą – silkę su pomidorų padažu ir keptomis daržovėmis galite pagardinti įvairiomis sėklomis: saulėgrąžų, moliūgų, tiks ir riešutai – švelnesnio skonio anakardžiai ar išraiškingesni graikiniai.
„Išlaisvinkite savo fantaziją – pasigaminkite silkių suktinukų: susmulkinkite marinuotų agurkų, alyvuogių, patroškintų morkų, uždėkite ant silkės ir susukite. Suktinuką sutvirtinkite dantų krapštuku, užpilkite lengvu marinatu ir palaikykite per naktį. Kitą dieną galima valgyti – skonis tikrai nustebins“, – šypsosi technologė.
Raudonos silkių salotos
Šios salotos su burokėliais – sveikesnė alternatyva tiems, kurie nori pakeisti majonezinį padažą.
Reikės:
- 200 g „Rivona“ sūdytos silkių filė,
- 2 vnt. obuolių,
- 1 vnt. virto burokėlio,
- 1 vnt. raudono svogūno,
- 4-5 vnt. marinuotų agurkėlių.
Padažui:
- 2-3 valg. š. agurkėlių marinato,
- 1 valg. š. aliejaus,
- 1 valg. š. acto,
- 1 arb. š. garstyčių,
- 1 arb. š. cukraus,
- 1 puodelio grietinės,
- krapų.
Gaminimas:
-
Silkę supjaustykite gabaliukais.
-
Supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais obuolį, burokėlį, agurkėlius, susmulkinkite svogūną.
-
Sumaišykite visus padažo ingredientus ir užpilkite silkę, sumaišytą su daržovėmis.
Patiekite su virtomis bulvėmis, kietai virtais kiaušiniais, duona.
Mieliniai blynai su silke
Antros dienos Velykų pusryčiams – šilti, minkštučiai mieliniai blynai su sūria silkute viduje.
Reikės:
- 150 g „Rivona“ sūdytos silkės filė,
- 1 puodelio pieno,
- 1 vnt. kiaušinio,
- 250 g miltų,
- 1 arb. š. sausų mielių,
- 1 arb. š. cukraus,
- žiupsnelio druskos.
Gaminimas:
-
Miltus persijokite, sumaišykite su mielėmis, druska, cukrumi, įpilkite šilto pieno ir išplaktą kiaušinį. Užmaišykite grietinės tirštumo tešlą ir pastatykite šiltai apie 1 val., kad pakiltų.
-
Silkę supjaustykite gabaliukais ir sumaišykite su pakilusia tešla.
-
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, kepkite mažus blynelius ant lėtos ugnies.
-
Patiekite su grietine, skanūs valgyti ir šalti.
Kepta silkė orkaitėje
Traškia plutele padengta silkė pakeis mėsišką patiekalą, nes soti ir riebi.
Reikės:
- 4 vnt. „Rivona“ sūdytų silkių su galvomis,
- 2-3 valg. š. miltų,
- 1 arb. š. raudonosios paprikos miltelių,
- 1 vnt. kiaušinio,
- aliejaus.
Gaminimas:
-
Nupjaukite silkėms galvas, išvalykite vidurius, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
-
Miltus sumaišykite su prieskoniais (galite naudoti ir kitokius, savo mėgstamus), kiaušinį išplakite.
-
Silkes apvoliokite miltų ir prieskonių mišinyje, po to kiaušinio plakinyje.
-
Į kepimo indą įpilkite aliejaus ir sudėkite silkę.
-
Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 min.
-
Ištraukite silkę, apipilkite išsiskyrusiais riebalais ir dar kepkite apie 15 min.
-
Iškepta silkė tampa švelniai auksinės spalvos, pasidengia traškia plutele, o viduje lieka drėgna ir minkšta.
Skandinaviškai kepta silkė keptuvėje
Jei norite išsikepti silkę greičiau, vietoj orkaitės naudokite keptuvę.
Reikės:
- 600 g „Rivona“ sūdytos silkės filė,
- 50 g. miltų,
- pipirų,
- 1 vnt. citrinos sulčių,
- saujelės šviežių krapų,
- sviesto kepimui.
Gaminimas:
-
Silkės filė nusausinkite, pabarstykite vidinę pusę pipirais.
-
Keptuvėje išlydykite sviesto, sudėkite silkę odele į viršų.
-
Kepkite 3 min ir apverskite. Kepkite dar 3 min., apipilkite citrinos sultimis ir pabarstykite susmulkintais krapais.
Vokiškas silkių sumuštinis
Greito maisto patiekalas „Fischbrötchen“ populiarus šiaurės Vokietijoje, Šiaurės ir Baltijos jūrų regione.
Reikės:
- 2 vnt. „Rivona“ sūdytos silkių filė,
- 2 vnt. pailgų sumuštinių bandelių,
- 1 vnt. svogūno,
- 2 vnt. marinuotų agurkėlių,
- 1 valg. š. krienų padažo,
- 1 valg. š. kečupo.
Gaminimas:
-
Bandelę įpjaukite išilgai.
-
Į bandelę įdėkite silkės filė, svogūno, agurkėlių, užpilkite padažo.
-
Bandelę suglauskite ir iš karto valgykite.
Skanaus!